Καλώς ήρθατε

Προσεύχονται στο Θεό για να μην αρρωστήσουν


Μπορεί πολλοί στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα να αρνούνται να εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη, στην Αμοργό όμως οι κάτοικοι και να θέλουν δεν μπορούν. Κι αυτό γιατί το νησί του Αιγαίου, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις που απευθύνει ο δήμαρχος Νικόλαος Φωστιέρης, έχει μείνει χωρίς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς τα 500 εμβόλια που απαιτούνται για να γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Και όπως λένε οι κάτοικοι στο δήμαρχο, «προσεύχονται στο Θεό για να μην αρρωστήσουν». Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που... όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως το πανδημικό κύμα οδεύει προς την κορύφωση του, ενώ και η ίδια η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε προ δεκαημέρου συνέντευξή Τύπου είχε επισημάνει ότι «οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες».

«Με έγγραφο που στείλαμε στις αρχές Δεκεμβρίου στο γενικό νοσοκομείο της Νάξου ζητήσαμε να μας αποστείλουν 500 εμβόλια και κλιμάκια ιατρών για ένα Σαββατοκύριακο προκειμένου να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Μας απάντησαν ότι το θέμα των εμβολίων αφορά το υπουργείο Υγείας και μας ζήτησαν όταν έρθουν να τα χορηγήσουν οι αγροτικοί ιατροί που υπάρχουν στο νησί και οφείλουν να προστατεύσουν τον πληθυσμό. Μας πρότειναν δε ως εναλλακτική λύση να πάμε εμείς στη Νάξο για να κάνουμε εμβόλια», επισημαίνει στην αυτοδιοίκηση gr, o δήμαρχος Αμοργού.

«Όμως, το να πάμε όλοι μαζί στη Νάξο προκειμένου να εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός της Αμοργού είναι μάλλον πολύ δύσκολο. Το εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει 26 ευρώ το άτομο ενώ με το γρήγορο πλοίο η Νάξος απέχει 2,5 ώρες και με το κανονικό 6 ώρες», λέει με εμφανή τα σημάδια απογοήτευσης στη φωνή του ο κ. Φωστιέρης.

Ένας βιοπαθολόγος και ένας οδηγός ασθενοφόρου

Σύμφωνα με το δήμαρχο οι αγροτικοί ιατροί που υπάρχουν στο νησί είναι τέσσερις και όπως λένε δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν παρενέργειες που θα προκαλέσει το εμβόλιο. «Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Για παράδειγμα εγώ όταν έκανα το εμβόλιο σε νοσοκομείο της Αθήνας μου είπαν να παραμείνω στο χώρο για τουλάχιστον τρία τέταρτα σε περίπτωση που παρουσιαστούν παρενέργειες να τις αντιμετωπίσουν άμεσα. Στο νησί μας πώς θα αντιμετωπίσουμε τυχόν έκτακτο περιστατικό όταν μάλιστα έχουμε τεράστιες ελλείψεις και σε γιατρούς;», λέει ο κ. Φωστιέρης.

Σημειώνεται ότι στην Αμοργό δεν υπάρχει παθολόγος ή γιατρός γενικής ιατρικής (έχει τρία χρόνια να καλυφθεί η κενή θέση), από τον Μάιο δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει μαία, ούτε ακτινολόγος και καρδιολόγος. Στο νησί υπάρχει μία νοσηλεύτρια που βρίσκεται σε άδεια κύησης, ένας βιοπαθολόγος και ένας οδηγός ασθενοφόρου.

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails