Καλώς ήρθατε

Οι αγανακτισμένοι στις πλατείες τρόμαξαν και την Ευρώπη

Ακόμη και οι πιο σκληροί στην ΕΕ έχουν πειστεί πως η ευρωζώνη είναι «καταδικασμένη» να σώσει την Ελλάδα.

Στην παρθενική εμφάνισή του στο Εurogroup σήμερα το βράδυ στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπίσει περίπου το ίδιο κλίμα με αυτό που συνάντησαν όλοι οι προκάτοχοί του στην πρώτη τους παρουσία στο Συμβούλιο των «17».

Ο πρόεδρος του Εurogroup κ. ΖανΚλοντ Γιούνκερ θα καλωσορίσει το νέο μέλος, θα του ευχηθεί «καλή επιτυχία» και στη συνέχεια θα... δώσει τον λόγο στους ομολόγους του. Πριν από μερικά χρόνια, αμέσως μετά το καλωσόρισμα του νέου Έλληνα υπουργού, είχε λάβει πρώτος τον λόγο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας,ο οποίος είπε τα εξής: «Χαιρετίζω τον νέο εκπρόσωπο της Ελλάδας,στον οποίο θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: Εξ όσων γνωρίζω, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Εξ όσων επίσης γνωρίζω, τα ταμεία σας είναι άδεια και ουδείς είναι διατεθειμένος να σας δανείσει. Πώς λοιπόν δίνετε αυξήσεις;».

Πριν από μερικά χρόνια, μόνο οι διόλου φημισμένοι για τη διακριτικότητά τους Ολλανδοί χρησιμοποιούσαν ανάλογη γλώσσα.

Σήμερα τη χρησιμοποιούν όλοι και είναι βέβαιον ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ψυχραιμίας που διαθέτει για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του νέου- διόλου αξιοζήλευτου- αξιώματός του. Θα πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι η «πολυτέλεια» που είχε ως υπουργός Άμυνας να «σνομπάρει» τους «υπαλλήλους» της τρόικας και να αρνείται να συνομιλήσει μαζί τους παρήλθε ανεπιστρεπτί και ότι εφεξής οι επαφές μαζί τους θα είναι τακτικότατες.

Πόσο μάλιστα όταν τις τελευταίες ημέρες το «ελληνικό πρόβλημα» κατέστη εκ νέου το υπ΄αριθμόν ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Η εικόνα που διοχέτευσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σκιαγραφούσε μια χώρα υπό κατάρρευση, παραδομένη στις φλόγες και στην κοινωνική εξέγερση. Μια χώρα με κυβέρνηση υπό διάλυση και με ανεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε το ευρώ στον Καιάδα. Μια χώρα που, αφού έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας, δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια. Η εικόνα αυτή τρόμαξε πολλούς στην Ευρώπη, κυρίως δε εκείνους για τους οποίους η νομισματική σταθερότητα αποτελεί υπέρτατο αγαθό. Μερικοί εξ αυτών άρχισαν ήδη να θέτουν δημοσίως το ερώτημα: Μήπως θα ήταν καλύτερα να απαλλαγεί η Ελλάδα από το ευρώ και το ευρώ από την Ελλάδα; Σύντομα ωστόσο απέσυραν το ερώτημα αφού όλες οι μελέτες που παρήγγειλαν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ ισοδυναμούσε με διάλυση της Ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, η Ευρωζώνη ήταν- και είναι- «καταδικασμένη» να σώσει την Ελλάδα. Για πόσο καιρό ακόμη; Αγνωστο. Ετσι την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αγνοήσουν ότι η Ελλάδα είχε ήδη καθυστερήσει να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, απεδέχθησαν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι προβληματικό και δήλωσαν έτοιμοι να συνδράμουν εκ νέου την Αθήνα. Ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν, βλέποντας την περασμένη Πέμπτη πως ο διεθνής Τύπος εκτιμούσε ότι η στάση πληρωμών στην Ελλάδα ήταν επί θύραις, φρόντισε να ανακοινώσει πως σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο θα αποδεσμεύσει την πέμπτη δόση των δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ και συνεπώς η χώρα είναι καλυμμένη ως τον Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυρία Άνγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσαν την Παρασκευή από το Βερολίνο ότι συμφώνησαν στους όρους και στις προϋποθέσεις της δεύτερης αρωγής προς την Ελλάδα, η οποία επί της ουσίας θα καλύψει τη χώρα από την ανάγκη προσφυγής στις αγορές για δανεισμό ως και το 2014. Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι ως το τέλος του μήνα η Βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσει τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όσο και τους εκτελεστικούς νόμους του. Γι΄ αυτό άλλωστε οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανακοίνωσαν ότι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, η δε επικύρωση της αρωγής ως το 2014 θα αποφασισθεί στο μεθεπόμενο Εurogroup, δηλαδή στις 12 Ιουλίου.

Το ταξίδι του Γιώργου στις Βρυξέλλες
Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον για την Ελλάδα ένα «φύλλο πορείας προς την έξοδο κινδύνου» δεν σημαίνει ότι τα πάντα έχουν ρυθμιστεί.Εντός των προσεχών ημερών θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς εννοούν η Γαλλία και η Γερμανία τη συμφωνία τους ότι ο ιδιωτικός τομέας (κατά βάση οι μεγάλες τράπεζες) θα αναλάβει «εκουσίως» ένα τμήμα του κόστους της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας.Αυτό το «εκουσίως» πρέπει να διευκρινιστεί,αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις συμφωνιών όπως αυτή «ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Ίσως δε αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να μεταβεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες,όπου θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής κ.κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails