«Κρυφτό» με φόντο τα μέτρα που αναμένεται να λάβει στο προσεχές διάστημα παίζει η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, ώστε να μην εισπράξει στην κάλπη τη δυσαρέσκεια των φορολογουμένων. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η πίεση στο οικονομικό επιτελείο καθώς οι προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα φαίνεται να απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα, ενώ ανεξέλεγκτες μοιάζουν και οι δημόσιες δαπάνες, καθιστώντας πιο επιτακτική την ανάγκη για την άμεση λήψη ακόμη επαχθέστερων μέτρων.
Όσα μέτρα έχουν τεθεί σε μια ιδιότυπη μορφή δημόσιας διαβούλευσης με συνεχείς διαρροές στον Τύπο, είχαν ως βάση την αισιόδοξη πρόβλεψη της Κυβέρνησης για δραστική αύξηση των εσόδων και ταυτόχρονη μείωση των δημόσιων δαπανών, που όμως εν μέσω κρίσης και ενώ η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών δεν βελτιώνεται, δεν είχε πολλές ελπίδες να επιβεβαιωθεί. Τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για σημαντική υστέρηση των «εισπράξεων» σε σχέση με τον προϋπολογισμό, θα απαιτηθεί η λήψη μιας νέας σκληρότερης δέσμης μέτρων, προκειμένου να εναρμονιστούμε με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δραματική πορεία των... εσόδων στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου (σύμφωνα με πληροφορίες που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών) δίνει την χαριστική βολή στον προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στα έσοδα η κυβέρνηση είχε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο που προέβλεπε ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 14,4% στο σύνολο του έτους. Ο συγκεκριμένος στόχος αναλύεται σε αύξηση 13,2% για τα φορολογικά έσοδα και 15,0% για τα καθαρά -μετά τις επιστροφές φόρων- έσοδα.
Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία, που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες, είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Εμφανίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια περιορισμένη αύξηση μεταξύ 6% και 6,5%, το πρώτο τετράμηνο του έτους ενώ οι εικόνα είναι ακόμα πιο δραματική κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου όπου η αύξηση περιορίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο 4,4%.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο όπως είναι ότι για πρώτη φορά τα έσοδα από ΦΠΑ (αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού) θα έχουν αρνητικό πρόσημο για το συγκεκριμένο τετράμηνο δηλαδή θα είναι λιγότερα από όσα εισπράχθηκαν πέρσι. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης, η τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, όχι μόνο διότι οι επιχειρήσεις (τουριστικές και άλλες) θα κάνουν μικρότερους τζίρους αλλά και γιατί πολλοί επιχειρηματίες αποφασίζουν να μην αποδώσουν το φόρο, επιχειρώντας να διατηρήσουν «ζωντανή» την επιχείρησή τους.
Ένα δισ. ευρώ η υστέρηση των εσόδων
Συνολικά πάντως και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές από «το ταμείο» λείπει ήδη περίπου 1 δισ. ευρώ. Πάντως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι , τον Μάρτιο οι ρυθμοί αύξησης των δημοσίων εσόδων κατάφεραν να σημειώσουν βελτίωση, η οποία όμως οφειλόταν σε 2 συγκυριακούς λόγους. Ο πρώτος αφορά στην απόφαση για παράταση στην περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων η οποία εξελίχθηκε (σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές) καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν αρχικά.
Ο δεύτερος αφορά στη χαμηλή βάση σύγκρισης των εσόδων του Μαρτίου, δεδομένου ότι ο περυσινός αντίστοιχος μήνας είχε παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση στην είσπραξη εσόδων.
Η κυβέρνηση ποντάρει στην αύξηση των εσόδων από συνδυασμένους φορολογικούς ελέγχους κατά το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr. Ωστόσο η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα επιχείρημα που οι περισσότεροι «τσάροι» έχουν επικαλεσθεί χωρίς ποτέ να υπάρχει θεαματική αλλαγή.
ΠΑΣΟΚ: Εκτίναξη δημοσίων δαπανών κατά 24%
Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, αντιστρόφως ανάλογη πορεία φαίνεται να εμφανίζουν οι κρατικές δαπάνες, παρά τη δέσμευση της Κυβέρνησης (κατόπιν και των συστάσεων του Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλου) ότι θα επιτύχει μεγάλη συρρίκνωσή τους. Συμφώνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι δαπάνες στο πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν εκτοξευθεί με ρυθμό 24%.
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν η κυβέρνηση καθώς όλα δείχνουν να επιδεινώνονται και καθώς μοιάζει να έχει εξαντλήσει το φορολογικό οπλοστάσιο της; Η μία περίπτωση είναι να μεγαλώσει τα ποσοστά κατά τα οποία θα αυξηθούν οι φόροι που ήδη έχουν τεθεί στο τραπέζι. Ειδικότερα σε κατηγορίες όπως τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά και καύσιμα, δείχνει να υπάρχει περιθώριο σε σχέση με τους αντίστοιχους υψηλούς φόρους της Ε.Ε. Μια άλλη περίπτωση είναι να αλλάξει εκ νέου τον τρόπο φορολόγησης καταργώντας φοροαπαλλαγές που επέβαλε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Αλογοσκούφης.
Η φημολογία που έχει αναπτυχθεί προκαλεί αναστάτωση, δεδομένου ότι οι πολίτες επιχειρούν να «μαντέψουν» τις προθέσεις της Κυβέρνησης για να επωφεληθούν από το χρόνο που μένει μέχρι την ανακοίνωση των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, ο «καυτός» μήνας για την –δεδομένη- αύξηση των άμεσων φόρων είναι ο Ιούνιος. Θεωρείται δε εξαιρετικά απίθανο να γίνει οποιαδήποτε ανακοίνωση πριν από τις 7 Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών. Άλλωστε αμέσως μετά την Κυριακή των εκλογών έχει προγραμματιστεί ένα άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. ενώ ακόμη ένα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες θα επιλέξει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών για να ανακοινώσει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να μην τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός του 2009.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και το 2008 ο κρατικός προϋπολογισμός, έκλεισε με μια απόκλιση - ρεκόρ στα δημόσια έσοδα, τα οποία ήταν λιγότερα κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει ένα χρόνο πριν το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα η κρισιμότητα εκείνου του προϋπολογισμού είχε τεθεί σαν επιχείρημα για την διενέργεια των εθνικών εκλογών, αλλά παρά την λαϊκή εντολή δεν επαληθεύτηκε.
Των Σταμάτη Ζαχαρού και Στέλιου Κράλογλου στο capital
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου