Καλώς ήρθατε

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον ΟΠΑΠ;

Για τουλάχιστον δύο χρόνια, από το 2002 μέχρι και το 2004, κάποιοι άνθρωποι έμπαιναν πολύ συχνά στο παλιό κτήριο του ΟΠΑΠ στην οδό Πειραιώς κρατώντας πλαστικές σακούλες, σαν μόλις να είχαν βγει από το σουπερμάρκετ.

Πήγαιναν σε ένα ειδικό γραφείο που χορηγούσε βεβαιώσεις κερδών για την εφορία, άφηναν τις σακούλες, έπαιρναν χαρτιά κι έφευγαν. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία, όλο και κάποιο εσωτερικό τηλέφωνο χτυπούσε από κάποιον άλλον όροφο του κτηρίου. Γι' αυτά τα διαμεσολαβητικά τηλεφωνήματα και τις εξυπηρετήσεις στο πλαίσιο του μεγαλύτερου σκανδάλου ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων τυχερών παιχνιδιών, που αποκαλύφτηκε μέσω επίσημου πορίσματος του ΣΔΟΕ, ουδείς εκ των εμπλεκομένων, υπαλλήλων και στελεχών, τότε, της ΟΠΑΠ Α.Ε., έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη. Και ας έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε.

Οι άνθρωποι με τις σακούλες ήταν συνεργάτες, άμεσοι κι έμμεσοι, του...μεγάλου κυκλώματος εμπορίας κοκαΐνης που λειτουργούσε υπό την επίβλεψη και το συντονισμό του καταδικασθέντος σε ισόβια Αλέξανδρου Αγγελόπουλου για την υπόθεση της μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το πλοίο «Africa Ι» που εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2004.

Μια πολυπλόκαμη διαδικασία στην οποία εμπλέκονταν, σύμφωνα με το τότε πόρισμα του ΣΔΟΕ (Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων), τουλάχιστον έξι υπάλληλοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. Κάποιοι από αυτούς, στις καταθέσεις τους στο ΣΔΟΕ, είχαν παραδεχθεί ότι ενημέρωναν τα διευθυντικά στελέχη για την περίεργη αυτή διαδικασία και δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχονταν πιέσεις για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του ενδιαφερομένου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο σε μία ημέρα η ΟΠΑΠ Α.Ε. είχε χορηγήσει, με μία και μόνη αίτηση, βεβαίωση κέρδους για 4.130 δελτία στο όνομα Αλ. Αγγελόπουλος, ενώ το συνολικό ξέπλυμα ανερχόταν σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα εντόπισε δε και το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2003, το κύκλωμα ξέπλυνε μέσω του ΟΠΑΠ 4.830 κερδισμένα δελτία (Λόττο, Πρότο, Τζόκερ, Πάμε Στοίχημα) τα οποία είχαν συμπληρωθεί σε 365 πρακτορεία σε όλη τη χώρα.

Υψηλόβαθμα, τότε, στελέχη του Οργανισμού, στις καταθέσεις τους στο ΣΔΟΕ, είχαν παραδεχθεί τις τρύπες του συστήματος, κάτι που από τότε δεν έχει αλλάξει και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι τα δελτία συνεχίζουν να κατατίθενται ανωνύμως στα πρακτορεία.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
από την enet

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Μάκης είπε...

Εδώ και πολλά χρόνια γίνετε αυτό...

Related Posts with Thumbnails