Καλώς ήρθατε

Μετά το δάκτυλο της ..Αφροδίτης, τώρα και ο Παρθενώνας!

Σε σας απευθύνομαι κε Γερουλάνε και σε σας κε Πετσάλνικε που καλέσατε τον γερμανό πρεσβευτή να ..απολογηθεί για κάτι που έγραψε ένα ιδιωτικό περιοδικό(!) Αφήστε τους επικοινωνιακούς πασοκισμούς και γελοιότητες και αν πραγματικά θέλετε να προστατέψετε κάποια πράγματα υπάρχει τρόπος. Τουλάχιστον ας κάνει επισήμως το ελληνικό δημόσιο τις απαραίτητες μηνύσεις και αγωγές στις «αγορές» που εκτός των άλλων εκμεταλλεύονται διαφημιστικά και χωρίς την απαιτούμενη άδεια τα μνημεία μας όπως η νέα τους χυδαιότητα απέναντι στον Παρθενώνα!!

Φυσικά και πάλι πρωταγωνιστούν κάτι διεθνή καθίκια με κοστούμια που αποκαλούνται «αγορές». «Αν πιστεύετε ότι το ευρώ βαδίζει στην καταστροφή, επικοινωνήστε μαζί μας», λέει η διαφήμιση των χρηματοοικονομικών καθικιών της εταιρείας IG INDEX, η οποία εικονογραφεί την… καταστροφή (το ruin στα αγγλικά) με τo… ερείπιο του Παρθενώνα! Για να μη μείνει σε κανέναν η αμφιβολία για το τι εννοούμε όταν λέμε ερείπιο του ευρώ..

Η διαφήμιση δημοσιεύτηκε στον... βρετανικό τύπο χωρίς καμία άδεια από το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού για τη χρήση της εικόνας. Πρόκειται, δηλαδή, για πλήρη περιφρόνηση της χώρας μας. Όπως υπενθυμίζει και η Αγγελική Κώττη στο «Έθνος» το ελληνικό κράτος διά του υπουργείου έχει τα πνευματικά δικαιώματα του μνημείου, δηλαδή το περίφημο «κοπιράιτ», έννοια εξαιρετικά ισχυρή διεθνώς και προκειμένου να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε οποιαδήποτε φωτογραφία θα πρέπει να υπάρχει γραπτή άδεια.

Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε, μάλιστα, να δοθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, επειδή η Ακρόπολη των Αθηνών ανήκει στα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η χώρα μας έχει πλέον το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει ηθική ή ακόμη και υλική αποζημίωση για την κακοποίηση της εικόνας ενός κορυφαίου μνημείου. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη και να αποδείξουν ότι μεταμελήθηκαν. Η περίπτωση είναι παρόμοια με του γερμανικού περιοδικού που χρησιμοποίησε την Αφροδίτη της Μήλου, δυστυχώς όμως διαφέρει νομικά ως προς το ότι τα «δικαιώματα» του μνημείου μας ανήκουν μεν, αλλά το άγαλμα βρίσκεται στο Λούβρο.

Το θέμα δεν προσφέρεται για Ελληναράδικη καπηλεία κε Γερουλάνε (που είστε ο αρμόδιος υπουργός πολιτισμού) και κε Πετσάνλικε που κοντεύετε να ξεπεράσετε σε ..πατριωτισμό ακόμα και τον γελοίο τον Καρατζαφέρη. Έχουν δίκιο οι ξένοι σε μερικά πράγματα. Άλλωστε όντως το πολιτικό μας κατεστημένο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι όλοι τους γελοία αναρριχητικά της εξουσίας και τιποτένιοι κυνηγοί της ψήφου των πολιτών. Όμως η κατηγορία συλλήβδην ενός λαού ως απατεώνα είναι α μη τι άλλο προκλητικός ρατσισμός και η απρέπεια σε μνημεία, όπως στο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου αλλά και τώρα στον Παρθενώνα, είναι χυδαιότητα και αλητεία απέναντι στον παγκόσμιο πολιτισμό γιατί αυτά τα σύμβολα δεν είναι μόνο δικά μας..
Ιδού λοιπόν η Ρόδος κύριε Πετσάλνικε και κε Γερουλάνε και ιδού και ο Παρθενώνας!
Εκτός και αν φοβάστε μήπως σας ανεβάσουν τα ..επιτόκια!
από το SOFISTIS

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails