Καλώς ήρθατε

Μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα στο Δημόσιο

Ένα βήμα πριν βάλει τα πρώτα λουκέτα σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς βρίσκεται η κυβέρνηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να βάζει τις τελευταίες πινελιές και να παίρνει τις πρώτες αποφάσεις για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο κατάλογος των πρώτων τριάντα παρεμβάσεων θα γίνει σχέδιο νόμου και θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου. Στο πρώτο πακέτο περιλαμβάνεται η κατάργηση:

* Της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης. Απασχολεί μόλις 11 άτομα, αλλά κοστίζει ακόμη 80.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για μισθώματα.

* Της Εταιρείας Διανομής Αερίου. Εργάζονται 55 άτομα και το κόστος ενοικίων και διοικητικού συμβουλίου ξεπερνά τις 120.000 ευρώ τον χρόνο.

* Του Ολυμπιακού Χωριού, με 150 εργαζόμενους και 250.000 κόστος διοικητικού συμβουλίου!

* Της «περίφημης» ΑΓΡΟΓΗ (Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης), όπου οι 269 από τους συνολικά 350 υπαλλήλους της προσελήφθησαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Το κόστος για το Δ.Σ. ανέρχεται στα 200.000 ευρώ.

* Των... Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Η μισθοδοσία του τον Ιούνιο του 2009 ήταν 200.000 ευρώ τον μήνα και τον Σεπτέμβριο έφθασε στις 700.000 ευρώ τον μήνα.

* Του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που χρειάζεται 40.000 ευρώ για ενοίκια τον μήνα.

* Και του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Τυπογραφείου.

Θα προχωρήσουν ακόμη οι συγχωνεύσεις:

* Του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Τα διοικητικά συμβούλια στοιχίζουν 161.000 ευρώ και 140.000 ευρώ αντίστοιχα ενώ οι εργαζόμενοι αγγίζουν τους 1.700.

* Του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με την Ελληνική Οργάνωση Γάλακτος

* Και του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ΕΛΓΑ.

Από τις ενοποιήσεις των αγροτικών φορέων αναμένεται εξοικονόμηση πόρων άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, όσοι έχουν σχέση μόνιμης ή αορίστου χρόνου απασχόλησης θα μεταταγούν ενώ όσοι είναι συμβασιούχοι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του Δημοσίου αναμένεται να μειωθούν σε λιγότερους από τους μισούς, με την αρχή να γίνεται από το 2010. Ήδη, απ΄ όλα τα υπουργεία έχει ζητηθεί κατάλογος με τους οργανισμούς που έχουν και προτάσεις σχετικά με το πόσοι από αυτούς πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Συνολικά, στο Δημόσιο υπάρχουν 860 οργανισμοί και επιχειρήσεις και ο περιορισμός τους σε 350 με 400 αναμένεται να μειώσει το κόστος, αφού μεταξύ άλλων θα χρειάζονται λιγότερα κτίρια, ενώ τα περίπου 1.500 άτομα που απαρτίζουν διοικητικά συμβούλια θα χάσουν τη θέση τους.

Επίσης, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι διευθύνσεις και να καταργηθούν πολλά τμήματα στο Δημόσιο που σήμερα υπολειτουργούν έχοντας προϊστάμενο, αλλά όχι υπαλλήλους.

Μάλιστα, για τους νέους οργανισμούς που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις τα μέλη του κάθε διοικητικού συμβουλίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 7, έναντι 13 ή 25 σήμερα.
του Στέλιου Κράλογλου στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails