Καλώς ήρθατε

Ας κάνουμε μια αρχή …αγοράστε ελληνικά

Πριν λίγο καιρό είχα γράψει για τα γκρίκλις και έλεγα ότι είναι καιρός να τα εγκαταλείψουμε. Πιστεύω πως κάτι έγινε.

Χθες έλαβα σε μήνυμα μια αξιοπρόσεκτη πρόταση που τον τελευταίο καιρό κάνει το γύρο του διαδικτύου. Σίγουρα κάποιοι από σας, όπως κι εγώ, την έχετε λάβει και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας. Είναι μια πρόταση που αν μη τι άλλο πρέπει τουλάχιστον να την προσέξουμε. Λέει λοιπόν:

«Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.»

Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι το κριτήριο της ελληνικότητας ως βασικό στοιχείο για την επιλογή αγοράς είναι διαχρονικό και ισχυρό σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων διατροφής όπως οι περιπτώσεις του κρέατος- αρκετοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράσουν «ντόπιο κρέας» από το κρεοπωλείο και όχι από το σουπερμάρκετ ακόμη κι αν το πληρώσουν ακριβότερα-, των φρούτων, των οπωροκηπευτικών και των ψαριών. Όλα αυτά τα λεγόμενα «φρέσκα προϊόντα» της εγχώριας παραγωγής είναι κατά τεκμήριο ακριβότερα- εκτός ορισμένων εξαιρέσεων- έναντι των εισαγομένων.

Όμως το ελληνικό προϊόν παράγεται από ελληνικά χέρια, στα οποία δίνει δουλειά. Και θα αποδώσει φόρους και έσοδα στο ελληνικό κράτος που τα έχει ανάγκη. Και βέβαια κανένας δεν θα μας βοηθήσει, αν πρώτα εμείς δεν αποφασίσουμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Και έτσι η ξενομανία που μας είχε καταλάβει τις τελευταίες δεκαετίες ας δώσει επιτέλους τη θέση της στην προτίμηση της εγχώριας παραγωγής και των ελληνικών επιχειρήσεων γενικότερα.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα greece520, τα barcodes που ξεκινούν από 520 αφορούν ελληνικά προϊόντα, αν και μπορεί ορισμένες φορές ελληνικές εταιρείες να τα χρησιμοποιούν σε προϊόντα τους που προέρχονται από εισαγωγές και είναι ξένα. Ως εκ τούτου στόχος είναι ο κωδικός αυτός να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ελληνικά προϊόντα ώστε η επιλογή τους να είναι ευκολότερη για τους καταναλωτές.

Έτσι όπως αναφέρεται στην παραπάνω ιστοσελίδα θα έχουμε:

Μείωση του ελλείμματος από την μείωση των εισαγωγών.

Αύξηση των θέσεων εργασίας, άρα μείωση της ανεργίας.

Προϋποθέσεις ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Μείωση της ανάγκης δανεισμού για να αποφύγουμε τα δυσβάστακτα επιτόκια.

Προϋποθέσεις για μείωση τιμών λόγω αύξησης της κατανάλωσης.

Απαίτηση για βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Προστασία του εισοδήματός μας.

Τι λέτε αξίζει να το ξεκινήσουμε; Από σήμερα.
γράφει ο Δαναός
από το antinews

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails