Καλώς ήρθατε

Τρίβουν τα χέρια τους


Ως προς όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας, πρέπει να λεχθεί ότι κάποιοι «τρίτοι» τρίβουν τα χέρια και κάποια στελέχη εδώ πρεσβειών μιλούν σχεδόν ανοικτά για «το τέλος του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα» και για «συνθήκες χάους που επέρχονται»! Αυτά γράφει το πάντα καλά πληροφορημένο «Παρόν» στο τελευταίο του φύλλο,

Συνεχίζει δε γράφοντας ότι υψηλόβαθμος αμερικανός διπλωμάτης (το όνομα του οποίου κατέχουμε) σε προ μερικών ημερών συνάντησή του με γνωστούς πρωτοκλασάτους παράγοντες της οικονομικής ζωής δεν απέφυγε «να προβλέψει» σύντομη κατάρρευση της σημερινής κυβερνήσεως, οξεία προεκλογική ένταση «και στη συνέχεια μετεκλογική αστάθεια με απροσδιόριστη κατάληξη».

Ανεξαρτήτως των... αιτιών και των αφορμών που πυροδότησαν την εσωτερική αναταραχή, γεγονός παραμένει –και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση– ότι κάποια ισχυρά κέντρα σχεδιασμών και αποφάσεων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, επενδύουν σ' αυτήν τη δυσοίωνη προοπτική στην Ελλάδα, η οποία και θα καταστεί φύσει αδύναμη μπροστά σε πιέσεις που θα προκύψουν όσον αφορά σημαντικά περιφερειακά ζητήματα προς διευθέτηση. Όπως είναι το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό.

Σχετικά με το πρώτο και τα δεύτερα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προοπτική παροξυνόμενης έντασης, που θα κλιμακωθεί μέσα στο νέο έτος, με κύριους άξονες:

1. Το θέμα των θαλασσίων ζωνών οικονομικής εκμεταλλεύσεως α) στην περιοχή της Κύπρου, όπου η τελευταία έχει αρχίσει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και όπου τουρκικά πολεμικά περιπολούν με σαφώς επιδρομικές διαθέσεις, και β) στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλορίζου, που εκτείνεται κι εφάπτεται προς την αιγυπτιακή περιοχή. Με την Τουρκία να προσεγγίζει ήδη το Κάιρο για ρυθμίσεις!

2. Το θέμα της αμφισβητήσεως εναερίου χώρου και γενικότερα κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αιγαιωτικές περιοχές, με την Άγκυρα να δημιουργεί μείζονα πλέον ζητήματα για τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες, δημιουργώντας ζητήματα και κρίσεις. Ως προς το τρίτο, τις τριβές δηλαδή με τα Σκόπια, υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις ότι από πλευράς Ουάσινγκτον υπάρχει τελική φόρμουλα η οποία και θα ενεργοποιηθεί πριν από την άνοιξη, με την άσκηση εκβιαστικότερων πιέσεων προς την Αθήνα, προκειμένου να συναινέσει σε μια «μέση τομή», κάμνοντας «ακόμη ένα βήμα» χάριν συμβιβασμού.

Αυτά επιβεβαιώνουν άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, ενώ αρμόδιοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι είναι ήδη γνώστες των πληροφοριών. Όπως βεβαίως και δεν αποκρύπτουν τις σοβαρότατες ανησυχίες τους όσον αφορά την αποδόμηση των δυνατοτήτων και των αντιστάσεων της Ελλάδος, λόγω ακριβώς των εσωτερικών περισπασμών που παροξύνονται.

Τις ίδιες ανησυχίες διετύπωσε σε στενούς συνεργάτες του και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι: Εάν δεν υπάρξουν ομαλές και υπεύθυνες υπερβάσεις, τότε η αστάθεια θα είναι η φυσική μετεξέλιξη όσων συμβαίνουν, με όλα τα προβλεπτά παράγωγα και άλλες απροσδιόριστες (κι εκ των πραγμάτων μοιραίες) συνέπειες.

Σε σχέση με αυτά, πρέπει να λεχθεί επίσης ότι: Τις ανησυχίες της Αθήνας επιτείνουν εκθέσεις από πρέσβεις της Ελλάδος σε διάφορες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα κάποια μηνύματα που κατατάσσονται στα απόρρητα και τα οποία είναι αποκαλυπτικά των διαθέσεων και κυρίως των προθέσεων που καλλιεργούνται στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Και οι οποίες εν πολλοίς αντανακλώνται ακόμη και σε δημοσιεύματα μεγάλων εντύπων, που απηχούν συνήθως ….απόψεις κέντρων σχεδιασμών και αποφάσεων.

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails