Καλώς ήρθατε

Σοκ και δέος από τα εκκαθαριστικά της εφορίας

Τριβές και καυγάδες μεταξύ φορολογουμένων και φοροτεχνικών έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στην περιφέρεια λόγω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αγρότες και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ στη ζωή τους φόρο εισοδήματος, αφού πάντα το εισόδημά τους ήταν χαμηλότερο του αφορολόγητου ορίου, καλούνται με την φετινή εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος να πληρώσουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ φόρο.

Ο φόρος προκύπτει κατά κύριο λόγο επειδή διαθέτουν ένα μεσαίο ΙΧ και μια ιδιόκτητη κατοικία και... εξαιτίας αυτών πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Επίσης σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνσή τους παίζει και η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ήταν έως το 2011. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι ο φοροτεχνικός τους έχει κάνει λάθος στη φορολογική δήλωση αφού αδυνατούν να πιστέψουν ότι καλούνται να πληρώσουν φόρο! Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι σχετικοί καυγάδες ξεκινούν όταν ο φοροτεχνικός τούς ενημερώνει ότι θα καταβάλουν φόρο μετά την άμεση έκδοση εκκαθαριστικού από το taxisnet κατά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Μερικά παραδείγματα, δείχνουν τα ποσά φόρου που καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά οι αγρότες. Έστω ότι ένας άγαμος αγρότης διαθέτει εισόδημα από αγροτικές εργασίες ύψους 5.000 ευρώ. Ο ίδιος διαθέτει επίσης ένα ΙΧ 1.400 κυβικών εκατοστών ηλικίας 10 ετών, διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία 60 τετραγωνικών και δήλωσε δαπάνες μέσω αποδείξεων ύψους 2.000 ευρώ. Αν και το πραγματικό του εισόδημα είναι 5.000 ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα είναι 9.040 ευρώ. Με βάση το τεκμαρτό εισόδημα προκύπτει φόρος εισοδήματος 404 ευρώ, ενώ σε αυτόν θα πρέπει να προστεθεί προκαταβολή φόρου 222,2 ευρώ καθώς και «ποινή» 26 ευρώ για τις αποδείξεις που λείπουν από το φορολογούμενο επειδή αντιστοιχούν λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος περισσότερης αξίας αποδείξεις από αυτές που προσκόμισε. Ο συνολικός λογαριασμός του εκκαθαριστικού ανέρχεται στα 652,2 ευρώ. Πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, όπως και χιλιάδες όπως αυτός, δεν πλήρωναν φόρο.

Άλλο παράδειγμα. Έστω ότι ένα ζευγάρι που ο σύζυγος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 5.500 ευρώ και η σύζυγος μηδενικό. Διαθέτουν από κοινού ένα ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών ηλικίας 10 ετών και μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά το συγκεκριμένο ζευγάρι θα κληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωση να πληρώσει 506,54 ευρώ αφού σε καθέναν από τους συζύγους αντιστοιχεί τεκμαρτό εισόδημα 6.340 ευρώ. Αναλογεί σε καθέναν φόρος εισοδήματος 163,4 ευρώ και προκαταβολή φόρου 89,87 ευρώ.

Τα παραπάνω εκκαθαριστικά ήταν και ένας από τους λόγους που επελέγη φέτος να πάει πίσω και κυρίως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων. Ουσιαστικά επιχειρήθηκε να μην πάνε οι φορολογούμενοι στην κάλπη έχοντας λάβει τη λυπητερή της εφορίας...
γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails