Καλώς ήρθατε

Κλείδωσαν οι νέοι φόροι!

freefotos.gr

Η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα ανάψει το πράσινο φως για το νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων, που θα γεμίσει, ως μάννα εξ ουρανού, τα κρατικά ταμεία με έσοδα 1 έως 2 δισ. ευρώ.

Η τελική εισήγηση που... έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου προβλέπει αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα έως 20% με στόχο έσοδα 1 δισ. ευρώ, ενώ η πρόταση για αντίστοιχη αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα ποτά φαίνεται να χάνει έδαφος για την ώρα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι θα πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας ως διαρθρωτικό μέτρο την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, κάτι που σημάνει 5 - 10 λεπτά επιπλέον επιβάρυνση στο λίτρο. Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο κατώτατο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοιχείο που δίνει το αναγκαίο επιχείρημα στο υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει σε μια γενναία αύξηση του ΕΦΚ για έσοδα που μπορούν να μειώσουν το έλλειμμα μέχρι και μισή ποσοστιαία μονάδα.

Όσον αφορά την πρόταση για αύξηση του ειδικού φόρου στα οινοπνευματώδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέτρο δεν θα έχει σημαντικά οφέλη για τα κρατικά ταμεία αφού για κάθε 20% που αυξάνεται ο ΕΦΚ των ποτών τα δημόσια έσοδα αυξάνονται το πολύ κατά 20 εκατ ευρώ.

Έντονος είναι ο προβληματισμός και για την αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα δεδομένης και της απαγόρευσης, δια νόμου, του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Από την άλλη πλευρά τα έσοδα που αποφέρουν οι πωλήσεις των τσιγάρων αυξάνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης των λιανικών τιμών τους από τις καπνοβιομηχανίες. Και επειδή η φορολογία των τσιγάρων είναι αναλογική, δηλαδή όσο αυξάνεται η τιμή τους από τις καπνοβιομηχανίες τόσο αυξάνεται και το ποσό του φόρου που ενσωματώνεται στη λιανική τιμή τους, οι αυξήσεις που έγιναν από τους καπνοβιομήχανους συνεισέφεραν στα δημόσια έσοδα.

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των τελών στην κινητή τηλεφωνία και η επιβολή φόρους στα καρτοκινητά. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις οι χρήστες των καρτοκινητών θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 40 εκατ. ευρώ τηλεφώνων για να αποκτήσουν καρτοκινητά τηλέφωνα.

Το κόστος για την απόκτηση κάθε καρτοκινητού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3 - 5 ευρώ και θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον κάτοχό του, ο οποίος εάν δεν το δηλώσει έως τον Ιούνιο του 2010 δεν θα μπορεί να το κρατήσει διατηρώντας τον αριθμό του σε λειτουργία.

Όσον αφορά τις νέες συνδέσεις, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση της πώλησης καρτών SΙΜ από τα περίπτερα.

Στο εξής, η κάρτα SΙΜ θα πωλείται μόνο με την επίδειξη ταυτότητας από τα καταστήματα των εταιρειών. Από τα περίπτερα οι χρήστες θα μπορούν αγοράζουν μόνο χρόνο ομιλίας αξίας 5, 10 ή 20 ευρώ.
Του Στέλιου Κράλογλου στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails