Όχι ότι συμφωνώ με τους διάφορους νεοσυντηρητικούς, που τρώγονται με τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς, και τις σχέσεις τους με τους Ισλαμιστές, αλλά η λιβυκή επανάσταση δεν με πολυενθουσιάζει.
Καλά έκαναν και έδιωξαν τον Καντάφι, με αποτέλεσμα ένας ακόμη μεγαλομανής να μπει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Όμως υπάρχουν μπόλικα λογικά ερωτήματα, σε σχέση με την αμερικανική και Νατοϊκή επέμβαση που βοήθησε τους αντάρτες να νικήσουν. Ιδού τρία απ αυτά:
Πρώτον, είναι σωστό να κρίνουμε την... απόφαση του Ομπάμα να πάει σε πόλεμο, με μόνο κριτήριο το αν αυτός τελικά πέτυχε; Μάλλον όχι. Επειδή νίκησαν οι αντάρτες, δεν σημαίνει πως ήταν σωστό να χρησιμοποιηθεί ο αμερικανικός στρατός για να επιτευχθεί μια ακόμη αλλαγή καθεστώτος σε μια ακόμη μουσουλμανική χώρα. Ειδικά όταν δεν ζητήθηκε καν η έγκριση του κογκρέσου. Εξάλλου, όπως έχω γράψει κι αλλού, ο πόλεμος στη Λιβύη θα προκαλέσει πολλές αρνητικές συνέπειες και σε άλλα μέρη, όπως στη Συρία και στο Ιράν.
Δεύτερον, γιατί να θεωρείται σωστή η αποστολή τελεσιγράφων των ανταρτών σε πόλεις που ακόμη υπάρχουν Κανταφικοί που αντιστέκονται; Πριν από 6 μήνες, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι η Αμερική επεμβαίνει επειδή η ανταρτοκρατούμενη Βεγγάζη απειλούνταν από τα τελεσίγραφα του Καντάφι, και θα έπρεπε να προστατευθούν οι άμαχοι από μια ενδεχόμενη σφαγή. Άσχετα από το ότι το να σφάξει ο Καντάφι αμάχους ήταν απίθανο. Βέβαια οι μάχες μέσα σε πόλεις προκαλούν πολλά αθώα θύματα. Τώρα όμως δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο; Θα επέμβει και πάλι ο Ομπάμα για να σώσει τους αμάχους της Σύρτης; Μην το πιστεύετε.
Τρίτον, δεν είναι πολλοί από τους αντάρτες και Ισλαμιστές; Ναι, και μάλιστα αρκετοί απ αυτούς συνδέονται με την Αλ Κάιντα και υποστηρίζονται από το Κατάρ, αυτή την υπερσυντηρητική χώρα κλεπτοκρατών. Όπως αποδείχθηκε, ο νέος πολέμαρχος των ανταρτών στη Τρίπολη, ανήκε κάποτε στην οργάνωση Libyan Islamic Fighting Group (LIFG). Πρόκειται για την ισλαμική Νέμεση του Καντάφι, που υποστηρίζονταν από το γειτονικό Σουδάν, και που έχει αποδειχτεί πασιφανώς ότι ήταν σύμμαχος της Αλ Κάιντα.
Συνεπώς, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως η αμερικανό-νατοϊκή αεροπορική επέμβαση έστρωσε το δρόμο για να αναλάβει η Αλ Κάιντα τη Λιβύη. Βέβαια, οι αντάρτικες δυνάμεις στη Λιβύη είναι σύνθετες και ποικίλλουν, συμπεριλαμβάνοντας στις τάξεις τους πρώην στρατιωτικούς του καθεστώτος, φύλαρχους, φιλελεύθερους φιλοδυτικούς, αλλά και Ισλαμιστές.
Όπως έχει γραφτεί στον τύπο, βρέθηκαν έγγραφα στη Τρίπολη που δείχνουν πως η κυβέρνηση του Καντάφι ανησυχούσε πολύ για την ισλαμική απειλή εναντίον της, που τις τελευταίες μέρες εντάθηκε, αφού οι Τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τη τελική κατάκτηση της Τρίπολης από τους αντάρτες.
Οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν αρχηγό τους τον Abdelkarim Belhadj, που αυτοαποκαλείται ο διοικητής της «Ταξιαρχίας της Τρίπολης», και που ηγήθηκε της τελικής επίθεσης στη πρωτεύουσα. Ο Belhadj είναι ο πρώην αρχηγός της LIFG, που κάποτε πολεμούσε με τους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν εναντίον των Ρώσων εισβολέων.
Κάποια μέλη της οργάνωσης αυτής είχαν στο παρελθόν δεσμούς και με την Αλ Κάιντα του Σουδάν, του Πακιστάν, και του Αφγανιστάν, «..αλλά οι περισσότεροι διέκοψαν αυτές τις σχέσεις», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που παρακολουθεί τη διεθνή ισλαμική τρομοκρατία. Η επίσημη άποψη είναι πως οι άνθρωποι αυτοί δεσμεύονται πλέον για τη δημοκρατία στη Λιβύη, και δεν υποστηρίζουν πια την Αλ Κάιντα. Ίδωμεν.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times, ακόμη και οι φιλελεύθεροι αντικαθεστωτικοί ανησυχούν τόσο για την Αλ Κάιντα, όσο και για τον Balhadj. Κάποιοι φοβούνται μήπως προσπαθήσει να επιχειρήσει ένα ισλαμικό πραξικόπημα. Και τονίζουν με ανησυχία τη στήριξη που απολαμβάνει από το Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί τις μονάδες του (αλλά και το δίκτυο Al Jazeera).
Πρόκειται, λένε, για δημιούργημα του Κατάρ και του πλούτου του, που χρηματοδοτεί τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό στη Λιβύη.
Του Robert Dreyfuss
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου