Καλώς ήρθατε

Παραμύθια για εκλογές το 2011

Η «Πολιτική Σκηνή» αλλάζει θεατρικό έργο. Ανεβάζει την κωμωδία «Απειλές για εκλογές». Πρωταγωνιστές οι «αντρειωμένοι» του ΠΑΣΟΚ, οι «μαχητές» του μνημονίου της ΝΔ. Και οι επαγγελματίες προστάτες του λαού των λοιπών κομμάτων. Θεατές η Τρόικα, το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι «ιθαγενείς» αυτής της χώρας. Το δραματικό θεατρικό «Δάκρυα για τον λαό» με πρωταγωνιστές «πονεμένους» βουλευτές και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ έριξε «αυλαία» με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Μακάρι να ήταν διαφορετική η... πραγματικότητα.

Αλλά οι επαγγελματίες πολιτικοί μας δεν είναι ικανοί να μας πείσουν ότι μπορούν να δουν λίγο μακρύτερα από τα επαγγελματικά τους συμφέροντα.

Επαγγελματίες κακής ποιότητας που θυμίζουν ελληνικές ταινίες του 1950 όπου ο μπακάλης της γειτονιάς, ντυμένος με κουστούμι, έγλυφε με όσα σάλια είχε τους πελάτες του και καρπάζωνε συνεχώς τον μπακαλόγατο υπάλληλο.

Πάρτε για παράδειγμα τη νέα απίθανη ιστορία ότι ορισμένες ΔΕΚΟ (γνωστά εκτροφεία των πελατειακών σχέσεων όλων των κομμάτων) όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΑΤΕ,η ΕΥΔΑΠ ο ΟΛΠ, ο ΟΤΕ λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια επειδή (λέει) είναι Α.Ε και εισηγμένες στο Χρηματιστήρια. Και ότι χρειάζεται λεπτός χειρισμός γιατί αυτές οι ΔΕΚΟ είναι πλέον Α.Ε. και καλύπτουν τομείς στρατηγικής σημασίας στην οικονομία. Αυτά μας λένε.

Αυτά όμως που προσπαθούν να κρύψουν, αλλά τα ξέρουν οι πάντες και θλίβονται, είναι ότι το πάνω χέρι στις βασικότερες από τις ΔΕΚΟ το έχουν οι συντεχνίες που είναι και θα είναι στο απυρόβλητο.

Ποιος δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι στην εισηγμένη ΔΕΗ από την εποχή Πιπεργιά του 1980 μέχρι τη σημερινή εποχή Φωτόπουλου ο πραγματικός Πρόεδρος και Διοικητής της είναι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ποιος δεν θυμάται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποκλιθεί τόσο βαθειά στην ΓΕΝΟΠ που υποχρεώθηκε να διώξει, κατά τον πλέον χονδροειδή τρόπο, 4 Διοικήσεις που τόλμησαν να κοντραριστούν με την ΓΕΝΟΠ για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Ποιος πιστεύει ότι και η σημερινή Διοίκηση στην εισηγμένη (κατά τα άλλα) ΔΕΗ μπορεί να σχεδιάσει έργο, επενδύσεις ή συνεργασίες με ξένους ομίλους χωρίς να το εγκρίνει η ΓΕΝΟΠ. Οι Γερμανοί της RWE ούτε θέλουν να ακούνε για Ελλάδα και για ΔΕΗ. Οι Αυστριακοί της Verbund εκδήλωσαν ήδη την πρόθεση τους να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά. Οι Ιταλοί της ENEL πήγαν στην Τουρκία. Υψηλόβαθμοι της Γαλλικής Κρατικής Ηλεκτρικής Εταιρίας γελάνε για την κατάντια μας.

Να θυμηθούμε τι έχει γίνει στον εισηγμένο ΟΛΠ όπου οι συντεχνίες με την συμμαχία του ΠΑΜΕ φέρνουν τα πάνω κάτω όποτε νομίζουν για να υποχωρήσουν μόνο όταν εξασφαλίζουν σύμφωνα μη επιθέσεων... στα κεκτημένα;

Στα ΕΛΠΕ χρόνια τώρα λιβανίζουν το θέμα των υπεραρίθμων και υψηλά αμειβομένων αλλά κανείς δεν τολμάει να βάλει χέρι όσο το κράτος διορίζει τις διοικήσεις. Έστω και με «βιτρίνα» ιδιωτικών κριτηρίων... Γιατί στα ΕΛΠΕ δεν ξεκαθαρίζει η υπόθεση του μάνατζμεντ ώστε να ξέρουμε ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο;

Άντε τώρα να πειράξεις την ΕΥΔΑΠ που και εκεί μας βεβαιώνουν ότι πρόκειται για ΔΕΚΟ με ιδιωτικά κριτήρια. Ας οριστικοποιηθεί το μαχαίρι σε επιδόματα και υπερωρίες και θα δείτε τι θα γίνει.

Δεν θα προχωρήσω σε άλλες ΔΕΚΟ γιατί εκεί η κυβέρνηση δίνει ήδη εξετάσεις και περιμένουμε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου... Μετά θα τα πούμε.

Τώρα λοιπόν που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέρας των ΔΕΚΟ (που όλα τα κόμματα δημιούργησαν) αρχίζει πάλι τα γνωστά «εκβιαστικά» τεχνάσματα. Τραβάει αλλού την προσοχή του κόσμου ρίχνοντας στην αρένα με τα θεάματα τις εκλογές για να φοβίσει (επισείοντας την λίστα) τους «δήθεν» πονεμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στο δρόμο του δουλέματος και η Ν.Δ. που συμφώνησε επί της αρχής για μαχαίρι στις ΔΕΚΟ έχοντας όμως την βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Άρα γιατί να ανησυχεί για τους «πελάτες» εργαζόμενους.

Σπρώχνουν έτσι τους «ιθαγενείς» να ασχοληθούν με τις εκλογές και να αναπτερώσουν τις ελπίδες τους ότι μια νέα κυβέρνηση ίσως αλλάξει τα πράγματα.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεχάσουν οι ψηφοφόροι (έτσι νομίζουν) ότι στις «δικές μας» ΔΕΚΟ θα βολέψουμε κάπως τα πράγματα.

Και αποκρατικοποίηση δεν πρόκειται να κάνουμε.

Θα αποφύγουν τις ιδιωτικοποιήσεις όσο και αν οι προτάσεις μεγάλων ευρωπαϊκών ιδιωτικών ομίλων που έχουν στα συρτάρια τους για επενδύσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα κεντρικά Ταχυδρομεία, έχουν και ενδιαφέρον και δημιουργούν σοβαρές προοπτικές για ανάπτυξη στην οικονομία.

Τους είναι δύσκολο να ανοίξουν τους φακέλους με τις προτάσεις γιατί έτσι θα χαλάσει η «μόστρα» στο μπακάλικο της γειτονιάς. Και αν κλείσει το μπακάλικο του δημοσίου, τι άλλη δουλειά μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι;

Ας μην ξεχνάμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίσαμε αρκετές κυβερνήσεις με κορυφαία κομματικά στελέχη πρώτο επάγγελμα των οποίων ήταν... υπουργός.
του Γιώργου Κράλογλου στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails