Καλώς ήρθατε

Μαχαίρι παντού εκτός από τους... βOλευτές!

Σε ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1957 και έκτοτε «προστατεύει» τους βουλευτές σκοντάφτει κάθε απόφαση για τα μισθολογικά, τα επιδόματα και τα λειτουργικά έξοδα της Βουλής που λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών. Νόμος που είναι πολύ πιθανό να εμποδίσει και τις αλλαγές στην φορολόγηση των βουλευτικών αποζημιώσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι προέκυψαν και τα προβλήματα με την νέα απόφαση που υπέγραψε προ δυο ημερών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για περικοπές 10% στις πιστώσεις προς το δημόσιο με στόχο να χρηματοδοτηθεί ένα νέο αποθεματικό για τις «έκτακτες ανάγκες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού». Το αποθεματικό δημιουργείται με τη μείωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού όλων φορέων του δημοσίου κατά 10%, εκτός μισθών και συντάξεων, και τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Η απόφαση όμως του... υπουργού οικονομικών εξαιρεί και τον κωδικό του Ειδικού φορέα της Βουλής (03-100) όπου καταχωρούνται οι εκταμιεύσεις προς τη Βουλή. Εκταμιεύσεις που χρηματοδοτούν δαπάνες, επιδόματα και ειδικές αμοιβές για τα μέλη του κοινοβουλίου και το προσωπικό. Και εδώ έρχεται το «κέλυφος του νόμου: Το συγκεκριμένο ποσό (το 2009 έφθασε τα 222 εκατ. ευρώ) εκταμιεύεται από τα κρατικά ταμεία χωρίς κανέναν έλεγχο από το υπουργείο οικονομικών καθώς την διαχείριση του κονδυλίου έχει αποκλειστικά το βουλευτικό σώμα. Για οποιοδήποτε μεταβολή ή περικοπή στις δαπάνες της βουλής απαιτείται η έγκριση της ολομέλειας. Έτσι τα προβλήματα που ανακύπτουν για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι δύο:

- Πρώτον δεν μπορούν να περικοπούν οι αμοιβές, επιδόματα και δαπάνες στην Βουλή κατά 10% όπως θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.

- Δεύτερον εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, με στόχο να ενταχθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις στην φορολογική κλίμακα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν θεσμικά εμπόδια στην υλοποίηση του μέτρου.

Εάν το δημόσιο μπορούσε να βάλει μαχαίρι στον κωδικό της Βουλής τότε με την μείωση κατά 10% των συγκεκριμένων δαπανών θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Το όφελος θα ήταν πολύ μεγάλο σε περίπτωση εφαρμογής του περίφημου «σχεδίου Β» για την οικονομία που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα των δημοσίων δαπανών από τα 3,6 δισ. που έχουν ήδη περικοπεί κατά το βασικό σενάριο του προγράμματος σταθερότητα και ανάπτυξης.
του Στέλιου Κράλογλου στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails