Καλώς ήρθατε

Χρωστάμε δυο φορές το ΑΕΠ


Δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας χρωστούν οι Ελληνες και το Δημόσιο στις τράπεζες. Ο δανεισμός ιδιωτών, επιχειρήσεων αλλά και της Κεντρικής Κυβέρνησης ξεπέρασε συνολικά τα 500 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στα 245,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Οκτώβριο, τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες ανήλθαν στα 247,9 δισ. ευρώ από 244 δισ. το Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης έχει εκτιναχθεί στα 259 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας επίσης το ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

Η ΤτΕ καταγράφει... καθίζηση στο ρυθμό εκταμίευσης στεγαστικών δανείων και περιορισμό των νέων καταναλωτικών δανείων, ενώ εκρηκτική είναι η αύξηση στις προθεσμιακές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι οποίες μέσα σε ένα μήνα διευρύνθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στα 131,8 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας κατά τον Οκτώβριο ρυθμό αύξησης 24,1%, από 22,5% το Σεπτέμβριο και 19,4% τον Οκτώβριο του 2007.

Η αύξηση αυτή δεν αφορά σε νέες εκταμιεύσεις, όπως εξηγούσαν τραπεζικά στελέχη, αλλά σε άντληση επιπλέον κεφαλαίων από επιχειρήσεις που είχαν ανοικτή πίστωση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Τα δάνεια των νοικοκυριών ανήλθαν στα 116,1 δισ. ευρώ, με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται στο 15,1%, από 16,3% το Σεπτέμβριο και 24,3% τον Οκτώβριο του 2007.

Τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 76,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και τα τιτλοποιημένα). Οι νέες εκταμιεύσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 13,7% από 24% που «έτρεχαν» τον Οκτώβριο του 2007, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ρυθμός ενίσχυσης ήταν 14,9%.

Κατακόρυφη άνοδο εξακολουθούν να σημειώνουν τα υπόλοιπα προθεσμιακών καταθέσεων των νοικοκυριών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτέλεσμα των δελεαστικών επιτοκίων που εξακολουθούν να προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Συνολικά στις τράπεζες οι Ελληνες έχουν προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 104,7 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο του 2007 και 98,738 δισ. το Σεπτέμβριο. Οι καταθέσεις υπό προθεσμία «έτρεξαν» με ρυθμό ανόδου 50% τον Οκτώβριο έναντι του προηγούμενου έτους. Στον αντίποδα, συνεχίζεται η απόσυρση καταθέσεων από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 66,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 7,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007.
e-tipos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails