Διαβάσαμε στον τύπο την πρόταση του κυρίου Ulrich Blum, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου IWH, για υποθήκευση των Ελληνικών νησιών σαν μία εφικτή και βιώσιμη λύση στο τεράστιο και ουσιαστικά άλυτο πρόβλημα του εξωτερικού χρέους της χώρας μας.
«Το ίδιο ακριβώς πράξαμε και εμείς στη Γερμανία το 1923» τόνισε ο...κύριος Blum, μια τέτοια υποθήκη θα ηρεμούσε αυτομάτως τις αγορές που θα είχαν κάποιο χειροπιαστό αντίκρισμα στα σημερινά επισφαλή δάνεια τους.
Η πρόταση του «σοφού» Γερμανού ξεσήκωσε, όπως ήταν φυσικό, τον θυμό αλλά και πάμπολλα ειρωνικά σχόλια συμπατριωτών μας που αισθάνθηκαν θιγμένοι όπως ο χωριάτης που θυμώνει με τον έμπορο σιτηρών που του ζητάει πίσω τα δανεικά απειλώντας ότι θα του πάρει το χωράφι.
Αν δεν κάνω λάθος πριν από λίγους μήνες είχε ξανακουστεί μία αντίστοιχη πρόταση, κατά σύμπτωση πάλι από γερμανικά χείλη. Η πρόταση ήταν μάλιστα και πιο συγκεκριμένη αφορούσε την Κέρκυρα. Ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί και τότε με ειρωνεία και θυμό κατά των Γερμανών επίδοξων κατακτητών.
Δεν σας κρύβω όμως ότι έπιασε και τ´αυτί μου κουβέντες του τύπου, μήπως δεν είναι και άσχημη ιδέα, μήπως περνάγαμε όλοι καλύτερα και οι Κερκυραίοι και εμείς οι υπόλοιποι. Για φανταστείτε τη ζήλεια του ΠΑΣ Γιάννινα όταν η γειτονική "ΑΟ Κέρκυρα" θα έπαιζε στην μπουντεσλίγκα! Ή την έκπληξη των Αλβανών λαθρομεταναστών από το τι σημαίνει εφαρμόζω στην πράξη τη συνθήκη Σένγκεν από το Γερμανό ομόσπονδο διοικητή του νησιού.
Ας δούμε όμως λίγο πιο σοβαρά την πρόταση του Γερμανού «σοφού», προφανώς ο κύριος Blum κάτι σημαντικό θέλει να μας πει. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν έστω και σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να ακολουθήσουμε το δρόμο που προσπαθεί να μας υποδείξει ο Γερμανός σοφός. Ποιός ξέρει για να τον έχουν χαρακτηρίσει σοφό οι ξένοι κάτι παραπάνω από μας θα γνωρίζουν.
Προφανώς η παραχώρηση της Κέρκυρας στη Γερμανία θα αποτελούσε πράξη απιστίας, προδοτική και κολάσιμη και για χρόνια θα δίχαζε το έθνος με δικαστήρια και εξεταστικές επιτροπές. Ποιός θα τολμούσε να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση;
Εδώ δεν υπογράφουν σύμβαση για την συντήρηση των φαναριών στους δρόμους γιατί φοβούνται μην κατηγορηθούν ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο Siemens!
Αλήθεια από πού θα ξεκινάγαμε αν θέλαμε να εκποιήσουμε τα «ασημικά» της οικογένειας ή έστω να τα πάμε στο ενεχυροδανειστήριο! Είναι προφανές ότι θα ξεκινάγαμε με αυτό πού έχει την μεγαλύτερη αξία και την μικρότερη χρηστική σημασία.
Τί θα λέγατε να ξεκινήσουμε από το Καστελόριζο; Το μικρό αρχιπέλαγος στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης που αποτελείται από νησάκια και βραχονησίδες όπως η Ρω, ο Αγ.Γεώργιος, η Στρογγυλή, το Πολύφαδο, το Ψωμί και φυσικά η Μεγίστη εκτάσεως 9 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων με 19,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής.
Τι θα λέγατε για την περίπτωση που η ΚΕΔ έβγαζε σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό την παραχώρηση για 99 χρόνια (όπως το Χονκ Κόνγκ) ΟΛΟ το μικρό αλλά πολύτιμο Αρχιπέλαγος αφού βέβαια αποζημιώσει με πλουσιοπάροχα ανταλλάγματα και παροχές τους 450 κατοίκους και ιδιοκτήτες των νησιών.
Φυσικά η παραχώρηση θα γίνει μέσα από ένα ειδικό καθεστώς οικονομικών, διοικητικών και κυρίως πολεοδομικών και φορολογικών προνομίων που θα δίνει την δυνατότητα μετατροπής του στον μεγαλύτερο οικονομικό, αναπτυξιακό, φορολογικό αλλά και ενεργειακό παράδεισο της Ευρώπης αν όχι του κόσμου.
Την περιοχή που θα έχει στην υφαλοκρηπίδα της, δηλαδή στην δικαιοδοσία της την διέλευσης του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου ΛΕΒΙΑΘΑΝ!
Είναι πέρα από προφανές ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον σε μια τέτοια επένδυση ειδικά από χώρες όπως η Κίνα που ενδιαφέρεται για βάση στην Ευρώπη και μάλιστα ακριβώς απέναντι από την διώρυγα του Σουέζ.
Ας πάνε μετά οι Τούρκοι να πουν στους κινέζους τις θεωρίες τους για την υφαλοκρηπίδα των νησιών.
Το μεγαλύτερο real estate project της δεκαετίας με εγγυήσεις και τίμημα ομόλογα Ελληνικού χρέους... μήπως ο σοφός είχε δίκιο;
από το capital
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου