Καλώς ήρθατε

Aυτό επιδιώκουν οι ….διάφοροι κύκλοι!

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει σε μέτρα που θα οδηγήσουν την αγορά σε πτώχευση. Σε μια περίοδο που οι συναλλαγές στην αγορά πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές, οι επιχειρήσεις καλούνται να προκαταβάλουν 8% (ή 5% όπως διαρρέεται τώρα από του υπουργείο Οικονομικών) για ποσά που θα εισπράξουν έπειτα από 5-24 μήνες.

Αναρωτιέται κανείς εάν στο υπουργείο έχουν αντιληφθεί ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων που θα επηρεαστεί από την παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος των επιχειρήσεων, θα είναι άνω του 1/3 του ΑΕΠ;

Αναρωτιέται εάν έχουν αντιληφθεί ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με πολύ χαμηλότερο καθαρό περιθώριο κέρδους, από εκείνο για το οποίο θα προέκυπτε φόρος εισοδήματος νομικού προσώπου κατώτερος από 8% επί του κύκλου εργασιών;

Αναρωτιέται κανείς εάν στο... υπουργείο έχουν αντιληφθεί ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε προκαταβολή φόρου εισοδήματος επομένου έτους, με βάση τη ετήσια δήλωσή τους; Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο, με ήδη νομοθετημένους κανόνες προεισπράττει σημαντικό μέρος του φόρου εισοδήματος ένα έτος πριν από την ημερομηνία κατά την οποία υποβάλλεται η αντίστοιχη δήλωση.

Επομένως δεν υφίσταται έρεισμα στην προτεινόμενη διάταξη ούτε με βάση την ταμειακή λογική της είσπραξης των φόρων σε νωρίτερο χρόνο. Αντίθετα, η εισαγωγή της διάταξης σε μια χρονιά όπου τα κέρδη έχουν μετατραπεί… σε ζημίες, ήδη δημιουργούνται στις περισσότερες επιχειρήσεις πιστωτικά υπόλοιπα από τις προκαταβολές παρελθουσών χρήσεων.

Αναρωτιέται εάν έχουν αντιληφθεί ότι είναι τελείως απρόσφορο και ανεπίδεκτο εφαρμογής στις υπηρεσίες του τουριστικού τομέα, που είναι κατεξοχήν εξωστρεφείς; Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των αλλοδαπών και των ημεδαπών επιχειρήσεων, που οδηγεί τελικά στη δυσμενή μεταχείριση των …ημεδαπών επιχειρήσεων.

Αναρωτιέται κανείς εάν στο υπουργείο έχουν αντιληφθεί ότι το μέτρο αυτό προκαλεί σημαντική αύξηση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, συνιστώντας στην ουσία έναν αντιαναπτυξιακό παράγοντα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας;

Αναρωτιέται εάν έχουν αντιληφθεί ότι η διάταξη αυτή πλήττει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, σε μια συγκυρία που κανείς φορέας ή ίδρυμα δεν την ενισχύει; Η αγορά έχει στεγνώσει αφού επί έξη μήνες η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια πρωτόγνωρη φορομπηχτική, άδικη και αβάσταχτη οικονομική πολιτική.

Αναρωτιέται τέλος κανείς εάν στο υπουργείο έχουν αντιληφθεί ότι, σε νομικό επίπεδο, η επιβολή 8% (ή 5%) παρακράτησης στα εισοδήματα των εταιριών παροχής υπηρεσιών προσκρούει στη συνταγματική αρχή της οικονομικής ελευθερίας, λόγω της δημιουργίας σημαντικών πιστωτικών υπολοίπων, αλλά και της αναλογικότητας του φόρου λόγω κυρίως του δυσανάλογα μεγάλου συντελεστή παρακράτησης σε σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα των εν λόγω εταιρειών.

Καιρός είναι τα πειράματα και οι αλχημείες των μαθητευόμενων μάγων να λάβουν τέλος , αποσύροντας οριστικά την διάταξη, τροποποιημένη ή μη, που προβλέπει παρακράτηση φόρου για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

Καιρός είναι αυτή η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική αν δεν θέλει να οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα στην ίδια κατάσταση με το δημόσιο.
Η αγορά την δεδομένη στιγμή χρειάζεται ανάσες τόνωσης και όχι κινήσεις που δημιουργούν ασφυξία ρευστότητας.

Με αυτή την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει ούτε καν να μειώσει το έλλειμμα, αφού όταν υπάρχει ασφυξία ρευστότητας (πράγμα που το γνωρίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών) το πρώτο που γονατίζει είναι το κράτος.
Εκτός εάν αυτό επιδιώκουν οι ….διάφοροι κύκλοι!
από το politis-gr

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails