Καλώς ήρθατε

Έτος πτωχεύσεων το 2008 για τη σταθερή τηλεφωνία


Μπαράζ πτωχεύσεων στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έφερε η κρίση, μειώνοντας περαιτέρω τον αριθμό των «παικτών» που μένουν στην αγορά και φιλοδοξούν πλέον σε ενισχυμένο μερίδιο λόγω του μικρότερου ανταγωνισμού. Χθες έπεσαν οι τίτλοι τέλους και για την Teledome, ενώ είχαν προηγηθεί η Altec Telecoms και η Lannet που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης και συνδιαλλαγής με βάση τον πτωχευτικό κώδικα αντίστοιχα.

Πλέον το τοπίο στην αγορά γίνεται σαφώς πιο ξεκάθαρο καθώς οι περισσότερες εναπομείνασες εταιρείες διαθέτουν ισχυρή πελατειακή βάση και μετόχους που δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν τις απαιτούμενες επενδύσεις. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς διαθέτει σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η Forthnet, ενώ ακολουθούν οι Tellas και hellas online. Τη λίστα συμπληρώνουν οι On Telecoms, η Algonet, η NetOne και η Cosmoline. Οι τρεις τελευταίες πάντως δεν έχουν ακόμη σημαντικό μέγεθος και η παρουσία τους στην αγορά δεν είναι τόσο έντονη όσο των τεσσάρων μεγαλυτέρων.

Η Teledome αντιμετώπιζε εδώ... και καιρό προβλήματα καθώς είχε εμπλακεί σε μια αέναη δικαστική διαμάχη με τον ΟΤΕ, αμφισβητώντας χρέη προς τον Οργανισμό, που με τη σειρά του είχε διακόψει αρκετές φορές τα κυκλώματα της εταιρείας, προκαλώντας πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πελατών της. Την τελευταία φορά, στα μέσα Σεπτέμβρη η εταιρεία είχε καταθέσει μήνυση κατά του ΟΤΕ για το συγκεκριμένο θέμα, κατηγορώντας τον για παρακώλυση τηλεπικοινωνιών και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του.

Οι εταιρείες αντάλλαξαν εκατέρωθεν ανακοινώσεις και τελικά στα μέσα Νοέμβρη και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε ως αβάσιμους του ισχυρισμούς της εταιρείας που κατηγορεί ως παράνομο τον ΟΤΕ για τη διακοπή των κυκλωμάτων της. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση που μέρος τις παρατίθεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, «ο ΟΤΕ έχει συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση, η οποία ορίζει την 16/12/2008 ως νέα καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Μέχρι τότε η Teledome πρέπει να ικανοποιεί τις τρέχουσες οφειλές της, προκειμένου ο ΟΤΕ να μην διακόψει εκ νέου την παροχή υπηρεσιών προς αυτήν».

Επιπλέον, στις αρχές Οκτώβρη, η ΕΕΤΤ αποφάσισε τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά της Teledome καθώς υποβλήθηκαν καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίες αφορούσαν αιτήματα διακοπής της σύνδεσης με την εταιρεία και μεταφοράς της σύνδεσης σε ανταγωνιστές, αιτήματα τα οποία αρνήθηκε να αποδεχτεί. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής, οι καταναλωτές παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο δίκτυο της Teledome, ενώ ταυτόχρονα αδυνατούσαν να κάνουν χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Ωστόσο, μέχρι και πέρυσι, η εταιρεία εμφάνιζε κέρδη και όπως η ίδια είχε ανακοινώσει πραγματοποίησε έξι συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις μέχρι το 2006. Το 2008, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση υποστηριζόταν ότι «τα αποτελέσματα της εταιρείας, παρά την κάμψη της κερδοφορίας της κατά το 2ο εξάμηνο του 2007, την κατατάσσουν και πάλι στην πρώτη θέση μεταξύ των παρόχων σταθερής τηλεφωνίας με μη δεσπόζουσα θέση στην αγορά, τόσο ως προς το θετικό EBITDA ύψους €2.100.000, όσο και ως προς τα κέρδη μετά φόρων».

Η Altec Τelecoms αρχικά επιχείρησε να αποφύγει την πτώχευση καταθέτοντας στις 25 Σεπτέμβρη αίτηση για την έναρξη διαδικασίας συνδιαλλαγής, για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της και σκοπό τη σταδιακή άρση των οικονομικών δυσκολιών της, την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς της, την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την εν γένει συνέχιση της λειτουργίας της. Λίγες όμως ημέρες αργότερα, η εταιρεία κατηγόρησε τον ΟΤΕ ότι διέκοψε παράνομα και καταχρηστικά την παροχή υπηρεσιών διασύνδεσης ενώ –όπως υποστήριζε- είχε ήδη υποβληθεί πρόταση για την ολοσχερή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είχε ως αποτέλεσμα «την τεράστια υλική και ηθική ζημία στην εταιρεία, καθώς από την στιγμή εκείνη αδυνατούσε να παράσχει απρόσκοπτα υπηρεσίες προς τους πελάτες της, ενώ η βλάβη της φήμης και της επαγγελματικής υπόστασης, οδήγησε πλήθος συνδρομητών σε μαζική «εγκατάλειψη» της εταιρείας, χωρίς μάλιστα να προβαίνουν σε εξόφληση των οφειλών τους για τις υπηρεσίες που τους είχαν ήδη παρασχεθεί».

Στο γεγονός αυτό απέδωσε την αδυναμία της να συνεχίσει τη λειτουργία της και την ίδια ημέρα, στις 17 Οκτωβρίου, υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης. Η λήψη προσωρινών μέτρων για άρνηση να προβεί σε φορητότητες αριθμών που αποφάσισε η ΕΕΤΤ την ίδια ημέρα, ήταν προφανώς περιττή. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που είχαν δει εκείνη την περίοδο τη δημοσιότητα, η πελατειακή της βάση αποτελούνταν από περίπου 40.000 καταναλωτές στη σταθερή τηλεφωνία και 25.000 για γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η Lannet, ακόμη δεν έχει κηρύξει πτώχευση και αγωνίζεται να μειώσει το κόστος της προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να αναζητήσει λύσεις στη συνέχεια. Για το λόγο αυτό είχε υποβάλλει αίτημα για την έναρξη της Διαδικασίας Συνδιαλλαγής με τους πιστωτές και τους προμηθευτές που ορίζεται από τον νέο Πτωχευτικού Κώδικα.

Η αίτηση εκδικάστηκε στις 15 Οκτωβρίου και εταιρεία έλαβε προσωρινή διαταγή για την αναστολή οιασδήποτε διαδικασίας εκτέλεσης για χρονικό διάστημα αρχικά 30 ημερών και στη συνέχεια μία παράταση που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, δόθηκε νέα παράταση, χωρίς να γίνουν ωστόσο γνωστές οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου εμφάνισαν ζημίες μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της τάξης των 33,8 εκατ. ευρώ από ζημίες 7,54 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο τζίρος της εταιρείας συρρικνώθηκε σε ποσοστό 34,6%, διαμορφούμενος στα 28,28 εκατ. ευρώ έναντι 43,25 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2007.

Ο Θωμάς Λαναράς συνάντησε στις αρχές του μήνα τον Υπουργό Μεταφορών και πιθανότατα συζήτησαν τη δυσχερή κατάσταση της εταιρείας που πάντως μέχρι και σήμερα «τις προσπάθειες της για την ανεύρεση χρηματοδότησης και την ενίσχυση της ρευστότητας της Εταιρείας με την συμμετοχή ή και μη νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της», όπως ακριβώς είχε ειπωθεί και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 8 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η εταιρεία σκοπεύει να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από την μη έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης, με την εταιρεία Craig Wireless που είχε αναλάβει την κατασκευή του δικτύου WiMax.

Εν τω μεταξύ στις αρχές της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η συμφωνία για συγχώνευση της On Telecoms με την εισηγμένη εταιρεία Ζήνων, ναυάγησε ενώ επίσης σε ναυάγιο κατέληξαν και οι συνομιλίες μεταξύ της hellas online και της Vivodi για εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Τους πρώτους μήνες του 2009 αναμένεται να συνεχιστεί η κινητικότητα στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας δεδομένου ότι οι μικρότερες εταιρείες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το ρόλο τους στην αγορά, ενώ κάποιες έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως η άδεια Wi Max που έχει εξασφαλίσει εδώ και χρόνια σε υπέρογκο τίμημα η Cosmotelco (Cosmoline) του ομίλου Κοντομηνά χωρίς ωστόσο να την έχει χρησιμοποιήσει. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για περαιτέρω συγκέντρωση παραμένει έντονο ενώ ανακατατάξεις στην αγορά μπορεί να επιφέρει η εκπεφρασμένη θέληση της Vodafone να μπει στη συγκεκριμένη αγορά, σε μια κίνηση να προλάβει τους ανταγωνιστές της.
Του Σταμάτη Ζαχαρού απο το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails