Καλώς ήρθατε

Τι "πλήρωσε" ο Γ. Παπανδρέου για το "Ευρω-σωσίβιο" ;


Στήριξη με αυστηρούς όρους προσφέρουν στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες. Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτουν υπό στενή παρακολούθηση την Ελλάδα, σε συνεργασία μάλιστα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ώρα που οι αγορές τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια συμφωνία η οποία όμως δεν συνοδεύεται -προς το παρόν- από οικονομική βοήθεια παρέχει σαφή πολιτική στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις αν και βάζει την Αθήνα σε τρίγωνο αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα ρυθμίσουν την ερχόμενη Δευτέρα, στο Ecofin, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης.

Βασικό μέλημα για τους Eυρωπαίους αρχηγούς είναι να προστατέψουν το ευρώ και για αυτό φρόντισαν να στείλουν σαφές μήνυμα στις αγορές και τους κερδοσκόπους ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική υποστήριξη από τους Eυρωπαίους εταίρους της, παρά τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας όμως θα βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο, ενώ οι Βρυξέλλες δεσμεύονται πως θα λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειάζεται, για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο.

Με βασικούς πρωταγωνιστές την... Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, οι εταίροι συμφώνησαν σε σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, Η βοήθεια από την Ευρώπη παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι αν σε οποιαδήποτε φάση υπάρξει παρέκκλιση από τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας, θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.

Πριν από την απόφαση, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με ολονύχτιες διαβουλεύσεις και ξεχωριστή σύσκεψη, στις 10.30 χθες το πρωί της Πέμπτης, στην οποία πήραν μέρος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Βαν Ρομπάι.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν μετά από μιάμιση ώρα διαβουλεύσεων στην πολιτική απόφαση να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και λίγο αργότερα ενημέρωσαν τους κ.κ. Μπαρόζο, Τρισέ, Θαπατέρο και Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ο κ. Παπανδρέου έκαμψε τις αντιρρήσεις της Γερμανίδας καγκελαριου, που μέχρι την τελευταία στιγμή δίσταζε να δώσει το "πράσινο φως" σε σχέδιο σωτηρίας της Αθήνας, καθώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στην περίπτωση που τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη και δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία επιπλέον μέτρα -υπό τη «σκληρή», όπως αναφέρθηκε, τριπλή επιτήρηση (εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα είναι σε τεχνικό καθαρά επίπεδο, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε ζητήματα τεχνικά (π.χ. τις διοικητικές αλλαγές).
του Στέλιου Κράλογλου στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails