Στάχτη στα μάτια όσων συναλλάσσονται με τις τράπεζες και υποχρεώνονται να πληρώνουν τις παράνομες απαιτήσεις τους επιχείρησε να ρίξει χθες το υπουργείο Ανάπτυξης.
ΜΕ σημαντική καθυστέρηση και ύστερα από χιλιάδες καταγγελίες πελατών, επέβαλε πρόστιμα- χάδι σε 17 τράπεζες που επιμένουν να εισπράττουν προμήθειες για ανάληψη χρημάτων από πιστωτικές κάρτες.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια από τις πολλές παρόμοιες αδικαιολόγητες απαιτήσεις των τραπεζών, που έχουν καταργηθεί με υπουργική απόφαση και έχουν κριθεί παράνομες από τα δικαστήρια - μερικές και από τον Άρειο Πάγο.
Όμως ακόμα και τώρα οι τράπεζες υποχρεώνουν τους πελάτες τους να τις πληρώνουν.
ΜΕΤΑΞΥ των απαιτήσεων αυτών είναι οι ποινές στις προεξοφλήσεις δανείων, τα περιβόητα «έξοδα φακέλου» για τα στεγαστικά, η αυθαίρετη αύξηση επιτοκίων δανεισμού, η μονομερής αναπροσαρμογή της ετήσιας συνδρομής των καρτών, η επιβολή χρεώσεων σε καταθετικούς λογαριασμούς με χαμηλό υπόλοιπο.
ΚΑΙ για να... γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοροϊδίας- ή μήπως συμπαιγνίας;- του υπουργείου και των τραπεζών, αρκεί να αναφερθεί ότι από αυτή την πρακτική τους οι τράπεζες κερδίζουν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
ΕΝΩ το συνολικό ύψος των προστίμων που τους επιβλήθηκαν είναι, και για τις 17 τράπεζες μαζί, μόλις 10,2 εκατομμύρια ευρώ.
Η αργοπορημένη αντίδραση του υπουργείου και οι μικρές ποινές ενθαρρύνουν τις τράπεζες να συνεχίσουν την αφαίμαξη των πελατών τους, αφού αυτά που κερδίζουν είναι πολλαπλάσια από τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται και που είναι αμφίβολο αν τελικά θα πληρωθούν.
ΑΣΦΑΛΩΣ μια υγιής οικονομία χρειάζεται και οικονομικά εύρωστες τράπεζες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κερδοφορία τους πρέπει να στηρίζεται σε παράνομα έσοδα και να επιτυγχάνεται εις βάρος των συναλλασσομένων.
ΑΝ οι ίδιες δεν το αντιλαμβάνονται, η κυβέρνηση οφείλει να τους το επιβάλει.
ΝΕΑ
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου