Η αναμφισβήτητα εξαιρετικά σοβαρή από πλευράς χειρισμών υπόθεση της παραμονής των καταθέσεων του ΟΤΕ σε ελληνικές τράπεζες, εκτός από τη «θεαματική» παραίτηση Βουρλούμη, έχει και ουρά ή αν προτιμάτε «προπομπό». Μερικές ημέρες πριν το αίτημα των Γερμανών για μεταφορά των κεφαλαίων σε «ασφαλείς» τράπεζες του εξωτερικού, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού είχαν προβεί σε σημαντικές αναλήψεις κεφαλαίων, γεγονός που θορύβησε τότε το τραπεζικό σύστημα.
Δεν επρόκειτο πάντως για μια γενική κίνηση μεταφοράς των κεφαλαίων σε τράπεζα του εξωτερικού και προϊόν μιας κεντρικής απόφασης. Ωστόσο το ποσό ήταν μεγάλο –άγγιξε το 1,2 δισ. ευρώ– και από μόνο του ικανό να προκαλέσει αντιδράσεις. Μία εξ αυτών αφορά την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη. Η σύζυγος του πρώην «τσάρου» του ΠΑΣΟΚ της πρώτης εποχής του Αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, συναντήθηκε στη Γερμανική Πρεσβεία με κάποιο μέλος της διοίκησης της Deutsche Telekom. Χωρίς να χάσει την ευκαιρία η Υπουργός διαμαρτυρήθηκε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος προς τον Γερμανό τεχνοκράτη, υπονοώντας ότι με μια τέτοια κίνηση θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συζητήθηκε μεταξύ τους, η κα Κατσέλη φέρεται να υπονόησε ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα είχε για την οικονομία της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται κεντρικά ο ΟΤΕ.
Η πραγματικότητα είναι... αρκετά διαφορετική. Όπως είχε γίνει γνωστό και μετά από έρευνα του θέματος που ακολούθησε την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο ΟΤΕ έπρεπε να καλύψει μια σειρά από υποχρεώσεις. Όπως είχε γραφτεί σε ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης, ο ΟΤΕ σήκωσε χρήματα από τις τράπεζες για να κάνει πληρωμές. Η μεγαλύτερη αφορούσε τη λήξη ενός από τα ομόλογά του ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Επιπλέον χρειάστηκαν χρήματα για την εξαγορά της εταιρείας Zapp στη Ρουμανία αλλά και ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που αφορούσε την αποπληρωμή μιας τελευταίας δόσης για την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Γερμανός. Επιπλέον θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τα χρήματα που κλήθηκε να πληρώσει ο ΟΤΕ ως έκτακτη εισφορά που επεβλήθη στις επιχειρήσεις.
Το σύνολο του ποσού που απαιτήθηκε για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις, ανήλθε σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αφήνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΤΕ με περίπου 700-800 εκατ. ευρώ. Μετά από έναν κύκλο... εξηγήσεων προς την Κυβέρνηση, κατανόησαν ότι επρόκειτο για παρανόηση και για το λόγο αυτό το θέμα δεν πήρε περαιτέρω διαστάσεις.
Για το ποσό αυτό και μόνον γι’ αυτό έγιναν οι κρούσεις από τη διοίκηση της D.T. προκειμένου να μεταφερθεί σε ξένες τράπεζες. όπως ανέφερε το χθεσινό δημοσίευμα του Capital. Οι προηγούμενες αναλήψεις κεφαλαίων που είχαν άλλωστε δει τότε το φως της δημοσιότητας, εντάσσονται στη διαδικασία της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού και δεν σχετίζονται φυσικά με κάποια στρατηγική απόφαση για διασφάλιση των χρημάτων.
Η πρώτη κρούση προς τη διοίκηση του ΟΤΕ μάλιστα (στις αρχές του έτους) δεν είχε κανένα βάσιμο επιχείρημα. Εκείνες τις ημέρες η αρνητική συγκυρία για την ελληνική οικονομία δεν είχε κλιμακωθεί και ακόμη δεν υπήρχαν φόβοι για κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος για τον οποίο δεν δόθηκε συνέχεια στην απόφαση Βουρλούμη να μην εκτελέσει την εντολή.
Η δεύτερη απόπειρα για «εξαγωγή» των χρημάτων (περίπου προ διμήνου) έγινε με την D.T. να έχει ένα βάσιμο επιχείρημα καθώς ο κανονισμός της εταιρείας αναφέρει ότι τα χρήματα πρέπει να τοποθετούνται σε τράπεζες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η περιουσία του Οργανισμού. Το αίτημα ήταν πιο πιεστικό και από περισσότερες πλευρές. Ωστόσο η ελληνική διοίκηση εκτίμησε ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξασφάλιζε τα κεφάλαια θα δημιουργούσε όμως ένα τεράστιο reputational risk, δηλαδή ένα ρίσκο εξαιτίας κακής φήμης για τον Οργανισμό που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική εκροή των συνδρομητών και τη δημιουργία μιας ανθελληνικής εικόνας του Οργανισμού ο οποίος θα ήταν η αιτία να διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα. Η απόφαση που ελήφθη αποδεικνύεται εκ των υστέρων και επιχειρηματικά σωστή ενώ οι εξελίξεις που ακολούθησαν διασφάλισαν και τα χρήματα του Οργανισμού...
του Σταμάτη Ζαχαρού στο capital
Καλώς ήρθατε
Όταν ο ΟΤΕ "σήκωσε" πραγματικά τις καταθέσεις του
Tweet
Ετικέτες
Βουρλούμης,
Γερμανία,
Γερμανοί,
καταθέσεις,
ΟΤΕ,
τράπεζες
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου