Γιατί η ψήφος των αλλοεθνών μεταναστών αλλάζει το Ελληνικό εκλογικό σώμα.
Η είσοδος φέτος 250.000 και σε βάθος 3ετίας τουλάχιστον 960.000 νέων αλλοεθνών ψηφοφόρων στο εκλογικό σώμα δίνει διαφορετική μορφή από αυτή που είχε αρχικά, το μεταβάλλει ως προς το εθνικό περιεχόμενό του και ως προς την ουσία του.
Γιατί θέλω να υπάρξει διαχωρισμός της «Ελληνικής Ιθαγένειας» και της «Ελληνικής Υπηκοότητας» όπως γίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ευρώπη η Ιθαγένεια (citoyenneté nationale,national citizenship, nationale Staatsbürgerschaft, Staatsangehörigkeit) οριοθετείτε διαφορετικά από την Υπηκοότητα(citizenship, citoyenneté, Staatsbürgerschaft) στο κράτος μέλος.
ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει. (Λεξ. Τριανταφυλλίδη)
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος . (Λεξ. Τριανταφυλλίδη)
Η διαφορά είναι σαφής.
Γιατί ουδείς γνωρίζει πόσοι ακριβώς αλλογενείς μετανάστες (νόμιμοι και λαθραίοι) υπάρχουν στην Ελλάδα.
Είναι ίσως η κρισιμότερη παράμετρος στην... εξέταση του ζητήματος και ακούγονται αριθμοί μεταξύ 1.000.000 (κυρίως από «επίσημες», κρατικές πηγές, τα στοιχεία των οποίων ουδέποτε θεωρήθηκαν αξιόπιστα), 1,5 – 2 εκατομμυρίων (μάλλον η λογικότερη προσέγγιση) ή 3.000.000 (ίσως υπερβολική εκτίμηση). Άρα σε βάθος 3-5 χρόνων θα έχουμε την προσθήκη τουλάχιστον 20% νέων αλλογενών ψηφοφόρων εάν παραμείνουν οι ελαστικότατες προϋποθέσεις πολιτογράφησης.
Γιατί η Δημοκρατία είναι για μας αξία. Και την Κοινωνία που θέλουμε, θα την χτίσουμε με την συμμετοχή του ελληνικού λαού, όχι ερήμην του.
* «Η διεύρυνση της Δημοκρατίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων και της παράδοσης του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ βασικό δημοκρατικό στοίχημα για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδος και της Ευρώπης.» (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την 12/6/2008)
* «Στοχεύουμε σε μια Ελλάδα, που η ενότητά της βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεών της. Στοχεύουμε σε μία Ελλάδα της συμμετοχής, με δημοκρατική κυβέρνηση, που νοιάζεται για τον πολίτη, σέβεται τις αγωνίες και τις ελπίδες των Ελλήνων και δεν φοβάται να τους καταστήσει συνδιαμορφωτές της τύχης τους.» (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την 12/6/2008)
Γιατί η Δημοκρατία πλήττεται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το διακύβευμα της Δημοκρατίας γίνεται ακόμα πιο καθοριστικό αυτή τη στιγμή:
· Τώρα που η κυβέρνηση της ΠΑΣΟΚ και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ προσπαθεί παντού να περιθωριοποιήσει τη συμμετοχή και τη φωνή του Έλληνα πολίτη χαρακτηρίζοντας τον ως ακραίο.
· Τώρα που τα κόμματα υπονομεύουν, με κομματισμό και αυθαιρεσία, κάθε θεσμό, από το Κοινοβούλιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές, που έχουν στόχο να προστατεύσουν τον Έλληνα πολίτη από την ακρίβεια και την αυθαιρεσία του κράτους ή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
Γιατί, επιτέλους, δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες αμφισβητούν θεσμούς και κόμματα, νιώθουν πως δεν ακούγονται, δεν λαμβάνονται υπόψη.
«Επιτέλους, δεν δικαιούμαστε να αγνοούμε την τεράστια κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Αν η Ελλάδα δεν ξανακερδίσει τους πολίτες, αν δεν τους πείσει για μια νέα εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, δεν θα ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα μας μπροστά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του λαού και ιδίως της νέας γενιάς».(...) «Δεν υπάρχει διέξοδος στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας χωρίς την προσφυγή στο λαό, χωρίς την ενδυνάμωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του».(...)«Γι’ αυτό εμείς, το ΠΑΣΟΚ, επιμένουμε σε κάθε πρόταση που ενισχύει τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, που απαντά στη διαφθορά, που ενισχύει τους θεσμούς και πάνω απ’ όλα τη δημοκρατική συμμετοχή». (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την 12/6/2008)
Γιατί ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ενημερωθεί σε βάθος και ο νέος «Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας» πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση.
Το υπό έγκριση νομοσχέδιο θα μεταβάλει, ριζικά τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ενημερωθεί ότι :
· Παγιώνει ένα καθεστώς άνευ όρων αποδοχής των γιγάντιων μεταναστευτικών ρευμάτων που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η χώρα μας.
· Ενθαρρύνει αντί να προλαμβάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης πολιτιστικών συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας στο εσωτερικό της ήδη σε κρίση ελληνικής κοινωνίας.
· Εκμεταλλεύεται τα καθοριστικά για έναν λαό και μια πολιτεία ζητήματα της ιθαγένειας και της πολιτοφροσύνης για μικροκομματικούς και μικροεξουσιαστικούς σκοπούς, αδιαφορώντας πλήρως για τις τραγικές συνέπειες που το νομοσχέδιο θα επιφέρει.
· Δημιουργεί στο εσωτερικό της χώρας, τις προϋποθέσεις ώστε να ταυτιστεί η δίκαιη και πλειοψηφική αντίθεση του ελληνικού λαού σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, με την άκρα δεξιά.
Γιατί θέλω να υπάρξουν προϋποθέσεις πολιτογράφησης όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου είπε ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου». Ας ακολουθήσει τουλάχιστον τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης που είναι:
· Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία(Ελλάδα).
· Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχει κατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια.
· Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του,
· Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας(Ελλάδας).
· Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί,
· Να μη χρωστά στο κράτος.
· Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια.
· Γνώση της Δανέζικης (Ελληνικής) γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου.
· Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη (Ελληνική) κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία.
Παρόμοιες προϋποθέσεις έχουν και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Γιατί όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διεξάγει σε κάποια στιγμή δημοψήφισμα για την Ευρώπη.
«Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διεξάγει δημοψήφισμα σε κάποια στιγμή της ευρωπαϊκής τους πορείας: είτε κατά τη φάση της ένταξής τους, είτε για τη Συνθήκη, για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είτε για άλλη κυρωτική διαδικασία αφορούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, ενώ έχει τη δυνατότητα συνταγματικά, δεν το έχει κάνει ούτε κατά την ένταξη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ζητήσει τότε δημοψήφισμα. Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση δεν ήθελε, όμως, να συγκρουστεί πολιτειακά με τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Κωνσταντίνο Καραμανλή». (δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ το 2008)
Γιατί όλα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ με συκοφαντούν ως ακραίο, φοβικό, ακροδεξιό και εθνικόφρονα παραβλέποντας ότι…
...το δημοψήφισμα είναι ένας δημοκρατικός θεσμός ο οποίος αποτελεί άμεσο τρόπο συμμετοχής του λαού στην άσκηση της εξουσίας και που συνίσταται σε γενική ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη κάποιου σημαντικού μέτρου που προτείνει η εκτελεστική εξουσία. Αυτές οι επιθέσεις μου θυμίζουν την εξής ρήση του Νόαμ Τσόμσκι που αφορά την σχέση ΜΜΕ και Κρατικής εξουσίας (Τα ΜΜΕ ως όργανο κοινωνικού ελέγχου):
…………δεν θέλουν ανθρώπους που είναι σε θέση να αποφασίζουν και να συμμετέχουν, προτιμούν ένα παθητικό και υπάκουο πληθυσμό πελατών και πολιτικών θεατών - μια κοινότητα ανθρώπων που είναι τόσο ατομικοποιημένοι και απομονωμένοι, ώστε να μην μπορούν να ενώσουν τα περιορισμένα τους αποθέματα δύναμης και να καταστούν μια ανεξάρτητη, ισχυρή δύναμη η οποία θα διασπούσε την συγκεντρωμένη εξουσία.
Γιατί είμαι στην χώρα που γέννησε την Δημοκρατία και πρέπει να ξαναγεννήσει τον Αξιακό Κώδικα..
Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της δημοκρατίας, η ανταγορία (το δικαίωμα της διαφωνίας και των αντιπροτάσεων) και η λαϊκή κυριαρχία (δάμω το κράτος). Η Δημοκρατία (εκ των λέξεων δήμος + κρατώ) είναι το πολίτευμα (ελληνικό νομικό και πολιτειακό κατόρθωμα), στο όποιο ο δήμος (ο λαός) και κρατεί και άρχει (έχει την ισχύ και την εξουσία. Πηγή κάθε εξουσίας σ' αυτή είναι ο λαός, αυτή δε ασκείται μόνον από το λαό, διά του λαού και υπέρ του λαού, υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που με πάγιες συνταγματικές διατάξεις καθορίζονται, καθιερώνεται δηλαδή και ισχύει στο δημοκρατικό πολίτευμα το δόγμα της λαϊκής κυριαρχίας, σκοπός της δε είναι η κατοχύρωση της ελευθερίας όλων των πολιτών. Οι τυραννίες και οι ολιγαρχίες διοικούνται σύμφωνα με τη γνώμη αυτών που βρίσκονται στην εξουσία, ενώ οι δημοκρατούμενες πόλεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
«η κρίση είναι βαθιά, όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή, ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές, η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας». (Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας)
Γιατί ο Ελληνισμός είναι σταυροδρόμι πολιτισμών και αναγέννησης νέων ιδεών και όχι αντιγραφής παλιών.
Ο Ελληνισμός ήταν πάντοτε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, αντιλήψεων και ιδεών, επιστήμης και φιλοσοφίας. Από τα αρχαιότατα κιόλας χρονιά οι Έλληνες ενδιαφέρονται με πάθος για αλλότριες παραδόσεις, προσλαμβάνουν στοιχεία από ξένους πολιτισμούς. Όμως το βασικό γνώρισμα των Ελλήνων ήταν ακριβώς η ικανότητα τους να αφομοιώνουν τις προσλήψεις και τα δάνεια. Κάθε ξένο στοιχείο να γίνεται αφορμή εμπλουτισμού και ανανέωσης της ελληνικής αυτοσυνειδησίας. Τα δάνεια και οι προσλήψεις δεν υποτάσσονται πια στον ελληνικό τρόπο του βίου, στην ελληνική ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του βίου. Το πρόχειρο αυτό νομοσχέδιο υποτάσσει και αμβλύνει βίαια και κοινωνικά άναρχα την πολιτιστική αυτοσυνειδησία των Ελλήνων, αλλοτριώνοντας την Ελληνική εθνική ταυτότητα.
Γιατί είναι ξεκάθαρη θέση του Πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που μου το αρνείται.
* «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί ξεκάθαρη δική μας διαχωριστική γραμμή από τη Δεξιά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αποτελεί και δικό μου πολιτικό στοίχημα. Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι». (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την 12/6/2008)
* «Το δημοψήφισμα είναι Μορφή δημοκρατικής αντίστασης και θεσμικής διαμαρτυρίας» (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την 12/6/2008)
από Ακρίτας
Σχόλιο apneagr: Πρόσεχε αγαπητέ Ακρίτα της Μακεδονίας γιατί όποιος τολμά να αρθρώσει αντίθετη άποψη, πολύ δημοκρατικά, χαρακτηρίζεται ως φασίστας.
Καλώς ήρθατε
Γιατί σαν Έλληνας πολίτης θέλω δημοψήφισμα...;
Tweet
Ετικέτες
δημοψήφισμα,
ιθαγένεια,
λαθρομετανάστες,
μετανάστες,
υπηκοότητα
4 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Γεια σας. Δυο πραγματακια περι δημοψηφισματων γενικα, μιας και στην Ελλαδα δυστυχως οι συμπατριωτες μου, σκοπιμως βρισκονται στο σκοταδι.
Η ελληνικες κυβερνησεις, ουδεποτε θελησαν να δωσουν στο λαο την ευκαιρια του δημοψηφισματος, εκτος απο το πολιτειακο. Γιατι το δημοψηφισμα δινει τελος στην ασυδοσια και το σφετερισμο της ψηφου.
Δηλαδη το προβλημα δεν ειναι τωρινο, ειναι διαχρονικο.
Απλα ενημερωτικα. Δημοψηφισμα μπορει να ειναι :
- Συμβουλευτικο. (Το αποτελεσμα ειναι μη δεσμευτικο για την κυβερνηση).
- Ακυρωτικο. (Το αποτελεσμα μπορει να ακυρωσει ισχυοντα νομο).
- Επιβεβαιωτικο (το αποτελεσμα επιβεβαιωνει την εγκριση νομοσχεδιου , ωστε αυτο να μπει σε ισχυ).
Στην Ιταλια, μονο ακυρωτικα, εχουν γινει 62 απο το 1974.
http://it.wikipedia.org/wiki/Elenco_delle_consultazioni_referendarie_in_Italia
Απο τεχνητη γονιμοποιηση, χρηματοδοτηση κομματων και εργασιακα , μεχρι εκλογικο νομο.
Ναι, ακομη και ο Μπερλουσκονι, που στην Ελλαδα τον εχουμε για γελοια, κανει δημοψηφισμα για την αλλαγη του εκλογικου νομου και το κοινο ερωταται αν επιθυμει αναλογικοτερο ή πλειοψηφικοτερο μοντελο.
Στην Ελλαδα, η κυβερνησεις διαχρονικα, κρυβονται πισω απο το γνωστο τροπαρι του "απαξ και μας ψηφισατε, σημαινει οτι μας δωσατε λευκη επιταγη να κανουμε ο,τι θελουμε και νομιμοποιουμαστε να κανουμε ο,τι θελουμε".
Στην υπολοιπη "οπισθοδρομικη" Ευρωπη, οι πολιτικοι λενε "μας ψηφισατε μεν, αλλα σας δινουμε το δικαιωμα να μας δειξετε πως οταν μας ψηφιζατε, δε μας δινατε λευκη επιταγη".
Πισω στην περιπτωση της Ιταλιας, ο λαος, δεν ειναι ΖΗΤΙΑΝΟΣ, να εκλιπαρει τον καθε Μπερλουσκονι να κανει δημοψηφισμα.
Ακυρωτικο δημοψηφισμα, γινεται και με λαικη πρωτοβουλια, υποχρεωτικα, απαξ και συγκεντρωθουν 500.000 υπογραφες.
L'articolo 75 della Costituzione riserva l'iniziativa referendaria al popolo (500.000 elettori) e alle Regioni (5 Consigli regionali), questi possono proporre all'elettorato "l'abrogazione, totale o parziale, di una legge o di un atto avente valore di legge",
http://it.wikipedia.org/wiki/Referendum
Εξαιρουνται απο δημοψηφισμα, μονο νομοι που εχουν να κανουν με τον προυπολογισμο και δημοσια εσοδα, αμνηστια, κυρωσεις διεθνων συνθηκων και συνταγματικες διαταξεις.
"La disposizione costituzionale cita espressamente "le leggi tributarie e di bilancio, di amnistia e di indulto, di autorizzazione a ratificare trattati internazionali". In più non è possibile abrogare mediante referendum disposizioni costituzionali, gerarchicamente sovraordinate alla legge ordinaria".
Στην Ελλαδα, οχι μονο δεν κανουν ΠΟΤΕ ακυρωτικα δημοψηφισματα, οχι μονο δε δινουν ,οπως στην υπολοιπη Ε.Ε. την ευχερεια στο λαο να φερει δημοψηφισμα, αλλα δεν κανουν ΚΑΝ συμβουλευτικα - μη δεσμευτικα δημοψηφισματα.
Εν προκειμενω, η κυβερνηση για λογους ανθρωπινων δικαιωματων, δε θελει να φερει το θεμα της αποδοσης ή μη ιθαγενειας στους μεταναστες σε δημοψηφισμα. Γιατι προφανως φοβαται πως θα χασει και τοτε δε θα μπορει να το χειριστει πολιτικα και μεσω των ΜΜΕ οπως γινεται τωρα.
Αν ειχε αγαθες ή αν μη τι αλλο δημοκρατιες προθεσεις, η κυβερνηση θα μπορουσε να κανει συμβουλευτικο δημοψηφισμα τουλαχιστον, για τους ορους με τους οποιους θα δινεται η ιθαγενεια. Πχ. "θεωρειτε ορθο το οριο 5 ετων, 10 ετων, κλπ". Το ιδιο για τα υπολοιπα αρθρα του νομοσχεδιου.
Δεν ξερω αν προβλεπεται το συμβουλευτικο δημοψηφισμα στην Ελλαδα, αλλα κι αν δεν προβλεπεται , θα επρεπει πρωτα να αλλαξουν αυτο ωστε να προβλεπεται και μετα τα αλλα. Εδω και χρονια.
Αλλα δυστυχως, η Ελλαδα, ειναι παντα ερμαιο των εκαστοτε κυβερνησεων που απαξ και αρπαξουν την εξουσια αποφασιζουν και διαταζουν...
Δηλαδη, εκει οπου στην υπολοιπη Ευρωπη, η δημοσια διαβουλευση γινεται μεσω δημοψηφισματων, στην Ελλαδα γινεται μεσω ... opengov.gr... Με την οποια αξια μπορει να εχει αυτο...
(συνεχιζεται)
(συνεχεια)
Ειναι μετα για να γελας με το Μπερλουσκονι ή μηπως να κλαις με την Ελλαδα?
Οι σοβαρες χωρες, απο τη μια , ναι μεν δινουν ιθαγενεια, αλλα με αυστηρους ορους και παντως ειδικα αυτες που ειναι στα συνορα της Ε.Ε. , οχι στα 5 χρονια, αλλα απο την αλλη, φροντιζουν ωστε να αναχαιτιστει οσο γινεται η ροη νεων λαθρομεταναστων. Και αυτο, γινεται και με απελασεις. Στην Ελλαδα, ακομα και να πιαστεις, σου δινουν 30 ημερες προθεσμιας να αφησεις τη χωρα αφου πρωτα σε πανε στην Αθηνα. Φυσικα κανεις δε φευγει, απλα περιμενει το επομενο κυμα μαζικης νομιμοποιησης. Τωρα θα περιμενει και 5 χρονια και θα παιρνει και ιθαγενεια. Πιστευει κανεις πως θα κοπει ετσι η ορεξη για νεους μεταναστες?
Οι αλλες χωρες προτιμουν λιγοτερους αλλα νομιμους και με καλες συνθηκες διαβιωσης, παρα το "οσοι πιστοι προσελθετε" που στην πραξη εφαρμοζει η Ελλαδα, με αποτελεσμα, η προσφορα να ειναι τεραστια, η εκμεταλλευση των μεταναστων κατα συνεπεια μεγαλη και η πτωση του μεροκαματου επισης μεγαλη, με αποτελεσμα διαβιωση σε αθλιες συνθηκες.
Επισης, στην Ιταλια για παραδειγμα, αν θες για τη γεωργικη συγκομιδη εργατικα χερια και σου λειπουν, το δηλωνεις στη νομαρχια και το κρατος εχει την ευχερεια να συναψει συμφωνιες με κρατος της αρεσκειας του, για νομιμους προσωρινους μεταναστες που θα εργαστουν για συγκεκριμενη περιοδο. Ουτε εκμεταλλευση, ουτε παρανομια. Και ουτε ιταλικη ιθαγενεια βεβαια, γιατι δε μενουν μονιμα στη χωρα. Σαν κινητρο δε, οσοι συμπεριφερονται καλα, προτιμωνται και για το επομενο ετος.
Αντιστοιχα προγραμματα υπαρχουν και για αλλους τομεις. Στην Ελλαδα εχουμε απλα την καραμελα "δε θα παει ο Ελληνας να δουλεψει εκει που θα παει ο μεταναστης".
Στην Ιταλια αντιθετα, αφηνουν τις γενικολογιες, και κανουν καθε χρονο καταγραφη αναγκων με δηλωσεις επιδοξων εργοδοτων. Αυτο δινει νομιμοτητα και καλυπτει συγκεκριμενες αναγκες. Γιατι οι γενικολογιες ειναι κακες. Πχ, στην Ελλαδα, πολλες δουλειες,τυπου σιδηρουργου, ξυλουργου, ελαιοχρωματιστη, τις κανουν και μεταναστες, ανεπισημα βεβαια. Δεν ειναι πως δεν τις κανουν και Ελληνες. Απλα, οταν ο αλλος δεν υπαρχει πουθενα στην εφορια και το ΙΚΑ, κανει προσφορα που ο Ελληνας δε μπορει να ανταγωνισθει.
Αντιστοιχα, στην Ιταλια, δεν περιμενουν απλα τη χωρα απ οπου ο λαθρομεταναστης εφυγε να τον ξαναπαρει, οπως η Ελλαδα με την Τουρκια. Υπαρχουν και διμερεις συμφωνιες επαναπροωθησης, οχι στη Ρωμη με χαρτι απελασης 30 ημερων που δεν πραγματοποιειται ποτε, αλλα στη χωρα καταγωγης του μεταναστη.
Στις αλλες χωρες εχουν αρχισει να επικεντρωνονται στο να παιρνει ο μεταναστης μαθηματα της τοπικης γλωσσας και πολιτισμου πριν του δοθει ιθαγενεια. Στην Ελλαδα, δεν υπαρχει τιποτα, ποια ενταξη? Ενταξη με 5 χρονια, σε τι? Τι ξερει για την Ελλαδα? Το μονο που ξερει ειναι πως δεν υπαρχουν νομοι και αυτοι που υπαρχουν δεν εφαρμοζονται και πως ζει αθλια.
Η κατασταση στην Ελλαδα, ειναι πραγματικα Α-π-ε-λ-π-ι-σ-τ-ι-κ-η και δυστυχως, ο Ελληνας εχει μαθει σε αυτη τη νοοτροπια του ωχαδερφισμου και του "ενταξει μωρε, κι αυριο μερα ειναι" καθως και τον κομματικο οπαδισμο ("αν το εκανε αυτο το κομμα μου, ειναι καλο"!) , που μεχρι να καταλαβει αυτο που οι αλλες χωρες θεωρουν αυτονοητο, μεχρι να το σκεφθει και μεχρι να κανει κατι γι αυτο, ειναι πολυ αργα. Καπως σαν την οικονομια. Ολοι ηξεραν πως οι παντες φοροδιαφευγουν. Ολοι ηξεραν πως το Δημοσιο ειναι σπαταλο και με υπερβολικους υπαλληλους. Ολοι ηξεραν πως δε γινεται μια χωρα να αντεχει να ζει με δανεικα και με τους μισθωτους-συνταξουχους να πληρωνουν το 75% των εσοδων του κρατους.
Και τι εκαναν λοιπον αφου το ηξεραν? ΤΙΠΟΤΑ. Και τωρα δυσανασχετουν που πρεπει να στριμωχθουν κι αλλο. Μα ποιος εφταιξε? Αυτοι δεν ξαναψηφιζουν παντα τους ιδιους και τους ιδιους? Ζητησε ποτε ο Ελληνας δικαιωμα δημοψηφισματος? Οχι. Τωρα που θελει, ειναι αργα.
Ο καθε λαος, εχει τους πολιτικους που του αξιζουν. Και λυπαμαι που το λεω, αλλα το μελλον της Ελλαδας, διαγραφεται δυσοιωνο.
Βλεποντας την Ελλαδα απο το εξωτερικο, με πιανει πραγματικα κατι αναμεσα σε αγαναχτηση, απελπισια και οργη. Οχι γιατι δε θελω να δινεται ιθαγενεια. Ολοι δινουν. Αλλα γιατι δεν υπαρχει ΤΙΠΟΤΑ απο τα αλλα μετρα που παιρνουν οι αλλες χωρες, ωστε και οι ιθαγενεις να νιωθουν ασφαλεις και οι μεταναστες να ζουν πιο δικαια και ανθρωπινα. Και επειδη στην Ελλαδα, δεν υπαρχει κανενα ΟΡΙΟ. Και αναρωτιεμαι. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ , να μην το βλεπει κανεις σε μια κυβερνηση οτι αυτο το νομοσχεδιο ειναι 1) πολυ χαλαρο και 2) ξεκρεμαστο σε σχεση με τα αλλα μετρα που δεν υπαρχουν και μια μεταναστευτικη πολιτικη ανυπαρκτη? Και με το μεταναστευτικη πολιτικη δεν εννοω το "εμεις θα σωσουμε ολους τους δυστυχεις του πλανητη".
Καλη σας χρονια και συγχωρεστε με για το μηκος του κειμενου.
Συγχωρεστε και ενα ακομη συμπληρωμα.
Η Σλοβενια, ειναι νεα στην Ε.Ε και μεχρι πριν 15 χρονια, πισω απο το σιδηρουν παραπετασμα.
Ε, μεχρι και αυτοι, εχουν την κουλτουρα του δημοψηφισματον που η "δημοκρατικη" ευρωπαικη απο το 1981 Ελλαδα, δεν εχει.
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/newsbriefs/2009/11/08/nb-01
Τι αλλο να πει κανεις!
Μην κανετε δημοψηφισμα για το αν πρεπει να δινεται η ιθαγενεια ή οχι. Ωραια. Τουλαχιστον κανετε το για τους ορους με τους οποιους θα δινεται!
Ημαρτον!
Δημοσίευση σχολίου