Καλώς ήρθατε

Κάμερες καταγράφουν πελάτες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας

Λάβαμε και παραθέτουμε την ακόλουθη αναφορά-καταγγελία του κου. Ι. Ανδριόπουλου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του προσώπου των πελατών που έχει τοποθετηθεί σε πολλά καταστήματα τραπεζών ανά την Ελλάδα.

Προς: Αθήνα, 16/03/2009
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)
Κηφισίας 1-3
11523 Αθήνα

Θέμα: Αδυναμία συναλλαγής με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λόγω παράνομης απαίτησης επεξεργασίας προσωπικών μου δεδομένων χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση μου.

Είμαι πελάτης της... Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος εδώ και 2 δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια του χρονικού αυτού διαστήματος εισερχόμουν σε οποιοδήποτε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σε όλη την επικράτεια ελευθέρως και για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής μου ο υπάλληλος απαιτούσε την επίδειξη του Αστυνομικού δελτίου Ταυτότητας για την ολοκλήρωση των συναλλαγών μου με την Τράπεζα είτε αφορούσε εμένα προσωπικά ως πελάτη είτε κατάθεση χρημάτων υπέρ τρίτων. Σήμερα στις 16/03/2009 προσήλθα για συναλλαγή στο υποκατάστημα της ΕΤΕ της γειτονιάς μου στη διασταύρωση των οδών Αγίου Μελετίου & 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και διαπίστωσα ότι για την είσοδο στο κατάστημα έπρεπε να εισέλθω σε ειδικά σχεδιασμένο κουβούκλιο μέσα στο οποίο να κοιτάξω μια κάμερα και εν συνεχεία να εισέλθω στην τράπεζα. Επειδή αρνήθηκα να υπακούσω στις φωνητικές οδηγίες που με καλούσαν να κοιτάξω στην κάμερα, πλησίασε υπάλληλος της Τράπεζας πίσω από το γυάλινο τζάμι του κουβουκλίου και με ενημέρωσε προφορικά ότι:
Είτε ακολουθώ τις φωνητικές οδηγίες να εστιάσω το βλέμμα μου στην κάμερα προκειμένου να απασφαλιστεί η κύρια πόρτα εισόδου στην Τράπεζα, είτε πρέπει να αποχωρήσω διότι δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος συναλλαγών στο υποκατάστημα πλέον και οποιαδήποτε αναφορά μου οφείλει να λάβει χώρα αποκλειστικά στη διοίκηση της ΕΤΕ.

Σημειώνεται, δε, ότι εγώ δε συναίνεσα στην επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων για να επιτρέψω στην Τράπεζα να τα συλλέξει ούτε ο υπεύθυνος επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων είχε αναρτήσει απόφαση της ΑΠΔΠΧ για την
επεξεργασία αυτών παρά μόνο εντολές στον τρόπο συλλογής τους.
Επειδή η ανωτέρω Φωτογράφιση-Ιριδοσκόπηση προσβάλλει την προσωπικότητα μου και τη θρησκευτική μου συνείδηση (Άρθρα 5 & 13 Συντάγματος) παραβιάζει τα προσωπικά μου δεδομένα (Ν.2472/1997), το δικαίωμα στην προσωπικότητα μου, τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη βλάπτοντας παράλληλα μονομερώς καταχρηστικά και εις βάρος μου τη συμβατική μου σχέση με την Εθνική
Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΚ) και το τεκμήριο αθωότητας μου (Ποινικό Δίκαιο) και επιφέρει ενδεχόμενη ανήκεστη βλάβη στην υγεία μου (τύφλωση), όπως αναφέρει σχετικά με την ιριδοσκόπηση ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» σε σχετικό του δημοσίευμα.
«Μάλιστα, τονίζουν ότι ειδικά ενός τύπου λήψη βιομετρικών στοιχείων, η βιομετρική λήψη της ίριδας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση εάν δε μετρηθεί σωστά.»

Ζητώ:
·Από την ΕΤΕ την σχετική άδεια από την ΑΠΔΠΧ να της επιτρέπει επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων, την εξαίρεσή μου από το σύστημα φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης σε όλα τα καταστήματα της Ελλάδος και αν δεν είναι σε θέση να μου εξασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση, να τοποθετήσει υπάλληλο στην είσοδο των καταστημάτων της ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο με μόνη υποχρέωση την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου που θα γίνεται η αντιπαραβολή του προσώπου μου με τη φωτογραφία στα εν λόγω έγγραφα.
·Από την ΑΠΔΠΧ εντός 50 ημερών το αργότερο από την υποβολή της παρούσας αναφοράς να μου απαντήσει αιτιολογημένως και αν έχει δώσει άδεια επεξεργασίας φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης στην ΕΤΕ ή έχει απορρίψει σχετικό αίτημα να μου προσκομίσει τα έγγραφα. Αν η ΑΠΔΠΧ έχει μικρότερη ή μακρότερη προθεσμία υποβολής απάντησης επί των αναφορών που της υποβάλλονται πέρα από τις 50 ημέρες του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας να μου το γνωστοποιήσει άμεσα με την παραβολή της σχετικής νομοθεσίας.
·Από την Τράπεζα της Ελλάδος εντός 50 ημερών το αργότερο από την υποβολή της παρούσας αναφοράς στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου όλων των εμπορικών τραπεζών στην επικράτεια αν έχει λάβει γνώση εγκατάστασης συστημάτων φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης στην είσοδο τραπεζών όχι για υπαλλήλους αλλά για συναλλασσόμενους, αν ναι τι μέτρα έχει λάβει ή τι πρόκειται να λάβει για την εξάλειψη της παραβίασης των συνήθων εμπορικών πρακτικών από τις τράπεζες. Αν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μικρότερη ή μακρότερη προθεσμία υποβολής απάντησης επί των αναφορών που της υποβάλλονται πέρα από τις 50 ημέρες του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας να μου το γνωστοποιήσει άμεσα με την παραβολή της σχετικής νομοθεσίας.

Η συγκεκριμένη παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων έχει απασχολήσει και τη
δημοσιότητα:
«Ευχρηστία και ευγένεια ώρα μηδέν» (Καταγγελία για εγκατάσταση συστήματος φωτογράφησης-ιριδοσκόπησης σε υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Αργυρούπολη) – 19/08/2009

«Οι τράπεζες άρχισαν τις... αμερικανιές» (δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» για εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής του προσώπου των πελατών σε υποκαταστήματα της ΕΤΕ σε Χολαργό,Πατησίων, Λεωφόρο Αλεξάνδρας & Χαριλάου Τρικούπη, Λ. Βουλιαγμένης κα. αλλά και στην Εμπορική και Γενική Τράπεζα, το οποίο αναφέρει επί λέξη: «Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων ερευνά ήδη το θέμα, έπειτα από αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών. Η Εθνική Τράπεζα
αποφάσισε να εγκαταστήσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου χωρίς να λάβει προηγουμένως την άδεια της Αρχής και προφανώς χωρίς να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της αυτή!») – 21/10/2008

«Παραβίαση ιδιωτικότητας από Τράπεζες» (Καταγγελία για εγκατάσταση σε υποκατάστημα της ΕΤΕ στο Χαϊδάρι) – 27/11/2008

«Κάμερες καταγράφουν πελάτες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας» (Καταγγελία και από Θεσσαλονίκη) – 10/02/2009

Δεδομένου ότι έχουν παρέλθει πολλοί μήνες από τις πρώτες καταγγελίες στην ΑΠΔΠΧ και η ΕΤΕ συνεχίζει την παράνομη φωτογράφηση-ιριδοσκόπηση δηλώνω ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μου στις ημερομηνίες που ορίζει ο νόμος, επιφυλάσσομαι να ζητήσω ποινική διερεύνηση της αναφοράς μου από την Εισαγγελία για πράξεις ή παραλείψεις των μελών τόσο του ΔΣ της ΕΤΕ όπως νόμιμα εκπροσωπείται, όσο ενδεχομένως και των μελών του ΔΣ της ΑΠΔΠΧ όπως νόμιμα εκπροσωπείται και παντός άλλου υπευθύνου πέρα από τυχόν αστικές ή διοικητικές αξιώσεις.

Αθήνα 16/03/2009

Ιωάννης Ανδριόπουλος
Αθήνα

Κοινοποίηση:
1)Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ΑΕ
Αιόλου 86
10232 Αθήνα

2)Τράπεζα της Ελλάδος
Ελευθερίου Βενιζέλου 21
10250 Αθήνα

3 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

grsail είπε...

Είναι πράγματι απαράδεκτη η συμπεριφορά των τραπεζών. Αποτελούν ασύδοτους και αντικοινωνικούς μηχανισμούς οι οποίοι αφού αποτελούν τους κύριους στυλοβάτες των ολιγαρχιών και της κακώς εννοούμενης εξουσίας βρίσκονται στο απυρόβλητο!

Τώρα επιτίθενται με την κάλυψη της επίσημης Ελληνικής πολιτείας με τρόπο αντιαισθητικό, με αυταρχισμό και βαναυσότητα στην αξιοπρέπεια του πολίτη !

Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως την αγανάκτηση του κύρίου Ανδριόπουλου.


Θανάσης Σ. Κοντονάτσιος


ΥΓ. Ωραία θα ήταν να μαθαίναμε και ποιος πούλησε τα συστήματα αυτά στην Εθνική και με τι κόστος. (Ο Έλληνας πολίτης τα πλήρωσε !! - ο Άγνωστος Πολίτης ... και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί.)

tzonakos είπε...

Φαίνεται οτι η βάση δεδομένων του παγκόσμιου ( αμερικανικού ) big brother θθα ενημερωθεί σταδιακά με όλα τα προσωπικά μας στοιχεία μεσω των Τραπεζών που χρησιμοποιούν τα δικά μας χρήματα για να τοποθετούν τέτοια "συστήματα".

Εγω αν μου τύχει αυτο θα φωνάξω Αστυνομία.
Δεν ξερω αν θα κάνουν κάτι αλλα θα κάνω φασαρία.

Ανώνυμος είπε...

Στα jumbo να δειτε κυριες κ κυριοι που σε παιρνει η καμερα απο πισω λες και εισαι εσυ κ εγω μεγαλυτερος κλεφτης απο τον ιδιοκτητη τους

Related Posts with Thumbnails