Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας στην Κρήτη που φέρνει στο φως περιστατικά εκβιασμών από οργανωμένες συμμορίες, οι οποίες αποσπούν χρήματα από επενδυτές ΑΠΕ προκειμένου... να μην τους καταστρέψουν τα πάρκα τους. Το έργο των παράνομων διευκολύνει το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ βρίσκονται συχνά σε απομακρυσμένα από κατοικημένες περιοχές αγροτεμάχια. Το πρόσφατο δημοσίευμα της "Τόλμης", κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες καταγγελίες για δράση συμμοριών που πουλάνε προστασία εισπράττοντας ποσά ακόμη και σε δόσεις, κάνοντας... ευκολίες πληρωμής στα θύματά τους.
Οι μαρτυρίες είναι ανώνυμες για ευνόητους λόγους, ωστόσο η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία διευθύντριας μελετητικού γραφείου που επιβεβαιώνει ότι πελάτες της έχουν πέσει θύματα τέτοιων εκβιασμών.
Μια δεύτερη μαρτυρία, –ανώνυμη και αυτή υπό το φόβο αντιποίνων– προέρχεται από μέλος οικολογικής οργάνωσης της Κρήτης που αναφέρει ότι οι απειλές δεν περιορίζονται στα φωτοβολταϊκά αλλά εκτείνονται και στα αιολικά. Μάλιστα εξιστορείται περιστατικό κατά το οποίο κτηνοτρόφος σταμάτησε αμάξια εταιρείας ΑΠΕ και ζήτησε χρήματα με τη δικαιολογία ότι όπως περνούσαν από το δρόμο του... σκότωσαν πρόβατα. Φυσικά ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο και απλά ο κτηνοτρόφος έστελνε με αυτόν τον τρόπο το δικό του μήνυμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν περιστατικά εκβιασμών επικρατεί ο νόμος της σιωπής και τα θύματα επιλέγουν να υποκύψουν καταβάλλοντας τα χρήματα που τους ζητούνται από το να διακινδυνεύσουν την καταστροφή της επένδυσής τους. Μόνο ένα περιστατικό απειλής δολιοφθοράς φωτοβολταϊκού συστήματος έχει καταγραφεί από την ελληνική αστυνομία και αφορά σύμφωνα με την "Τόλμη" αντιδικία και οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.
του Χάρη Φλουδόπουλου στο capital
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου