Με ρώτησε η μάνα μου, μια ηλικιωμένη 83 χρονών, που δεν ευτύχησε να σπουδάσει οικονομολόγος. Τι είναι παιδάκι μου αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα; Προσπαθώ να το καταλάβω.
Αν στο σπίτι κόψουμε το ρεύμα, περιορίσουμε το φαΐ στο ελάχιστο, δεν αγοράζουμε τίποτα, αν τώρα που θα έρθει το κρύο δε βάλουμε πετρέλαιο, αν αφαιρέσουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα σαν άνθρωποι, αυτό που θα μας περισσέψει (αν ζήσουμε) θα είναι το... πρωτογενές πλεόνασμα που λένε;
Έτσι το βγάζουν αυτό το πλεόνασμα που λένε από εμάς;
Δηλαδή με λίγα λόγια είναι το ξύγκι μας που περισσεύει και μας το κόβουν θέλουμε δε θέλουμε για να παρουσιάσουν επιτυχίες στην Τρόικα;
Respect στη απλή λαϊκή σοφία...
Απλά.
από το Συνήθης Ύποπτος
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Το κρέας ψάρι ή αλλιώς το έλλειμμα πλεόνασμα «βαφτίζει» η κυβέρνηση. Για την εικόνα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο λόγος, που μόνο μαγική μπορεί να είναι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο προϋπολογισμός σε αυτό το διάστημα έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,92 δισ. ευρώ.
Εάν όμως αφαιρεθούν τα κέρδη από τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όπως επίσης οι φόροι και τα επιδόματα που δεν πλήρωσε ενώ όφειλε κανονικά το Δημόσιο, τότε το πλεόνασμα μετατρέπεται σε έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.
Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έχει στο ταμείο του πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ οφείλεται:
•Στα έκτακτα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
● Στη μη καταβολή δαπανών συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για δημόσιες επενδύσεις.
● Στη μη επιστροφή φόρων 683 εκατ. ευρώ, ΦΠΑ και εισοδήματος, σε επιχειρήσεις και φορολογουμένους.
● Στη μη απόδοση πολυτεκνικών επιδομάτων συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ.
● Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.
● Στη μη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα φτάνει στο οκτάμηνο τα 713 εκατ. ευρώ και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η υστέρηση αυτή μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ, η οποία έμεινε πίσω λόγω των καθυστερήσεων και παρατάσεων που δόθηκαν.
Σε σύγκριση με το περσινό οκτάμηνο η «τρύπα» στα συνολικά έσοδα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι κίνδυνοι στη δημοσιονομική διαχείριση παραμένουν και προσδιορίζονται κυρίως στους τομείς των ασφαλιστικών ταμείων (πρόσθετες ανάγκες ενίσχυσης) και στις δράσεις για την Υγεία.
Για τον συγκεκριμένο λόγο, έως τώρα χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ το αποθεματικό της χώρας (έχουν δαπανηθεί 328 εκατ. ευρώ ή το 30% από το συνολικό κονδύλι του 1,1 δισ. ευρώ).
Αναλυτικότερα από τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτουν τα εξής:
* Το πρωτογενές πλεόνασμα (μαζί με τα ομόλογα) διαμορφώθηκε στα περίπου 3 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ κατά το οκτάμηνο. Μόνο τον Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ.
* Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ (ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ).
* Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,964 δισ. ευρώ, 1,157 δισ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29,807 δισ. ευρώ). Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1.677 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.835 εκατ. ευρώ.
* Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί. Ειδικότερα για τον Αύγουστο, τα έσοδα προ επιστροφών ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ ή κατά 10,2% έναντι του μηνιαίου στόχου.
* Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,131 δισ. ευρώ ή ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,840 δισ. ευρώ ή ποσοστό 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,707 δισ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Δημοσίευση σχολίου