Καλώς ήρθατε

Το αγροτικό συνοπτικά

Ευτυχώς η Καθημερινή με έβγαλε από τον κόπο να ξαναυπενθυμίσω πως όπως δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, προφανώς δεν γνωρίζουμε και πόσοι είναι οι αγρότες (τι ορίζουν και με τι ασχολούνται). Είτε με στεϊτζήδες, είτε με δημόσιους υπαλλήλους, είτε με αγρότες ασχολούμαστε, πάλι στα ίδια πέφτουμε. Νούμερα δεν υπάρχουν, χαβαλές να γίνεται.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί εύκολα να ανακαλύψει πως παρότι ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται παγκοσμίως, υπάρχει υπερπληθώρα αγροτικής παραγωγής ανα την υφήλιο με αρίστης ποιότητας προϊόντα. Ένα λιγότερο από 2% του πληθυσμού, ταΐζει σήμερα 300 εκατομμύρια στην Αμερική. Το ίδιο και στον Καναδά, και αλλού.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα. Μειώνοντας τον αγροτικό πληθυσμό από 20% σε 5-8%. Και ακόμα λιγότερο. Μερικοί μεγάλοι και μοντέρνοι συνεταιρισμοί μπορούν να οργώσουν και να σπείρουν όλη την Ελλάδα. Ας φτιάξουν τέτοιους οι αγρότες, κι ας μπουν εκεί μέτοχοι. Η Αγροτιά, όπως όλα τα άλλα, it's a fucking business. Η προσαρμόζεσαι ή χάνεσαι. Και με ξένα κι αγύριστα λεφτά κανείς δεν προσαρμόζεται. Παλιά πικρή αλήθεια του Καπιταλισμού, και κρυφό ταμπού του Σοσιαλισμού.

Κανένας επαγγελματικός κλάδος στην Ελλάδα δεν... βρέθηκε στην προνομιακή θέση να απολαμβάνει 30 χρόνια συνεχούς και χρηματοδοτούμενης "μεταβατικής" περιόδου για να βελτιώσει προϊόντα, να βρει αγορές, να δημιουργήσει λειτουργικούς συνεταιρισμούς μειώνοντας το κόστος παραγωγής, εν ανάγκη να βρει άλλο επάγγελμα. Και όπως μας γράφουνε και εκείνοι, αναλόγως τους γράφω και εγώ. Μόλις οι Ευρωπαίοι σταματήσουν τα δωράκια, ας τους ταΐσουν ο Τσίπρας και η Αλέκα.

Το Αγροτικό ανήκει κι αυτό στο γενικό φαγοπότι των τελευταίων 30 χρόνων. Εμπλουτισμένο με πολύ αριστερόστροφο παραμύθι. Μας πληρώνανε οι Ευρωπαίοι να βρούμε λύσεις, και εμείς το ρίξαμε στην καλοζωία και τον ευδαιμονισμό. Και σεμινάρια εναλλακτικών καλλιεργειών χρηματοδοτήθηκαν, και γεωπόνοι σάρωσαν την Ελλάδα με βοήθεια και οδηγίες, και επιστήμονες μίλησαν για το κόστος παραγωγής και τις διεθνείς συνθήκες, και ειδικοί εξήγησαν την ανάγκη συγχωνεύσεων, απ' όλα γενικώς είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια. Τα πάντα χρηματοδότησε η φουκαριάρα η Ευρώπη. Μόνον ενδιαφέρον δεν υπήρχε. Όσοι είναι Χριστιανοί, ας διαβάσουν την παραβολή του Ασώτου.

Οι υπόλοιποι διαβάστε ετούτο. Και όλοι μαζί, ας προχωρήσουμε σε άλλα σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα.
από το Locus Publicus

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails