Καλώς ήρθατε

Φ.Π.Α.: Το κόλπο με τα... τρακοσάρια

Μπορεί το υπουργείο οικονομικών να διαρρέει και να διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι θα αυστηροποιήσει τις ποινές για τη μη απόδοση του φόρου προστιθέμενης αξίας και θα τη συνδέσει ακόμα και με τη διαδικασία αυτοφώρου, την ίδια ώρα, όμως, η ηγεσία του είναι αυτή που έχει παγώσει τις επιστροφές Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη ρευστότητα στην αγορά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ από επιστροφές του συγκεκριμένου φόρου βρίσκονται «παρκαρισμένα» - τουλάχιστον στα χαρτιά, γιατί σε απόλυτα μετρητά ουδείς γνωρίζει – στις εφορίες όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απλήρωτες επιστροφές Φ.Π.Α. στη...ΦΑΒΕ Αθηνών φτάνουν στα 1,25 δισεκατομμύρια και στη ΦΑΕΕ σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ΕΥΡΩ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σχετικά αιτήματα να πέφτουν βροχή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατασκευαστικής εταιρίας, που εμπλέκεται σε μεγάλο οδικό έργο, και η οποία περιμένει επιστροφές άνω των 50 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ! Και, επειδή για τις επιχειρήσεις τα χρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας, τα λογιστήρια των περισσότερων εξ αυτών έχουν βρει έναν ιδιαίτερο έξυπνο τρόπο για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.

Ως γνωστόν, όταν το ποσό της επιστροφής Φ.Π.Α. ξεπερνά τα 300.000 ΕΥΡΩ, τότε απαιτείται υπουργική έγκριση για την απόδοσή του. Έως αυτό το όριο, τα χρήματα επιστρέφονται με απλή υπογραφή του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Έτσι, λοιπόν, πολλές είναι αυτές, οι οποίες… «φροντίζουν» και δηλώνουν ότι οι μηνιαίες υποχρεώσεις του κράτους προς αυτές από Φ.Π.Α. δεν ξεπερνούν αυτό το όριο. Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις μεγάλες εφορίες της χώρας;

Οι αιτήσεις για επιστροφές έως αυτά τα ποσά έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας και οι έφοροι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά! Το θέμα τέθηκε μετ΄ επιτάσεως από τους επικεφαλής των 27 μεγαλύτερων εφοριών, κατά την τακτική, μηνιαία συνάντησή τους με τον υφυπουργό οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, Δημήτρη Γεωργακόπουλο. Μάλιστα, απασχόλησε μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης σύσκεψης.

«Οι αιτήσεις για τρακοσάρια είναι αμέτρητες», υποστήριξε ένας εξ αυτών.

«Οι περισσότεροι επιλέγουν να δηλώνουν μηνιαίο πιστωτικό Φ.Π.Α. από 298.000 – 300.000 ΕΥΡΩ, για να αποφύγουν την παραπομπή του θέματος στο υπουργείο», παρενέβη άλλος.

«Χρωστάμε Φ.Π.Α. ακόμα και από το 2007, είπε τρίτος.

Ο προϊστάμενος μεγάλης εφορίας, στην οποία υπάγονται μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανέφερε την περίπτωση εταιρίας από το χώρο των τροφίμων, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, το λογιστήριο της οποίας υποβάλλει σχετικά αιτήματα κάθε μήνα, με ποσά που κινούνται ακριβώς σε αυτό το όριο.

Κατά τα άλλα, στη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Κουσελάς επανέλαβε για ακόμα μια φορά τις γνωστές, επικοινωνιακού τύπου – και αναποτελεσματικές μέχρι στιγμής – οδηγίες για κυνήγι εναντίον όσων δεν αποδίδουν το Φ.Π.Α. και άλλους φόρους και για εντατικούς ελέγχους σε όλη την αγορά επί όσων φοροδιαφεύγουν.

Όλα αυτά, όταν – εν έτει 2011 – συζητάμε ακόμα στην Ελλάδα για το αν το Δημόσιο θα συμψηφίζει ή όχι – και πώς – τα χρέη του με τα χρέη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών προς αυτό.
του Νεκτάριου Β. Νώτη στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails