Καλώς ήρθατε
Το mea culpa ήρθε αργά
Το τσουνάμι των σκανδάλων, τα λάθη στρατηγικής και η αμφισβήτηση του κ. Καραμανλή.
Το mea culpa του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας σημάδεψε το 2008 για το κυβερνών κόμμα. Η παντοδυναμία του κ. Καραμανλή αμφισβητήθηκε όσο ποτέ μετά την εκλογική νίκη του το 2004 και το άλλοτε δυνατό χαρτί της ΝΔ αποδυναμώθηκε. Ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ καυτηρίασαν τις επιλογές του, ενώ υπουργοί και βουλευτές άρχισαν παρασκηνιακά να θέτουν θέμα διαδοχής. Ο ίδιος θέλησε να «παγώσει» τα διάφορα σενάρια περί της αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος με τη φράση: «Είμαι εδώ».
«Εδώ» όμως ήταν και οι αρνητικές δημοσκοπήσεις που βύθισαν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε βαθιά περισυλλογή και συνολικά την κυβέρνηση και την ΚΟ σε απόγνωση. Οι αρνητικές μετρήσεις, η κάθετη πτώση της ΝΔ μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και η ανάκαμψη του ΠαΣοΚ σε σημείο που να προηγείται του κυβερνώντος κόμματος δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ο κ. Καραμανλής αντιλήφθηκε ότι δεν έχει πολλά περιθώρια αν θέλει να ξανακερδίσει τις εκλογές. Γι΄ αυτό και αποφάσισε τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά την παραίτηση του στενού του συνεργάτη, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ.Ρουσόπουλου, να βγει από το «κάστρο» του Μεγάρου Μαξίμου και να «παίξει» το προσωπικό του πολιτικό χαρτί.
Σ ε επικίνδυνα... πολιτικά μονοπάτια κινήθηκε όλο το 2008, το οποίο ήλθε για τη ΝΔ και τον ίδιο όπως ακριβώς φεύγει: εν μέσω σκανδάλου. Από την υπόθεση Ζαχόπουλου ως τη Μονή Βατοπαιδίου, τις παραιτήσεις των κκ. Ρουσόπουλου και Γ.Βουλγαράκη και το πόρισμα της Εξεταστικής, η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής πέρασαν από «σαράντα κύματα». Η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρχικά των 152 βουλευτών έγινε κυριολεκτικά «ακορντεόν». Ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διαγράψει τον κ. Κ. Κουκοδήμο για να τον επαναφέρει ύστερα από λίγο και να θέσει εκτός ΚΟ και τον κ. Στ.Δαϊλάκη, για τον οποίο ανακάλεσε την απόφασή του εντός λίγων εικοσιτετραώρων.
Το «παιχνίδι με τη γάτα» κυριάρχησε εν μέσω σκιών και από την υπόθεση της Siemens. Η αδυναμία ελέγχου ήταν εμφανής από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και το «αντάρτικο» των βουλευτών ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ο Πρωθυπουργός δεν άντεξε και στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σεπτεμβρίου έριξε το γάντι στους αμφισβητίες, τονίζοντας: «Οποιος τολμάει ας με ρίξει». Δεν άργησε και, έπειτα από μικρό διάστημα, ενώ «καρδιοκτυπούσαν» στη Ρηγίλλης για την ψήφιση των νομοσχεδίων, έδειξε την πόρτα της εξόδου στον κ. Π. Τατούλη, τον οποίο διέγραψε σε μια κίνηση να τονώσει και το ηγετικό του προφίλ.
Π αρά τις κινήσεις του, το πρωθυπουργικό ιμπέριουμ ταρακουνήθηκε, όπως και η ελληνική οικονομία από τα ρίχτερ της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Το «φάντασμα» της πτώχευσης σκιάζει την κυβέρνηση η οποία «ψάχνει» να βρει το αντίδοτο, αν και το 2009 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως και ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχεται. Η σφαίρα του ειδικού φρουρού στον μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο έπληξε τη διακυβέρνηση της ΝΔ, που έχει εισέλθει στο τούνελ της αμφισβήτησης από την κοινωνία. Και, όπως προβλέπουν πολλοί στη ΝΔ, ούτε ο ανασχηματισμός μπορεί να αλλάξει το κλίμα εκτός αν υπάρξουν ριζικές κινήσεις.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ στο Βήμα
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου