Καλώς ήρθατε

"Μαχαίρι" σε φάρμακα και εξετάσεις

freefotos.gr

Με στόχο τον δραστικό περιορισμό των δαπανών υγείας που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της αλλαγής των κανονισμών υγείας, σχεδιάζουν δραστικές περικοπές και πλαφόν στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Ο νέος Κανονισμός Υγείας του... μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΙΚΑ, είναι σχεδόν έτοιμος και θα κυρωθεί, με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος ακόμη και μέσα στο Καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των αλλαγών που σχεδιάζονται, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους δεκάδες εξετάσεις αλλά και φάρμακα που μέχρι σήμερα κάλυπτε το ταμείο. Να σημειωθεί ότι στον γνωστό πλέον «Νόμο Πετραλιά» προβλέπεται ρητά ότι τα ταμεία θα αποκτήσουν νέους, ενιαίους κανονισμούς υγείας, με απλές υπουργικές αποφάσεις. Όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο πλαίσιο της εξίσωσης των παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων στα νέα ταμεία, οι αλλαγές θα γίνουν προς τα κάτω...

Η αρχή έγινε με την απαγόρευση του Λογιστηρίου του Κράτους στον ΟΠΑΔ να καλύψει 87 ιατρικές εξετάσεις και πράξεις, που τιμολογούνται με υπουργικές αποφάσεις και όχι με τα ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα. Οι εξαιρούμενες πράξεις αφορούν όχι μόνο τους ασφαλισμένους του δημοσίου αλλά όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους όλων των ταμείων. Μάλιστα, υπολογίζεται πως η επιβάρυνση που καλούνται να σηκώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι από τις τσέπες τους, φθάνει έως και τα 2.045 ευρώ, ενώ περιλαμβάνονται διαγνωστικές εξετάσεις όπως σπινθηρογραφήματα, αντισώματα, σειρά ορμονικών ή αντικαρκινικών εξετάσεων, οι οποίες βρέθηκαν εκτός τιμολόγησης, απροειδοποίητα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως ο ΟΠΑΔ, έτσι και το ΙΚΑ, αποφάσισαν ότι ο έλεγχος καρκινικών δεικτών, καλύπτεται μόνο εφόσον έχει ήδη διαγνωστεί ο κακοήθης όγκος και όχι προληπτικά.

Η διοίκηση του ΙΚΑ, αδυνατώντας να περιστείλει μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων τις υπέρογκες δαπάνες υγείας (το 2009 υπολογίζεται πως οι παροχές ασθένειας σε είδος και σε χρήμα θα ανέλθουν σε 4,8 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για φάρμακα σε 2,19 δισ. ευρώ) προχωρά σε δραστικές αλλαγές του Κανονισμού στον Κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται νέα κατηγοριοποίηση των καλυπτόμενων εξετάσεων και φαρμάκων, που «πετά» έξω σειρά εξετάσεων τις οποίες θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους. Παράλληλα, θα υπάρχει διαβάθμιση στις επιτρεπόμενες εξετάσεις. Για παράδειγμα, για να κάνει κάποιος ασφαλισμένος ή συνταξιούχους αξονική τομογραφία, θα πρέπει πρώτα να έχει κάνει ακτινογραφία.

Προτείνεται επίσης, η επιβολή πλαφόν στο κόστος των δαπανών που αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο – συνταξιούχο, ανά μήνα. Εάν ξεπερνιέται το συγκεκριμένο όριο, που θα καλύπτει το ΙΚΑ, τότε ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το υπόλοιπο.

Βέβαια, η διοίκηση του Ιδρύματος ετοιμάζει την εφαρμογή και νέου λογισμικού ώστε να ελέγχονται, οι περίπου 50 εκατομμύρια συνταγές που εκδίδουν οι γιατροί του ΙΚΑ, κάθε χρόνο, και να εντοπίζονται οι παρανομίες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, μόνο από την επεξεργασία των συνταγών, θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι διασταυρώσεις δεν θα αφορούν μόνο στα φάρμακα αλλά και στις εξετάσεις.

Μαχαίρι σε εξετάσεις και παροχές προβλέπει και ο νέος κανονισμός του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), ο οποίος είναι έτοιμος και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση, στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Αντίστοιχες αλλαγές ετοιμάζονται και στο Ταμείο των Δημοσιογράφων αλλά και των Αυτοαπασχολούμενων.
Της Ρούλας Σαλούρου στο Capital

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

SummerDream είπε...

Καιρός να γυρίσουμε στα γιατροσόφια της γιαγιάς! Έτσι πια που το πάνε! Όμως γιατί δεν βάζουν χεράκι και στην τσεπούλα τους οι 300 ώστε να μειωθεί το έλλειμα; Γιατί θα πρέπει πάντα το χαράτσι να το πληρώνει ο έλληνας με τον ιδρώτα του μια ζωή;

Related Posts with Thumbnails