Καλώς ήρθατε

Financial Times: μεγάλο κραχ και πόλεμος!

Για «απρόβλεπτες συνέπειες» είχαν κάνει λόγο η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί όταν, μιλώντας στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, αναφέρθηκαν σε θάνατο του ευρώ από ενδεχόμενη κατάρρευση της Ιταλίας.

Οι Financial Times δεν είναι τόσο… διπλωματικοί από την άλλη. Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα σε ένα δραματικό δημοσίευμα κάνει λόγο για καταστάσεις Μεγάλου Κραχ και χρησιμοποιεί όρους όπως «κατακλυσμός» και «παγκόσμιος πόλεμος» περιγράφοντας το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος.

Σαρκοζί: Η ειρήνη στην Ευρώπη των τρομερών πολέμων εξασφαλίζεται από το ευρώ
Ήταν ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος που... τόνισε πρόσφατα, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, ότι η Ευρώπη θα εκραγεί. Μόνο που ήταν ακόμα πιο ευθύς: «Το ευρώ είναι η ασφάλεια της ειρήνης σε μία ήπειρο όπου έχουν συμβεί τρομεροί πόλεμοι». Δηλαδή, κατά τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, τίποτα δεν αποκλείει να ζήσουμε στιγμές Παγκοσμίου Πολέμου, αν καταρρεύσει το ευρώ!

«Έρχεται η Μεγάλη Ύφεση του ’30 σε μοντέρνα εκδοχή»
«Το ρίσκο μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι σοβαρό» τονίζει η οικονομική εφημερίδα, μιλώντας ανοικτά για νέα Μεγάλη Ύφεση, νέο Μεγάλο Κραχ: «Η απειλή των χρεοκοπιών και της διάλυσης της ευρωζώνης γίνεται ολοένα και πιο πιθανή. Και μαζί με αυτήν, ως επακόλουθο η κατάρρευση των τραπεζών, ο ολοκληρωτικός πανικός, η τεράστια ύφεση και η μαζική ανεργία. Θα ήταν κάτι σαν την μοντέρνα εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης» αναφέρουν οι Financial Times.

«Θα απειληθεί η Δημοκρατία»
Ο τρόμος είναι έντονος για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του κοινού νομίσματος. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ένα νέο Μεγάλο Κραχ μπορεί να απειλήσει ευθέως τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, φέρνοντας ουσιαστικά μνήμες δικτατορίας (ενδεχομένως και ναζισμού), μαύρων σελίδων δηλαδή της ιστορίας που όλοι πίστευαν και πιστεύουν ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!


«Μια μοντέρνα εκδοχή του Μεγάλου Κραχ θα επιφέρει μια πολιτική άνοδο σε μια νέα γενιά εθνικιστών στην Ευρώπη σε ένα φόντο οικονομικού χάους και διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εντάσεις θα αυξηθούν στην Ευρώπη ενώ θα χειροτερεύσει δραματικά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο στη συνέχεια και για μια συνεχώς αναπτυσσόμενη Κίνα που θα αντιμετωπίσει μία αποδυναμωμένη Αμερική, όπου ενδεχομένως και στις 2 χώρες θα έχει επίσης συμβεί μία σημαντική άνοδος του εθνικισμού λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εν συντομία, οι Financial Times περιγράφουν απίστευτα σενάρια, που παραπέμπουν σε αφηγήσεις καταστάσεων (οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών) πριν από Παγκόσμιους Πολέμους…
το διαβάσαμε στο Λημέρι

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Sharpedon είπε...

Οι..."έγκυροι" Financial Times, μαζί με το επίσης "έγκυρο" περιοδικό Economist είναι για το City του Λονδίνου και ευρύτερα τα Βρεττανικά οικονομικά συμφέροντα ότι είναι η Wall Street Journal για την Wall Street της Νέας Υόρκης : τα δυο ισχυρότερα προπαγανδιστικά εργαλεία τους.

Αυτό το δημοσίευμα των FT με εξοργίζει γιατί είναι απολύτως παραπλανητικό, πληρωμένο και ο μοναδικός του σκοπός είναι να διαιωνίσει το σημερινό αδιέξοδο status quo και να προστατεύσει το City από την πλήρη κατάρρευση.

Όπως είχα περιγράψει εδώ και λίγο μετά εδώ βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Αλλά προϋπόθεση για την υλοποίησή τους είναι ο πλήρης επανασχεδιασμός του σημερινού συστήματος.

Με βάση αυτό το δημοσίευμα θα γράψω ένα τρίτο, εκτενέστερο άρθρο, χώνοντάς τα αυτή την φορά στην FT και στον Economist.

(αλίευσα αυτό το άρθρο μέσω της Αντζελίνας, που παρέπεμπε σε σας ως πηγή, αλλά τελικά ούτε εσείς είστε η πρωτογενής πηγή βλέπω :s)

Related Posts with Thumbnails