«Μη λες ονόματα» ψιθύριζαν σε δύσκολα χρόνια. Γενικά οι Ελληνες έχουν ένα ζόρι με το όνομά τους, όπως οι Ινδιάνοι με τις φωτογραφίες. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας και δεν γουστάρουμε να μας το τραβολογάνε από δω κι από κει.
Τα πράγματα αλλάζουν. Το όνομά μας είναι πλέον περιζήτητο - ούτε στο Χόλιγουντ δηλαδή τέτοια δόξα, τέτοια γκλαμουριά, τέτοια επωνυμία-επιδημία.
Τις προάλλες... ήμουν σ' ένα πασίγνωστο μαγαζί. Διεθνής αλυσίδα και τα ρέστα. Ψώνισα μια σαχλαμάρα, κάτω από είκοσι ευρώ. Πλήρωσα μετρητά, όχι με πιστωτική. «Το όνομά σας;» με ρωτάνε στο ταμείο.
Αρπάχτηκα κάπως. Τι το θέλετε; Γιατί πρέπει να τους πω πώς με λένε; Κι αν δεν γουστάρω; Μπλουζάκι, γιοκ. «Πολιτική της εταιρείας». Η δική μου πολιτική ήταν να τσαντιστώ και να φύγω. Πάντως, τη δήλωση ονόματος παντού και συνέχεια από δω και μπρος δεν τη γλιτώνουμε.
Θέλεις καρτοκινητό; Θέλουμε ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο. Τουλάχιστον! Θέλεις blog; Κανένα πρόβλημα, αλλά βάλτε μας εδώ και μια υπογραφή, να ξέρουμε πού ακριβώς να σας βρίσκουμε αν -λέμε τώρα- χρειαστεί να σας μπαγλαρώσουμε. Κι ένα πιστοποιητικούλι κοινωνικών φρονημάτων -εντελώς μεταξύ μας- δεν θα μας χάλαγε, αλλά πού να τρέχουμε τώρα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι και ακριβοί οι δικηγόροι...
Να δηλώνουμε λοιπόν ποιοι είμαστε: Στα τηλέφωνα, στο Διαδίκτυο, στα εισιτήρια, στις συναλλαγές. Αν είναι απαραίτητο, εντάξει. Αλλά γιατί αυτό δεν λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις; Γιατί όταν παίρνεις σ' ένα τηλεφωνικό κέντρο δεν μιλάς ποτέ με άνθρωπο, αλλά με «θέση»; («Θέση τρία, πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;»). Γιατί δεν έχουν τα ονόματά τους σε εμφανές σημείο οι οδηγοί στα ταξί, οι ελεγκτές στα τρένα, οι νοσοκόμοι στα δημόσια νοσοκομεία;
Άμα είναι να λέμε ονόματα, να τα λέμε, εντάξει;
Όχι μόνο όπου μας συμφέρει!
Γράφει η Ρίκα Βαγιάνη στο Έθνος
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου