Καλώς ήρθατε

SΟS για τα κορν φλέικς

Πάνω από 4 κουταλιές ζάχαρη ανά μερίδα περιέχουν δημοφιλή προϊόντα...

(κάντε κλικ στη φωτό για μεγέθυνση και διαβάστε το κείμενο)

Έχω ακούσει ότι πολλά δημητριακά για το πρωινό περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ανά μερίδα απ΄ ό,τι ένα μπολ παγωτό με μπισκότα. Είναι άραγε δυνατόν να αληθεύει κάτι τέτοιο; Και αν ναι, ποια δημητριακά είναι καλά για μας;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης καταναλωτών «Which?», η οποία εκδίδει και το ομώνυμο περιοδικό, από τα 100 δημοφιλή δημητριακά για το πρωινό που ελέγχθηκαν, 31 είχαν πάνω από τέσσερις κουταλιές του τσαγιού ζάχαρη ανά μερίδα- ποσότητα που είναι μεγαλύτερη ακόμη κι απ΄ αυτήν που περιέχει το εν λόγω μπολ παγωτού- και συνολικά 59 είχαν «υψηλή περιεκτικότητα» σε ζάχαρη.

Είναι σαφές πως το γεγονός προκαλεί ανησυχίες. Ενώ μπορεί κανείς να περιμένει ότι μάρκες όπως τα Coco Ρops και τα Sugar Ρuffs περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, πολλά από τα δημητριακά που κατατάσσονται στην κατηγορία της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι αυτά που θεωρούμε υγιεινά, όπως τα Αll Βran, Βran Flakes και Special Κ· τα τελευταία έχουν 11 γρ. ζάχαρη ανά συνιστώμενη μερίδα.

Οι εταιρείες υπογραμμίζουν τα καλά των προϊόντων τους (όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και οι πρόσθετες βιταμίνες), πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν ασχολούνται με τη ζάχαρη που τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν. Αυτό είναι εσκεμμένο και προς το παρόν νόμιμο, αν και εκφράζονται ελπίδες ότι μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία θα κλείσει τέτοια παραθυράκια ούτως ώστε μόνο προϊόντα των οποίων όλα τα συστατικά ανταποκρίνονται στα κριτήρια για την υγεία να θεωρούνται ότι είναι υγιεινά. Μέχρι τότε, όποιος είναι ενημερωμένος είναι και κερδισμένος.

Οι σημαντικοί αριθμοί
Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε τα δημητριακά της εβδομάδας, πρέπει να γνωρίζουμε μερικούς σημαντικούς αριθμούς. Όσον αφορά τη ζάχαρη, οποιοδήποτε προϊόν με περισσότερη από 10 γρ. ζάχαρη ανά 100 γρ. θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη· οτιδήποτε με λιγότερο από 2 γρ. ζάχαρη ανά 100 γρ. θεωρείται χαμηλής περιεκτικότητας. Ξεχάστε την ποσότητα της ζάχαρης που αναφέρεται ανά μερίδα στη συσκευασία, επειδή η έρευνα δείχνει πως συνήθως τρώμε πολύ περισσότερο από την ποσότητα που συνιστάται και, εφ΄ όσον το μέγεθος της μερίδας ποικίλλει από τη μια μάρκα στην άλλη, δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις.
ΝΕΑ

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails