Καθημερινό φαινόμενο στην εποχή μας, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμα περισσότερο, η προστασία της προσωπικής ζωής του καθενός. Η οποία, μαζί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας κυρίως, έχει αρχίσει και χάνει την αξία της.
Η ανάπτυξη των κινητών τηλεφώνων και κυρίως του ίντερνετ και των υπηρεσιών που προσφέρει, έχουν ανάγει σε μείζον θέμα την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Πανεύκολα, μπορεί κάποιος να φωτογραφήσει ή να βιντεοσκοπήσει κάποιον χωρίς να το θέλει και χωρίς να το αντιληφθεί, μέσω του κινητού τηλεφώνου, ή μέσω των κρυφών καμερών που υπάρχουν. Γνωστό το ζήτημα αυτό. Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις για τις κάμερες στους δρόμους κτλ., με το πρόσχημα του περιορισμού της εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα όμως διακυβεύεται και η προσωπική ζωή όλων μας.
Υπάρχει όμως και... το ίντερνετ, το οποίο αποτελεί έναν «χώρο» στον οποίο κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Ό,τι δημοσιευτεί στο χώρο του διαδικτύου, μπορούν να το γνωρίζουν όλοι στον πλανήτη. Αρκεί να ψάξουν να το βρουν! Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτό δεν μπορεί να διαγραφεί. Γιατί μπορεί ο καθένας να το αποθηκεύσει στο προσωπικό του κομπιούτερ και να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει.
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το λεγόμενο Facebook, που αποτελεί έναν χώρο «κοινωνικής δικτύωσης». Μπορεί κάποιος, πάρα πολύ εύκολα και σε ελάχιστα λεπτά, να δημιουργήσει ένα προφίλ για το πρόσωπό του. Μπορεί να είναι αληθινό ή πλαστό. Μπορεί να μεταδίδει ψεύτικες ή αληθινές πληροφορίες. Όταν όμως κάποτε θελήσει να διαγράψει το προφίλ του στο Facebook, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οι πληροφορίες που έχει δώσει έχουν ήδη αποθηκευθεί και έχουν ήδη γίνει γνωστές στο πλατύ κοινό. «Φόρα στο μεϊντάνι» που θα έλεγε κι η γιαγιά μου! Κι άντε να σωθείς. Και έχει εγερθεί ολόκληρη συζήτηση για το θέμα αυτό.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο άνθρωπος που δημιούργησε το Facebook από το φοιτητικό του δωμάτιο στο Χάρβαρντ πριν από μερικά χρόνια, λέει τώρα, ότι, η ιδιωτικότητα δεν είναι πια «κοινωνική νόρμα», και ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πλέον για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής στο διαδίκτυο. «Ο κόσμος νιώθει πια πραγματικά άνετα όχι μόνο να μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες διαφόρων ειδών, αλλά και να τις μοιράζεται πιο ανοιχτά και με περισσότερους ανθρώπους. Αυτή η κοινωνική νόρμα έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου» είπε.
Φωτογραφίες ή πληροφορίες που έχουν δημοσιεύσει ορισμένοι για τον εαυτό τους με το πραγματικό τους όνομα και πρόσωπο, πολλές φορές τους έχουν στοιχίσει την ίδια τους τη δουλειά και τις σχέσεις τους. Μην πάτε μακριά. Πρόσφατο παράδειγμα ο κ. Κουτούπης, ο οποίος ενώ είχε προσληφθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για θέση γενικού γραμματέα σε υπουργείο, απολύθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα, γιατί είχε αναρτήσει σε «προσωπική» του ιστοσελίδα στο Facebook, υβριστικά σχόλια για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σήμερα το Facebook αριθμεί περίπου 350 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι δημοσιεύουν καθημερινά εκατομμύρια προσωπικές πληροφορίες. Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, έχουν κατηγορήσει τον Ζούκερμπεργκ, ότι με τις ενέργειες και την πολιτική του Facebook, εξωθεί τους χρήστες να «ανοίξουν» το προφίλ τους ώστε να μπορεί να το διαβάσει ο καθένας.
Υπάρχει εδώ όμως μια μεγάλη διαμάχη και μια μεγάλη συζήτηση. Ο καθένας είναι ελεύθερος, αν θέλει, να δημιουργήσει ένα προφίλ για το άτομό του. Κανένας δεν τον αναγκάζει να κάνει κάτι. Πώς όμως πείθεται να ανοίξει την ιδιωτική και άκρως προσωπική του ζωή στο διαδίκτυο; Γιατί να το κάνει αυτό; Είναι απλά μια στιγμή αδυναμίας; Βλέπει τους άλλους και ακολουθεί τη μόδα της εποχής; Είναι όντως «προσωπική επιλογή» ή μήπως εξαναγκάζεται από τις «κοινωνικές συνθήκες» και νόρμες της εποχής; Αν βγεις γυμνός στην πλατεία της Δράμας θα σε δουν μόνο 50 ή 100 συμπολίτες σου! Αν όμως βγεις γυμνός στο διαδίκτυο, θα σε δουν εκατομμύρια άνθρωποι και θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν την εικόνα σου αυτή για πάντα στο προσωπικό τους αρχείο! Τελικά, το ερώτημα παραμένει: πόσο ελεύθεροι είμαστε να επιλέξουμε …ελεύθερα αυτό που επιθυμούμε;
από ΕΩΘΙΝΟΝ
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου