Πρώτον: Μέσω του ξένου Τύπου (Wall Street Journal και Financial Times) ο Λουκάς Παπαδήμος αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να είναι πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές – χωρίς βεβαίως να επιβεβαιώνει ή να απορρίπτει ευθέως σχετικές πληροφορίες.
Σε… εγχώριους συνομιλητές του πάντως φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι: Αφενός, οι όποιες δικές του κινήσεις θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αφετέρου δε, εάν κληθεί, πάλι, να αναλάβει τα ηνία μίας μετεκλογικής, αυτή τη φορά, κυβέρνησης συνεργασίας, θα το σκεφτεί θετικά υπό έναν όρο: Να έχει ο ίδιος τον τελικό λόγο της σύνθεσης της κυβέρνησης – και ως προς τη δομή, αλλά και ως προς τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια.
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα... τεθεί επί τάπητος στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας, όπως επίσης και μίας μικρής διαφοράς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που δεν θα «επιτρέψει» στον Αντώνη Σαμαρά να διεκδικήσει των πρωθυπουργία.
Η «κληρονομιά» του Αβραμόπουλου
Δεύτερον: Η φράση «εθνική συνεννόηση» ακούγεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Όπως από τον υπουργό Άμυνας και αντιπρόεδρο της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος συγχαίροντας χθες τον Ευ. Βενιζέλο για την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ είπε πως η παρούσα κυβέρνηση «αφήνει ως κληρονομιά την εθνική συνεννόηση». Η οποία, μάλιστα, αναφέρεται ως κατάκτηση ακόμη και στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική Οικονομία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.
Σαμαράς: Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία
Κι επειδή αυτή η συχνή αναφορά έχει ως αποδέκτη κυρίως την ηγεσία της ΝΔ, οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά επισήμαιναν χθες πως «η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται με την συγκυβέρνηση» - υποστηρίζοντας την πρώτη και ξορκίζοντας την δεύτερη.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς, μιλώντας χθες σε πρώην βουλευτές της ΝΔ, έριξε το σύνθημα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία», το οποίο θα κυριαρχήσει στη «γαλάζια» καμπάνια.
Προκρίνεται η 29η Απριλίου
Η ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να «κλειδώσει» το απόγευμα, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Μέχρι αργά τη νύχτα εξακολουθούσαν να προκρίνονται η 29η Απριλίου και η 6η Μαΐου – με πιθανότερη την πρώτη, ώστε να μη συμπέσει η κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας με τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.
γράφει η Μαρίνα Μάνη
από το capital
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου