Καλώς ήρθατε

Το μακρύ υποκριτικό ζεϊμπέκικο

Καλός σκοπός, άγιες προθέσεις ,έγραφε τις προάλλες ο Γ. Ντάσκας, αλλά στην Ελλάδα τα δράματα που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή είναι αλλού.

Αναφερόταν στην εκδήλωση που είχε διοργανωθεί για την παρουσίαση του βιβλίου: «Νίκος Κοεμτζής: Το μακρύ ζεϊμπέκικο», αλλά και που ήταν μια …«αίτηση» για την χορήγηση άδειας μικροπωλητή (και φυσικά τα …κατάφερε) ώστε να μπορεί να το πουλάει νόμιμα επιτέλους ο συγγραφέας του -ταυτόχρονα εκδότης και αποκλειστικός διαθέτης του.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο «Ιανός» με την …αγαστή συνεργασία του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Λιάνη. Την υπόθεση του… «μάγκα» Νίκου Κοεμτζή οι παλαιότεροι θα την θυμούνται πολύ καλά.
Για τους νεότερους θα... προσπαθήσω να την εξιστορήσω περιληπτικά. Η υπόθεση με «πρωταγωνιστή» τον Νίκο Κοεμτζή είναι μια αιματοβαμμένη τραγωδία.Τον Φεβρουάριο του 1973 βρίσκεται μαζί με τον αδελφό του στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα». Για μια … «παραγγελιά» του αδερφού του ,που σηκώθηκαν να χορέψουν και … άλλοι , ο Νίκος Κοεμτζής με μια φαλτσέτα ….θέρισε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τόσους.

Καταδικάστηκε σε θάνατο και για τρία χρόνια περίμενε την εκτέλεση. Μετά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια, τελικά ....βγήκε από τη φυλακή ύστερα από ….23 χρόνια ! Οι εφημερίδες της εποχής τον αποκαλούσαν «κτήνος» και όταν μιλούσαν για εγκληματίες συχνά τους αποκαλούσαν «Κοεμτζήδες».

Όταν αποφυλακίστηκε (στα …23 χρόνια !!) κάποιοι… «προοδευτικοί» μεγαλο-δημοσιογράφοι , αντί να παρουσιάσουν μια πράξη μεταμέλειας του Κοεμτζή , η οποία να αποτελούσε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία και να απέτρεπε άλλους … «μάγκες», αυτοί τον οδήγησαν στο νυχτερινό κέντρο όπου κάτω από τις τηλεοπτικές κάμερες τον έβαλαν να …. απολαύσει το αιματοβαμμένο μακρύ ζεϊμπέκικο.

Αυτός δε προκλητικά όταν βγήκε από την φυλακή , δεν πήγε καν να ανάψει ένα κερί σε μια εκκλησία για τα θύματα του, να αφήσει ένα λουλούδι στον τάφο τους , να κάνει μια συμβολική μετανοητική κίνηση στις οικογένειες τους.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε πριν λίγες ημέρες λοιπόν ήσαν παρόντες διάφορες …προσωπικότητες. Εκτός φυσικά του κ. Λιάνη παραβρέθηκαν και ο βουλευτής (και συνταγματολόγος) του ΠαΣοΚ κ. Λοβέρδος , ο δημοσιογράφος κ. Τσίμας, ο κ. Κουράκης και άλλοι.

Μόλις προχθές έγραφα ότι ζούμε στην εποχή όπου συσκοτίζουμε την πραγματικότητα αν δεν την αντιστρέφουμε τελείως. Γιατί τις ίδιες ημέρες που … εξασφαλίστηκε (μετά …προοδευτικότητας) μια άδεια μικροπωλητή για τον Νίκο Κοεμτζή , ο δημοσιογράφος κ.Γ. Ντάσκας μας αποκάλυπτε μια άλλη περίπτωση αίτησης χορήγησης αδείας μικροπωλητή από τον δήμο, όπου όμως …. κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Αφορά τον πολίτη Γιώργο Γκ…, που είχε πρωτοστατήσει και είχε αποκαλύψει το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στις προμήθειες τροφίμων σε μονάδες της Αττικής επί εποχής ΠαΣοΚ.
Τότε , για να καλύψουν τις κομπίνες και τα χρήματα που άρπαζαν , έστησαν την περίφημη ληστεία (πρώτη και μοναδική) στρατιωτικής μονάδας στο Καρέα.
Ήταν εικονική και στόχο είχε να καλύψει τη μαύρη τρύπα. Ο πολίτης Γιώργος Γκ…, έκανε καταγγελίες και έμπλεξε μέχρι και πρόσωπα του ιδιαιτέρου γραφείου του τότε υπουργού Άμυνας. Αληθινές πέρα ως πέρα . Κάποιοι την …πλήρωσαν (μεταξύ αυτών και μεγάλος αξιωματικός).

Όμως όλοι αυτοί εκδικήθηκαν τον πολίτη που έκανε την καταγγελία. Αντί να ενισχυθεί ο πολίτης μάρτυρας και να προστατευθεί για να πει τα πάντα μη φοβούμενος , είχε την αντίθετη μεταχείριση.
Σιγά-σιγά τον πέταξαν έξω από κάθε δουλειά με τις προμήθειες τροφίμων που είχε ως τότε. Από τα ψηλά στα… χαμηλά .

Έφθασε ο πολίτης Γιώργος Γκ…, που θα έπρεπε να είχε ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ, αλλά και να είχε επιβραβευτεί για τις αποκαλύψεις του ενάντια στην διαφθορά , ….. να παρακαλά για μια άδεια μικροπωλητή προκειμένου …..να πουλά κουλούρια και κανείς να μη ενδιαφέρεται!

Από τη μια , χορήγηση άδειας μικροπωλητή για τον … «μάγκα» Νίκο Κοεμτζή , εν μέσω … «προοδευτικών» εκδηλώσεων, Chivas και ξηρών καρπών ,και από την άλλη ………… !

Έχει χαθεί η ιεράρχηση πραγμάτων και αξιών. Έχει χαθεί το μέτρο! Που πάμε;
από politis-gr

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

Εάν κάποιος θέλει να έχει μία προσωπική άποψη περί Κοεμτζή, ας πάει να παρακολουθήσει μία ημέρα στην πλατεία στο Μοναστηράκι την συμπεριφορά, τα λεγόμενα, την έπαρση και τις εξιστορήσεις του για την πράξη του, "αντιστασιακή" γαρ, αλλά ειδικά το κοινό που αγοράζει τι βιβλίο του και απαιτεί και αφιέρωσή του και μάλιστα πατεράδες που έχουν βγεί μιά βόλτα στο Μοναστηράκι, να μιλούν επαινετικά για τον σφαγέα και να φεύγουν υπερήφανοι γιατί γνώρισαν από κοντά τον "μεγάλο αγωνιστή", τον "κατδιωκόμενο από τις αρχές", τον "αντιστασιακό" Κοεμτζή. Το αποκορύφωμα της κατάντιας της ελληνικής κοινωνίας.
Οδυσσέας Τηλιγάδας

Related Posts with Thumbnails