Τζακ ποτ για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη, τον μοναδικό μάνατζερ εταιρείας, και μάλιστα κρατικής, που παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι η εφορία τού έχει δεσμεύσει την περιουσία του για χρέη προς το Δημόσιο.
Το... «τζακ ποτ» προκύπτει από την αποκάλυψη ότι εκκρεμεί και νέο φορολογικό ζήτημα για τον κ. Σπανουδάκη, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου του έχει καταλογιστεί χρέος 1 εκατ. ευρώ, χρέος που έρχεται να προστεθεί στα 500 χιλιάδες ευρώ που του καταλόγισε εφορία της Αθήνας για αντίστοιχη υπόθεση.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα koutipandoras, από τις 8 του Νοέμβρη του 2011 η ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης τού απέστειλε Σημείωμα προ Ποινικής Δίωξης για οφειλές συνολικού ποσού 2.000.000 ευρώ της εταιρείας Πλαστικά Βορείου Ελλάδος, για το οποίο ενέχεται ατομικά (και με ατομικό φορολογικό καταλογισμό) έως το 1.000.000 ευρώ.
Ο κ. Σπανουδάκης κατείχε διοικητική θέση στην εταιρεία, θυγατρική της εταιρείας Πετζετάκις στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος πριν αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ.
Από την... ενασχόλησή του στην εταιρεία Πετζετάκις τού καταλογίστηκαν από την εφορία άλλες 500 χιλιάδες ευρώ, διότι ως τέως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πετζετάκις δεν κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο φόρους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ κατά την ίδια ημερομηνία (Σεπτέμβριος 2010) η εταιρεία αυτή όφειλε στην εφορία ποσό 1,8 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μάλιστα, για τις δύο υποθέσεις που διώκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και η ακίνητη περιουσία του, όπως έγινε και με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Πετζετάκι, ο οποίος όμως συνελήφθη για την ίδια υπόθεση.
Η δέσμευση της περιουσίας του διατάχθηκε από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μάλιστα απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις του κ. Σπανουδάκη για άρση των εις βάρος του μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2010, εκδίδοντας νέα εντολή στη λήψη περιοριστικών - δεσμευτικών μέτρων κατά του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της περιουσίας του, αποκαλύπτοντας επιπρόσθετα ότι ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ έχει ελεγχθεί συνολικά και εξονυχιστικά και από το ΣΔΟΕ για τυχόν μεγάλες αγορές ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αποκαλύπτουν επίσης ότι ετοιμάζεται νόμος που ουσιαστικά θα αμνηστεύει τον κ. Σπανουδάκη αλλά και άλλους που ενώ βρίσκονται επικεφαλής μεγάλων εταιρειών που φοροδιαφεύγουν, δεν θα φέρουν ευθύνες οι ίδιοι αλλά οι μέτοχοι.
Όπως λένε, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) είναι ισοπεδωτικό και άδικο καθώς αναζητούνται ευθύνες για φορολογικές υποχρεώσεις εταιρειών προς το Δημόσιο από πρόσωπα που ασκούν το μάνατζμεντ αλλά δεν συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Για το C4I
Συσκέψεις με Χριστοφοράκο, πιέσεις στον Μαρκογιαννάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπανουδάκης έχει απασχολήσει τις αρχές και για άλλα ζητήματα, κυρίως για την εμπλοκή του με τη Siemens και τον τότε επικεφαλής κ. Χριστοφοράκο. Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης το 2002 και το 2003 θυμούνται τον κ. Σπανουδάκη από τη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού «Αθήνα 2004» που έπαιρνε μέρος στις συσκέψεις για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, και από το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που είχε τόσο συχνές επαφές με τον φυγόδικο Χριστοφοράκο, όπως προέκυψε άλλωστε και από το περίφημο ημερολόγιό του. Για τον λόγο αυτόν είχε, άλλωστε, καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Χαρακτηριστικό της... πρεμούρας για το C4I είναι η επιστολή του το 2004 προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκη, να παραλάβει το έργο ημιτελές. Χαρακτηριστικά έλεγε πως «είναι προφανές ότι το σύνολο του project C4I δεν θα είναι έτοιμο προς παράδοση και χρήση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Οπως έχει ήδη συζητηθεί, κρίνεται απαραίτητο να προβλεφθεί νομικά (τροποποίηση της συμβάσεως) η μερική παραλαβή για χρήση του έργου και στη συνέχεια μετά τους Αγώνες να γίνει η οριστική παραλαβή με σαφή προσδιορισμό του αντικειμένου, του χρόνου και του τρόπου που αυτό θα παραδοθεί». Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ, παρά το ότι το πληρώσαμε...
Αμετακίνητος παρότι... κατηγορούμενος
H... επιτυχία του στις δύο εταιρείες ήταν τέτοια που δεσμεύτηκαν η περιουσία του και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί για συνυπαιτιότητα, γεγονός όμως που δεν τον εμπόδισε να καταλάβει μία από τις πιο ζηλευτές θέσεις στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Τοποθετήθηκε; οι φήμες λένε εξαιτίας της άριστης σχέσης του με άτομο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου? διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας πανευρωπαϊκά στο είδος της (κατά δήλωση του ιδίου), προφανώς ως ο πιο... άριστος και ικανός...
Και μπορεί να μη χρεοκόπησε τον ΟΠΑΠ, όμως μια σειρά από αποφάσεις του δημιούργησαν τεράστια ζητήματα στην αγορά και επιπλέον οδήγησαν στην έξοδο τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Χάρη Σταματόπουλο.
Οι φήμες λένε ότι μία από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν να σταματήσει την ποινική διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ κατά μεγάλης εταιρείας επικοινωνίας που διατηρεί οικογενειακές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και να ακυρώσει διαγωνισμό του Οργανισμού που έδινε δουλειά εκατομμυρίων σε διαφημιστική εταιρεία διαφορετική από αυτήν που επιθυμούσε ο κ. Σπανουδάκης, όπως προέκυψε από το γεγονός ότι στη συνέχεια προτιμήθηκε ξανά η γνωστή εταιρεία των βορείων προαστίων που έχει τους διαφημιστικούς λογαριασμούς του ΟΠΑΠ για πολλά χρόνια. Όλα αυτά, βεβαίως, ίσως παραμείνουν φήμες εάν δεν αποδειχθούν ? και με τη βοήθεια της ΝΔ, που συγκεντρώνει στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του κ. Σπανουδάκη στον ΟΠΑΠ.
Το...παράδοξο
Ωστόσο, παραμένει άξιον απορίας πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται ακόμα στη θέση του, σε μία ΔΕΚΟ, ένας μάνατζερ που κατηγορείται για φοροδιαφυγή και του έχει δεσμευτεί γι΄ αυτό η περιουσία του.
Όπως, επίσης, το πώς επιλέχθηκε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κρατικού οργανισμού, και μάλιστα με την... αδιάβλητη διαδικασία Open gov που εφηύρε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, όταν ήταν γνωστό ότι προέρχεται από μία εταιρεία η οποία έχει χρέη προς το Δημόσιο.
Ο ίδιος για την υπόθεση Πετζετάκις υποστηρίζει ότι όταν αποχώρησε από την εταιρεία, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν αρκετά ώστε να καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις της εταιρείας. Δεν λέει, όμως, γιατί δεν το έκανε αυτός στα δύο χρόνια που ήταν διευθύνων σύμβουλος.
"Σωτήρας" της Πετζετάκις
Έπειτα από τους Ολυμπιακούς ανέλαβε να "σώσει" την εταιρεία Πετζετάκις, η οποία, ως γνωστόν, χρεοκόπησε και ο ιδιοκτήτης της οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για χρέη προς το Δημόσιο, και παράλληλα ασκούσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και στη θυγατρική της, τα Πλαστικά Βορείου Ελλάδος.
"Λαμπρή" πορεία
1985-2001: Διευθυντής του διεθνούς τμήματος της Dow Polypropylene, τμήματος της Dow Chemical.
2001: Στις 3 Μαρτίου ο Γιάννης Σπανουδάκης ορίζεται νέος διευθύνων σύμβουλος του «Αθήνα 2004», μέλος του 15μελούς ΔΣ της Οργανω-τικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ενώ συμμετείχε και στη ΔΕΣΟΠ (Διυπουργική Επιτροπή Συντο-νισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας) και στην ΟΠΕ (Ομάδα Παρακολούθησης Έργου) κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής προετοιμασίας.
2006-2008: Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου «Α. Γ. Πετζετάκις» και της θυγατρικής της «Πλαστικά Βορείου Ελλάδος».
2009: Από τον Δεκέμβριο είναι διευθύνων σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ.
γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
από το Έθνος
Και μην ξεχνάμε το δωράκι του κ. Σπανουδάκη στον άνθρωπο που τον στηρίζει...
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ Ο ΚΥΡΙΟΣ. ΜΗ ΣΤΕΝΑΧΟΡΙΕΣΤΕ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ Ο ΟΠΑΠ ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΣ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. ΤΗΣ ΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΒΓΑΖΕ ΤΑ ΑΠΛΗΤΑ ΤΟΥ ΟΠΑΣ
Δημοσίευση σχολίου