Όπως είπε, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ, η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα δεν είχε το απαιτούμενο εύρος και την απαιτούμενη ταχύτητα – σπεύδοντας παράλληλα να δικαιολογήσει αστοχίες και καθυστερήσεις στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας.
Παραδέχθηκε, όμως, ότι τα λάθη των δανειστών και οι καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επιβάρυναν το τελικό κόστος της διάσωσης.
Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη «πιάσει πάτο», η κρίση θα...οξυνθεί ακόμη περισσότερο, οι ανισότητες είναι γεγονός και η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη μακριά.
Ειδικά για τις επενδύσεις, είπε πως οι καλοί επενδυτές περιμένουν να… πιάσουμε πάτο για να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, πλειάδα οικονομολόγων διεθνούς κύρους που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο του Ρόιτερ’ς, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αναπόφευκτα η ευρωζώνη θα… στενέψει και αρκετοί από αυτούς υποστηρίζουν πως σ’ αυτήν την «ελίτ του ευρώ», η Ελλάδα δεν έχει μέλλον.
Στο μεταξύ, εκτός από θηριώδες υπουργικό συμβούλιο, αποκτήσαμε χθες και θηριώδη κυβερνητική επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν όλοι οι υπουργοί, με απόφαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Είναι προφανές ότι αυτή η «κυβέρνηση ανάγκης» δεν μπορεί να βρει εύκολα τον βηματισμό της, καθώς ήδη υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού διαγκωνίζονται προκειμένου να φανούν αρεστοί σε κατηγορίες πολιτών.
Ήδη ο υπουργός Μεταφορών κ. Βορίδης ζητά πάγωμα της εφεδρείας στους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς και ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Ροντούλης ζητά την… διαμεσολάβηση της ΔΕΗ για να… εφαρμοστεί ο νόμος που εξαιρεί από το χαράτσι αγρότες και κτηνοτρόφους.
Όσο γι’ αυτό καθαυτό το χαράτσι, ο μεν Επίτροπος Ενέργειας Έτινγκερ απάντησε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή πως είναι παράνομο να κόβεται το ρεύμα στους πολίτες που αποφασίζουν να πληρώσουν μόνο το αντίτιμο για το ηλεκτρικό, η δε ΔΕΗ βρίσκεται ήδη στο χείλος της χρεοκοπίας και της καταστροφής.
Οι καταλήψεις, οι απεργίες, οι διαμαρτυρίες, οι συλλήψεις συνδικαλιστών κάθε άλλο παρά αποτελούν το κατάλληλο περιβάλλον για να λειτουργήσει με όρους ανταγωνισμού μια εταιρία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.
Ουσιαστικά, αυτό που έχει συμβεί είναι η πλήρης ακύρωση μιας ολόκληρης πολιτικής που έχει χαράξει και ακολουθεί η ΔΕΗ, βάσει της οποίας προβλέπεται και ο διακανονισμός των χρεών σε δόσεις - κάτι που απαγορεύτηκε και διεκόπη, καθώς το κράτος πρέπει να εισπράξει το χαράτσι σε δύο δόσεις.
Αφαιρέθηκε δηλαδή από την ΔΕΗ (αλλά και τις άλλες εταιρίες) η δυνατότητα να σχεδιάζει και να λειτουργεί σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς.
Η εν μια νυκτί απόφαση Βενιζέλου να επιλέξει αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο συλλογής φόρων θα έχει πολύ περισσότερες συνέπειες από όσες αρχικά φάνηκε.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο Ράιχενμπαχ μιλά για λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και καθυστερήσεις.
Αλλά παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμη την ίδια κυβέρνηση που ευθύνεται για όλα αυτά…
γράφει η Σοφία Βούλτεψη
από το Ελεύθερη Ζώνη μοντάζ Γρέκι
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου