Στις «εκκρεμότητες» του Μνημονίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αλλαγές σε φορολογικό, ασφαλιστικό, κλειστά επαγγέλματα, υγεία και ΔΕΚΟ, η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και η επιβολή νέων τελών σε εταιρείες και αυθαίρετα. Σε αυτές προστίθενται οι νέες δεσμεύσεις που θα αναληφθούν και θα περιλαμβάνουν δραστική περικοπή αποδοχών στο δημόσιο και αύξηση πολλών φόρων όπως ο ΦΠΑ με στόχο την εύρεση 12,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014.
Οι εκκρεμότητες θα πρέπει να νομοθετηθούν το...αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το ίδιο χρονικό περιθώριο δίδεται για να αποτυπωθεί το νέο, και πλέον επώδυνο πακέτο μέτρων, στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) από τις Βρυξέλλες συνδέεται άρρηκτα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί πως η πρόταση της Κομισιόν θα κατατίθεντο προς ψήφιση στο Ecofin του Ιανουαρίου (συνεδριάζει σήμερα και αύριο). Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει καν πρόταση.
Επισήμως αφήνεται να εννοηθεί ότι η Γερμανία (που εκφράζει τις πιο έντονες αντιρρήσεις) θεωρεί το θέμα δευτερεύων και ζητά τη λήψη αποφάσεων μαζί με το ζήτημα του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητά γραπτές αποδείξεις για τις κυβερνητικές προθέσεις πριν δώσει την έγκρισή της.
Το ΠΣΑ ουσιαστικά αποτελεί τον προϋπολογισμό του 2011 όπως το ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνήθως κατατίθεται μέσα στον Δεκέμβριο, μαζί με τον «κανονικό» προϋπολογισμό. Φέτος όμως υπάρχει «παράταση» για δύο λόγους:
1. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα για το «κλείσιμο» του 2010. Εκφράζονται φόβοι για κρυφά χρέη που θα αυξήσουν το έλλειμμα, απαιτώντας πρόσθετα μέτρα για το 2011.
Επίσης δεν έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν πράξη τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών που μπορεί να οδηγήσει σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Εκκρεμεί το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί κλπ), αλλά και οι προτάσεις για την άρση εμποδίων σε εκατοντάδες επαγγέλματα του τουρισμού και των υπηρεσιών.
Εκκρεμούν οι ανακοινώσεις για τις ΔΕΚΟ (διεύρυνση λίστας εποπτευόμενων φορέων εφαρμογή μειώσεων μισθών σε εισηγμένες), η αύξηση των εισιτηρίων στις αστικές μεταφορές, το αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι αποφάσεις για την ΑΤΕ, αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Επίσης πρέπει να ανακοινωθεί η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (με αρχή από τα οικογενειακά), οι φόροι που θα επιβληθούν στα αυθαίρετα και στις εταιρείες που ρυπαίνουν (ή εναλλακτικό μέτρο) καθώς και η μέθοδος εξίσωσης του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
2. Πρέπει να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων της περιόδου 2012-2014 που προς το παρόν κοστολογείται σε 12,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιθυμεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας να περιλαμβάνονται μόνο γενικές περιγραφές που θα αναλυθούν σε νόμο τον Μάιο αλλά οι Βρυξέλλες πιέζουν για αναλυτικές δεσμεύσεις.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί μέτρα όπως η επιβολή «κεφαλικού» φόρου σε εταιρείες, ενώ βέβαιη θεωρείται η νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% και η κατάργηση εκπτώσεων που σήμερα ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου.
Επίσης έχει συζητηθεί η δραστική περικοπή των επιδομάτων, των μισθών στο δημόσιο, και δεκάδων κρατικών φορέων.
από το capital
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου