Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα θυμούνται ότι είχαμε αναφερθεί στην προοπτική της ανάδειξης του προβλήματος του αμερικανικού χρέους από την πρώτη στιγμή που... ξέσπασε η κρίση στην Ευρώπη. Αυτό που ήταν φανερό ήταν ότι το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα βρισκότανε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη ήταν μεγαλύτερο το πολιτικό από το οικονομικό πρόβλημα. Όσο για την Ελλάδα, τα είχαμε όλα σε μία και μόνο συσκευασία. Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα προβλήθηκε υπερβολικά σε σχέση με το βαθμό επηρεασμού της παγκόσμιας οικονομικής ισορροπίας.
Όλα αρχίζουν πλέον να γίνονται φανερά. Η κρίση στην καρδιά της Ευρώπης ξεσπάει όταν βρίσκεται λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Δηλαδή, αν δεν είχαν δοθεί επιπλέον τόσα χρήματα στην Ελλάδα, τι θα είχε συμβεί; Κατά πάσα πιθανότητα ό,τι και σήμερα, με την διαφορά ότι η Ελλάδα θα «χρεωνότανε» το τέλος του κόσμου.
Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα εξακολουθεί και είναι το ίδιο με εκείνο που υπήρχε όταν ξέσπασε η κρίση: «Πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της Αμερικής» ή αλλιώς «πως οι Αμερικανοί θα αξιοποιήσουν την μεγάλη τους δύναμη για να πληρώσουν τελικά λιγότερα απ’ όσα οφείλουν»!
Οι διεθνείς διασκέψεις και τα new deals είναι ίσως η απάντηση στο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Οικονομίες. Το θέμα είναι ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος χαμένος από μία νέα παγκόσμια συμφωνία. Κι οι Αμερικανοί θα είναι σίγουρα στην πλευρά των κερδισμένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν υπήρχε Δικαιοσύνη επί της γης, θα τα είχαν χάσει σίγουρα όλα...
Στο ερώτημα αν ένας Οίκος Αξιολόγησης μπορεί να υποβαθμίσει την Αμερικανική Οικονομία, η απάντηση είναι: «Ναι, αν αυτός είναι ένας τρόπος να οδηγηθούν όλοι γρηγορότερα σε ένα τραπέζι για να παζαρέψουν τι έχουν να προσφέρουν στους Αμερικάνους»...
γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
από το capital
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου