Καλώς ήρθατε

Όσο τα έσοδα κλείνουν τρύπες ΟΣΕ και νοσοκομείων, τόσο ο πολίτης θα φοροδιαφεύγει

Το κείμενο, που θα διαβάσετε, το έλαβα από έναν αναγνώστη, με αφορμή το άρθρο «Φορολογούμενοι σε ρόλο... σκηνοθέτη», που αναφερόταν στο διαγωνισμό του υπουργείου οικονομικών για τη δημιουργία video από φορολογούμενους, ώστε να ενισχυθεί η φορολογική συνείδηση των πολιτών. Επέλεξα να το δημοσιοποιήσω, γιατί – κατά τη γνώμη μου – δείχνει την άποψη του μέσου φορολογούμενου για το θέμα της αύξησης της φορολογίας και του περιορισμού της φοροδιαφυγής:

«Καλό θα ήταν να εξηγήσει σε κάποιους στο υπουργείο μια από τις βασικότερες αρχές ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, προτού προκαλέσουν την κοινωνία. Αυτή που γνωρίζει και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής "Έμμεσοι φόροι = Κοινωνικά άδικοι φόροι" . Απορώ πώς περιμένουν οι αρμόδιοι να αποκτήσει ο κόσμος φορολογική συνείδηση μέσω καμπάνιας είσπραξης πληθώρας έμμεσων φόρων, τελών και ΦΠΑ ύψους 23% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών (το οποίο πλήθος σύντομα αναμένεται να αυξηθεί). Να πηγαίνει δηλαδή ο κόσμος για ψώνια με πενταροδεκάρες στην τσέπη του και να ζητάει απόδειξη καλούμενος να καταβάλλει ένα επιπλέον 23% της αρχικής αξίας......

Ας φρόντιζε το κράτος να αυξήσει τους άμεσους φόρους (ώστε να μην πλήξει και την κατανάλωση τόσο άρα και την ανάπτυξη άρα και την εργασία). Να εντοπίσει μέσω τεκμηρίων αλλά και άλλων μεθόδων ιδιαίτερα διαδεδομένων στο εξωτερικό (ας ζήταγαν τη βοήθεια των τραπεζών, ξέρουν αυτές....) περιπτώσεις φοροαποφυγής για άμεσα αποτελέσματα και στη συνέχεια, αφού διώξει όσους εφοριακούς κοιμούνται, να στελεχώσει τις εφορίες με προσωπικό που έχει διάθεση να ψάξει, να τρέξει και να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Δύο εβδομάδες καλοκαίρι σε ένα νησί και δεν είδα έναν εφοριακό να ελέγχει ένα μαγαζί....κάποια σκάφη σε μαρίνες....τα ποτά πάνω σε bar....τον κάτοχο του bar...τις πληρωμές του προσωπικού κλπ. Ας εφάρμοζαν οριζοντίους και κάθετους ελέγχους σε επιχειρήσεις, ώστε να εξετάσουν όλες τις διαδικασίες της ίδιας της επιχείρησης αλλά και όλων όσων συναλλάσσονται μαζί της.

Οι ελεγκτικές αρχές να επιβάλλουν walkthrough διαδικασίες (επιτόπιους έλεγχους) και όχι να καθόμαστε σε γραφεία περιμένοντας από τους φόρους να πέσουν μόνοι τους στο "σακούλι" μας. Επιπλέον, βλέποντας ο κόσμος και τους εφοριακούς εν ώρα εργασίας θα ένιωθε πως η φορολογική δικαιοσύνη αποκαθίσταται και τα πράγματα σιγά σιγά διορθώνονται. Με αυτό τον τρόπο ο κόσμος θα άρχιζε να στηρίζει το φορολογικό σύστημα της χώρας και τα άλλοθι που δίνουμε στους εαυτούς μας τύπου "σιγά μην πληρώσω εγώ τη νύφη, ας πληρώσουν άλλοι" θα εξέλειπαν.

Η φορολογική συνείδηση δεν καλλιεργείται μέσω video και διαφήμισης. Δυστυχώς (και λέω δυστυχώς γιατί κάποιοι το αγνοούν μάλλον) για όλους μας γεννάται μέσω παραδειγμάτων σε πρώτη φάση (μέσω ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών) και σε δεύτερη επιδιώκεται (ώστε να διατηρείται και να αναπτύσσεται) ακόμα και από τον ίδιο τον πολίτη, εφόσον αντιληφθεί - μέσω της αναδιανομής των φόρων - την ύπαρξη αναπτυξιακής πολιτικής, που καταπολεμά ανεργία και ύφεση. Όσο τα έσοδα κλείνουν μαύρες τρύπες, όπως αυτές του ΟΣΕ ή των νοσοκομείων, ο πολίτης θα απέχει και θα φοροδιαφεύγει.»
από το capital

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΛΑ.

Related Posts with Thumbnails