Καλώς ήρθατε

Εναγώνιες προσπάθειες στη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία εντείνει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ψύξης των αντιδραστήρων, την ώρα που ελικόπτερα του στρατού πραγματοποιούν ρίψεις νερού πάνω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις με σκοπό να περιορίσουν την υπερθέρμανση που μπορεί να οδηγήσει σε τήξη των αντιδραστήρων και πλήρη πυρηνική καταστροφή.

Πιο αναλυτικά, στρατιωτικά ελικόπτερα ρίχνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τόνους νερού στους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου Daiichi στη Φουκουσίμα, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να συνδράμουν και αντλίες νερού από το έδαφος.

Τα ελικόπτερα πραγματοποίησαν τέσσερις ρίψεις ενώ στη...συνέχεια αποσύρθηκαν για να περιορίσουν την έκθεση των πληρωμάτων στη ραδιενέργεια. Χθες, τα ίδια ελικόπτερα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες λόγω ανησυχιών για τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Επίσης, αξιωματούχοι της Tepco ανέφεραν ότι ελπίζουν αργότερα σήμερα να καταφέρουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του εργοστασίου και φυσικά τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων, οδηγώντας σε επίλυση της κρίσης πριν είναι πολύ αργά.

«Αν οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρωθούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε αρκετές ηλεκτρικές αντλίες και να διοχετεύσουμε νερό τόσο στους αντιδραστήρες, όσο και στις δεξαμενές αναλωμένων καυσίμων», σημείωσε εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power Company.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edano αρνήθηκε ότι οι αρχές αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Τις πληροφορίες που συλλέγουμε από την ιαπωνική πλευρά, τις προωθούμε στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως υπάρχει χρονική καθυστέρηση στη μεταφορά των πληροφοριών. Αυτό συνέβη ειδικότερα με την περίπτωση του αντιδραστήρα 4. Ωστόσο, ακούμε ότι η κατάσταση στη δεξαμενή ψύξης του αντιδραστήρα 3 έχει προτεραιότητα και συνεπώς ρίχνουμε πρώτα νερό εκεί. Εστιάζουμε επίσης στην κατάσταση της δεξαμενής ψύξης του αντιδραστήρα 4, αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε κάποιο ουσιαστικό συμπέρασμα».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας και Βιομηχανίας τα επίπεδα ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις είναι υψηλότερα του φυσιολογικού αλλά όχι επικίνδυνα. Μετρήθηκαν στα 338 microsieverts την ώρα στη δυτική πύλη, χθες στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Ακολουθεί η περιγραφή της κατάστασης των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου όπως αυτή αναλύεται από ξένα μέσα.



Αντιδραστήρες 1 και 2
Η Tepco σκοπεύει να μεταφέρει μία γραμμή στους αντιδραστήρες 1 και 2 για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση των συστημάτων ψύξης. Η έκρηξη στο συγκεκριμένο αντιδραστήρα σημειώθηκε το Σάββατο, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, η Tepco ανέφερε ότι περίπου το 70% των ράβδων πυρηνικών καυσίμων έχουν καταστραφεί.

Χθες, η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανέφερε ότι η διαδικασία διοχέτευσης θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα εξελίσσεται ομαλά. Την Τρίτη, η IAEA ανακοίνωσε ότι το βασικό κέλυφος δείχνει ανέπαφο. Στην περίπτωση που οι ράβδοι πυρηνικών καυσίμων δεν ψύχονται, μπορεί να υπερθερμανθούν με αποτέλεσμα την τήξη του αντιδραστήρα.

Αντιδραστήρας 3
Στον αντιδραστήρα 3 σημειώθηκε έκρηξη τη Δευτέρα και η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ο καπνός που βγαίνει στην επιφάνεια μπορεί να εκλύει ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα.

Η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανέφερε σήμερα ότι ο λευκός καπνός που βγαίνει από το εργοστάσιο μπορεί να είναι ατμός που εξατμίζεται από τη δεξαμενή αναλωμένων καυσίμων, ενώ σημείωσε ότι η πίεση στο συγκεκριμένο αντιδραστήρα αυξάνεται ξανά. Χθες η Tepco ανέφερε ότι η ραδιενέργεια στον εν λόγω αντιδραστήρα είναι στα υψηλότερα επίπεδα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Daiichi.

Αντιδραστήρας 4
Δεν υπάρχει καθόλου νερό στη δεξαμενή αναλωμένων καυσίμων και η ραδιενέργεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ. Ωστόσο σήμερα η Tepco ανακοίνωσε ότι το νερό στη δεξαμενή δεν έχει εξατμιστεί πλήρως.

Η έκθεση των αναλωμένων καυσίμων στην ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνη γιατί υπάρχει περισσότερη ραδιενέργεια στα αναλωμένα καύσιμα από τους αντιδραστήρες, ενώ η δεξαμενή των αναλωμένων καυσίμων δεν περιβάλλεται από κέλυφος. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι Ιάπωνες πρέπει να συνεχίσουν να ρίχνουν νερό στις δεξαμενές καθώς η οροφή στο κτίριο που στεγάζονται έχει ήδη πληγεί και θα απελευθερωθεί ραδιενέργεια.
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails