Άκου Έλληνα «πολίτη», στο βαθμό που μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Siemens συνέχισες με οποιονδήποτε τρόπο και κυρίως με την ψήφο σου να υποστηρίζεις τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά αυτοαναιρέθηκες. Δέχθηκες ότι δεν είσαι πολίτης, αλλά στην καλύτερη περίπτωση «πολίτης», με την έννοια του πολιτικού πελάτη και παράγοντας συντήρησης της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Σε εσένα απευθύνεται σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου και σε εσένα αναφέρεται μιλώντας στο διεθνές κοινό. Εσύ είσαι αυτός στον οποίο προσωποποιείται η διαφθορά και εξ ονόματός σου ζητεί συγχώρηση και «χρόνο» ο πρωθυπουργός μιλώντας στα διεθνή ΜΜΕ.
Εμείς οι υπόλοιποι που δεν στηρίζουμε τον δικομματισμό και παράλληλα δεν κλέβουμε το δημόσιο και δεν αποτελούμε κρίκο του συστήματος πατρωνίας δεν έχουμε καμιά θέση στις πρόσφατες… κατηγοριοποιήσεις του Γιώργου και δεν χωρούμε στο κάδρο εντός του οποίου απεικονίζεται η σημερινή Ελλάδα.
Η «αθωότητα» στην ελληνική κοινωνία έχει... προ πολλού χαθεί. Ουδείς μετά το σκάνδαλο Siemens μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων του ελληνικού κράτους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «διαπλέκονται» και μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς χρηματίζονται. Οι Τσουκάτος και Μαντέλης μάλιστα έδειξαν ότι ο χρηματισμός κομμάτων και πολιτικών που εμπλέκονται στην διαδικασία των συναλλαγών του ελληνικού δημοσίου αποτελεί λειτουργική παράμετρο του πολιτικού συστήματος - αλλά δυστυχώς ούτε αυτό φαίνεται να προσέξατε οι περισσότεροι.
Λέγαμε και ξαναλέγαμε κάποιοι εδώ και πολλά χρόνια ότι το σύστημα δίχως μίζα δεν λειτουργεί. Γράφαμε ότι το σύστημα θα καταρρεύσει όταν διαταραχτεί το καθεστώς της μίζας και της διαπλοκής, αλλά ελάχιστοι αντιλαμβάνονταν τι εννοούσαμε. Τώρα νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα! Τι να το κανείς όμως που για να αποτελέσουν συνείδηση όλα αυτά έπρεπε πρώτα να φτάσουμε στην πτώχευση ως κράτος, να φτωχύνουμε ατομικά και να εξευτελιστούμε διεθνώς;
Η ελληνική κοινωνία θα βρει ξανά τον δρόμο της, μόνον όταν ο «πολίτης» απαλλαγεί από τα εισαγωγικά (του) και αντιληφθεί ότι όντας εξάρτημα του πελατειακού καθεστώτος, έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα και ο λαός της. Βεβαίως μαζί με τους «πολίτες» (την) πληρώνουν και οι πολίτες της Ελλάδας, αλλά ας μην επιμείνουμε σε αυτό. Έτσι γίνεται πάντα.
Το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι απλώς διαπλεκόμενο, είναι κάτι πολύ περισσότερο και δομικότερο: αποτελεί προϊόν και έκφραση του πελατειακού κράτους και των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Αυτή είναι η αλήθεια. Με τα σημερινά κόμματα και το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από τον βούρκο όσα «πακέτα ΔΝΤ» και αν επιβληθούν. Η λύση είσαι εσύ Έλληνα «πολίτη», μαζί και το πρόβλημα. Στα χέρια σου βρίσκεται η τύχη όλων μας. Εάν δεν γυρίσεις την πλάτη στους πάτρωνές σου ή σε αυτούς που στηρίζεις καθώς θεωρείς ότι μόνον αυτοί γνωρίζουν τα μυστικά της διακυβέρνησης, δεν πρόκειται να δούμε προκοπή ως χώρα και κοινωνία.
Η εξέλιξη της μεταπολίτευσης έδειξε επακριβώς την ποιότητα αυτών που επέλεγες για να μας κυβερνούν, την ικανότητά τους στην διαχείριση των κοινών, το επίπεδο της εντιμότητάς τους και την ευρύτερη πολιτισμική και πολιτική τους συγκρότηση. Να τους χαίρεσαι! Και μαζί με αυτούς ας «χαιρόμαστε» όλοι μαζί τις πέντε οικογένειες που με μαφιόζικο τρόπο ελέγχουν και μανουβράρουν ολόκληρο το σύστημα. Αυτοί, μέσω κυρίως των ΜΜΕ που ελέγχουν, διαμορφώνουν τους όρους νομιμοποίησης ενός καθεστώτος που εσύ επιβραβεύεις στις εκλογές. Αυτοί συγκροτούν τους μηχανισμούς αναπαραγωγής ενός ημιθανούς πολιτικού συστήματος και τούτοι είναι που κεφαλαιοποιούν την ψήφο σου, την οποία όμως δεν απευθύνεις αμέσως σε αυτούς. Τόσα χρόνια υπερψηφίζεις τους νταβάδες, δίνοντας όμως την ψήφο σου σε αυτούς που κατά κανόνα προεκλογικά καταγγέλλουν τους νταβάδες, για να συνεργασθούν άψογα μαζί τους από την επόμενη μέρα που αναλαμβάνουν κυβερνητικές ή ακόμη και …αντιπολιτευτικές αρμοδιότητες. Δεν είναι οξύμωρο, είναι εντελώς φαιδρό!
Στα χέρια σου βρισκόμαστε, λοιπόν, όλοι «πολίτη», τώρα που τελείωσαν τα μυθεύματα και ξεγυμνώθηκαν τα ψέματα, οι απάτες και οι αυταπάτες. Τώρα, που πάλι το καθεστώς προσπαθεί να συστήσει, κάπως άτσαλα ομολογουμένως, νέους μύθους, καθώς παρατηρείται να γίνεται μεγάλη προσπάθεια τελευταία από ποικίλους παράγοντες να συνδεθεί η τύχη της Ελλάδας με την τύχη του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Νότου. Δυστυχώς, όσοι δεν επιθυμούν σκοπίμως να διαμορφώσουν αυτή την εικόνα για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που προκαλούνται ως αποτέλεσμα του «Ελληνικού ναυαγίου», κάνουν λάθος.
Η τύχη της Ελλάδας, αγαπητοί φίλοι, διαχωρίστηκε ήδη από την τύχη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, με οικονομικούς αλλά και πολιτικούς όρους και θα έπρεπε να το έχετε προσέξει όσοι μελετάτε την Ευρωπαϊκή πολιτική, τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και την εξελισσόμενη μορφή της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης.
Η χώρα μας, επανατοποθετείται τώρα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά στην Βαλκανική και αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή περίπτωση στην Ευρωζώνη, με την έννοια ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση που προβλέπεται να καταλήξει στην «ευθυγράμμισή» της μεσοπρόθεσμα με την Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, σε ότι αφορά φυσικά στην διάρθρωση επιμέρους πτυχών του εθνικού της συμφέροντος και της κοινωνικής της ταυτότητας. Δεν είναι χώρος εδώ για να επεκταθώ σε αυτό, αξίζει όμως ίσως να σημειώσω, ότι η προοπτική αυτή έγινε ορατή σε όσους ασχολούμαστε με τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις, αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Siemens και τους σχετικούς χειρισμούς από γερμανικής και αμερικανικής πλευράς και αργότερα με την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ομπάμα.
Τότε έγινε το μεγάλο deal μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών: ανταλλάχτηκε η Βαλτική με τα Νότια Βαλκάνια. Μέχρι τον Οκτώβριο θα δείτε πρακτικά τι ακριβώς εννοώ.
Και ως προς αυτή την δραματική εξέλιξη, που δεν είναι άσχετη από την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ, πρέπει «πολίτη» να συναισθανθείς τις ευθύνες σου. Ως προς αυτό βέβαια δεν φταις, αλλά αν συνεχίσεις να υποστηρίζεις το σύστημα του δικομματισμού θα ..φταις για όσα θα μας συμβούν από εδώ και εμπρός.
Σε ότι αφορά στην «πρότασή» μου, δηλώνω ότι δεν διαθέτω και ούτε θέλω να διαθέτω πολιτική πρόταση. Ασκώ κριτική και όχι πολιτική. Ανοίγω χώρο προβληματισμού και όχι χώρο και χρόνο για την άσκηση εξουσίας. Άλλωστε τέτοιο πράγμα δεν κάνουν ούτε οι επαγγελματίες πολιτικοί μας, οι οποίοι δεν ντρέπονται αντί να ανοίξουν οι ίδιοι χώρο για τα ελληνικά συμφέροντα διεθνώς, να ζητούν από τους άλλους να κάνουν αυτοί την δουλειά για χάρη μας! Δώστε μας, καλέ, λίγο χρόνο για να σας δείξουμε ότι γίναμε καλά παιδιά, τα οποία να αξίζουν της εμπιστοσύνης σας! Να, κάπως έτσι πέθανε και η πολιτική στον τόπο μας, ας την ξαναανακαλύψουμε!
του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο Ακτιβιστής
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου