Καλώς ήρθατε

Προϋπολογισμός… λιμοκτονίας

Μπορεί στο υπουργικό της Κυριακής να συζητείται η υπόθεση της εργασιακής εφεδρείας και η πιθανή απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αυτό δυστυχώς είναι το λιγότερο επώδυνο. Αντε να κλαίνε μερικές χιλιάδες οικογένειες αφού οι περισσότεροι που θα απομακρυνθούν θα είναι κοντά στη σύνταξη.

Το μεγάλο «πακέτο», αυτό που αφορά το σύνολο των Ελλήνων, και αυτών που θα απολυθούν, ακούει στο όνομα «προσχέδιο προϋπολογισμού 2012». Το υπουργικό συμβούλιο θα... κληθεί να δώσει το πράσινο φως σε έναν από τους σκληρότερους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών. Κι αν κάνουμε απίστευτες θυσίες μέχρι το τέλος της χρονιάς για να πάρουμε την 6η δόση, αυτό που έρχεται του χρόνου είναι τόσο επώδυνο που θα πέσει πολύ κλάμα.

Η κυβέρνηση ξεκινά με δύο παραμέτρους: Ότι η ύφεση βρίσκεται το γ’ τρίμηνο στο 7,5% και μπορεί στο τέλος του έτους να εκτιναχθεί στα ύψη.

Κι ότι το έλλειμμα θα είναι 8,1% (από στόχο 7,6%) και βλέπουμε. Πλήρης αποτυχία δηλαδή της οικονομικής πολιτικής και του Μνημονίου. Πλέον για το 2012 μπαίνει ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 6,5% ενώ η ύφεση πιστεύεται ότι θα φτάσει στο 2,5%, σενάριο πολύ αισιόδοξο.

Επίσης, στο προσχέδιο θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις ευρώ. η κυβέρνηση, για να μειώσει το έλλειμμα στα 15 δισ. ευρώ -από περίπου 18 δισ. φέτος- θα χρειαστεί διπλάσια και παραπάνω μέτρα.

Κάποια σενάρια κάνουν λόγο για επιπλέον μέτρα 9 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 με την προϋπόθεση να μην υπάρχει μαύρη τρύπα το 2011. Δηλαδή να γίνουν εισπράξεις από το τέλος ακινήτων, τις έκτακτες εισφορές και τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Αν ο κόσμος δεν πάει να πληρώσει τότε θα γίνει χαμός του χρόνου.

Στα μέτρα που θα ενταχθούν στο προσχέδιο περιλαμβάνονται:
  • Μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 3 δισ. ευρώ. Αυτό θα προκύψει μέσω του ενιαίου μισθολογίου, των απολύσεων (όχι μόνο 30.000 φέτος αλλά κι άλλων τόσων του χρόνου) και φυσικά των περικοπών στα επιδόματα.
  • Περικοπές στις συντάξεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με γερό ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές και στις πολύ υψηλές.
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών ύψους 1 δισ. ευρώ. Οποιος είχε την ατυχία να αγοράσει σπίτι για να περνά τους τόκους τους στεγαστικού στη δήλωσή του θα πρέπει να το ξεχάσει. Επίσης, ιατρικές αποδείξεις και άλλα τέτοια περικόπτονται. Φυσικά, μένει να δούμε το νέο σύστημα που θα ισχύσει με τις αποδείξεις καθώς και τι σημαίνει πόθεν έσχες για όλους. ΑΝ δηλαδή βάλουν χέρι και φορολογήσουν τις αποταμιεύσεις μας τότε θα ξεσηκωθεί ο κόσμος. Δεν πιάνουν τους καταθέτες της Ελβετίας και θα φορολογήσουν τους μικροαποταμιευτές της Ελλάδας.
  • 1 δισ. ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ. Ξεχάστε επιστροφές με λίγα λόγια.
  • Εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με όφελος για το κράτος 500 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει από του χρόνου το φθινόπωρο.
  • Από το ειδικό τέλος ακινήτων η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ. Εδώ είναι το θέμα που είναι στον αέρα. Το 2012 το τέλος θα είναι ακριβότερο λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών, αλλά μένει να δούμε πόσοι θα πάνε να το πληρώσουν.
από το antinews

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails