Καλώς ήρθατε

Ντόρα Μπακογιάννη: “Εθνικό είναι το αληθές”


Μου αρέσει αυτή η φράση που δανείστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη από τον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό, όπως μου άρεσαν και αρκετά άλλα σημεία της ομιλίας της στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, τα οποία θα σχολιάσω εδώ, μαζί μ’ εκείνα που δεν με ικανοποίησαν. Γενικώς η ομιλία της κ. Μπακογιάννη μου φάνηκε πιο ώριμη, ανθρώπινη και ρεαλιστική από εκείνη του κ. Σαμαρά, του οποίου το αγέλαστο σκληροπυρηνικό ύφος και ο “δωρικός” λόγος φόβιζε και θύμιζε άλλες εποχές.

«Δεν μπορούμε να περιχαρακωθούμε φοβικά γύρω από τον εαυτό μας, δίνοντας την εικόνα ενός ξεπερασμένου και απομονωμένου κόμματος, με ιδεοληψίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μας.»
Φοβάμαι ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν δίνει απλά την εικόνα ενός φοβικού, ξεπερασμένου και απομονωμένου κόμματος, αλλά είναι τέτοιο. Όντως οι ιδεοληψίες της ΝΔ δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Χαίρομαι που η διαπίστωση αυτή γίνεται από μια υποψήφια πρόεδρο του κόμματος της ΝΔ.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Να γίνουμε πιο τολμηροί, ανοιχτοί σε νέα ρεύματα σκέψης, στις νέες συλλογικότητες. Χρειαζόμαστε μια νέα γλώσσα, νέους κώδικες για να αποκαταστήσουμε την κοινωνία με εκείνους που μας γύρισαν την πλάτη, και ιδιαίτερα τους νέους. Χάσαμε μια εκλογή. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χάσουμε μια γενιά.»
Σωστά το... επισημάνατε, κυρία Μπακογιάννη. Ανοιχτείτε λοιπόν σε νέα ρεύματα σκέψης! Διότι αν δεν αλλάξετε γλώσσα και κώδικες δεν θα χάσετε οριστικά μόνο μια γενιά αλλά δύο. Η διαπίστωση ενός προβλήματος είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση του. Ελπίζω να έχετε κατανοήσει βαθιά το πρόβλημα και, αν εκλεγείτε πρόεδρος της ΝΔ, να βρείτε αυτή τη νέα γλώσσα και τους νέους κώδικες επικοινωνίας, όχι μόνο με τους νέους αλλά και με τους μεγαλύτερους.

«Διαφάνεια στα οικονομικά του Κόμματος, με ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των εισφορών. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ανακτήσουμε το ηθικό μας πλεονέκτημα που χάσαμε από συμπεριφορές στελεχών.»
Καλή η πρόταση, αλλά λίγη. Δεν αρκεί μόνο η δημοσιοποίηση εισφορών στο κόμμα. Χρειάζεται και η δημοσιοποίηση του “πόθεν έσχες” των μελών του κόμματος. Και πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός του να βαφτίζεται το “τι έσχες” των βουλευτών ως “πόθεν έσχες”. Καταλάβατε; Διότι οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Όσο για ν’ ανακτήσετε το ηθικό πλεονέκτημα που χάσατε, αυτό δεν το χάσατε μόνο από ελεεινές συμπεριφορές στελεχών σας, αλλά κυρίως από τη συγκάλυψη που παρείχαν οι έντιμοι στους ελεεινούς.

«Απευθύνομαι και στην καρδιά και στο μυαλό σας και ζητώ την ενεργό υποστήριξή σας επειδή συμφωνείτε με την πολιτική μου πρόταση. Επειδή συμφωνείτε και εσείς πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει, να ανανεωθεί, να γίνει πιο σύγχρονη, να διευρύνουμε την επιρροή μας και προς τα δεξιά και προς το κέντρο, διότι εκεί κρίθηκαν οι εκλογές και εκεί θα κριθούν και οι επόμενες.»
Ξεχάσατε να κλίνετε και προς τ’ αριστερά, κυρία Μπακογιάννη. Μεγάλη παράλειψη αυτή! Υπάρχουν και προς τα αριστερά Έλληνες πολίτες και αυτοί δεν είναι λεπροί, άσχετο αν οι περισσότεροι αυτού του χώρου θεωρούν τη ΝΔ λεπρή. Εσείς όμως, σαν κόμμα εξουσίας, πρέπει να τους αγκαλιάσετε κι αυτούς. Δεν είναι μιάσματα, άσχετο αν εκείνοι θεωρούν τους Νεοδημοκράτες μιάσματα. Κάποιος πρέπει να εκτείνει χέρι συμφιλίωσης και συνδιαλλαγής για να ξορκιστούν επιτέλους οι βρικόλακες του διχαστικού παρελθόντος. Πριν λίγες μέρες είχατε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό: «Θέλω να κάνω άνοιγμα προς τα αριστερά, αλλά και προς το κέντρο». Γιατί λοιπόν τώρα το αλλάξατε; Σας είχε ξεφύγει κατά λάθος το άνοιγμα προς τα αριστερά, ή κάποιος σας τράβηξε το αυτί;

Κυρία Μπακογιάννη, οι καλοί ηγέτες κάνουν ανοίγματα σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται “αριστερά”, “κέντρο”, “δεξιά, ψηλά και χαμηλά. Διότι ανεξαρτήτως της ηλίθιας ταμπέλας που τα κόμματα έχουν καταφέρει τους οπαδούς τους να φορούν, είναι όλοι άνθρωποι, ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, και η κάθε κυβέρνηση είναι, οφείλει να είναι, κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Αν ποτέ το καταλάβετε αυτό εσείς οι πολιτικοί, ίσως ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

«Η προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας δεν είναι εύκολη. Η εκλογή του νέου αρχηγού δεν θα λύσει αυτόματα όλα τα προβλήματά μας. Η παράταξη αυτή θα έχει μέλλον μόνο αν κάνουμε πιο δημοκρατική, πιο συλλογική τη λειτουργία μας. Αν δουλέψουμε συλλογικά και αξιοκρατικά, αν ανανεωθούμε σε πρόσωπα, πρόγραμμα και πολιτικές δράσεις, αν κάνουμε αποτελεσματική αντιπολίτευση αρχών.»
Πολύ σωστά! Τώρα, κυρία Μπακογιάννη, πιάσατε τον ταύρο από τα κέρατα, που λέει η παροιμία. Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται αξιοκρατία, συλλογικότητα, δημοκρατικότητα, ανανέωση σε πρόσωπα (προπαντός αυτό), πρόγραμμα και πολιτικές. Και βεβαίως, πρέπει να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση αρχών! Όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, πράγμα που είναι η ολέθρια κομματική παράδοση στη χώρα μας, αλλά αντιπολίτευση καλοπροαίρετη και δημιουργική ώστε το κυβερνητικό έργο να βελτιώνεται για το καλό όλων των Ελλήνων. Πάνω απ' όλα πρέπει να βάζετε αυτό που ωφελεί το λαό κι όχι αυτό που πρόσκαιρα ωφελεί το κόμμα.

«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προτείνει μια νέα στρατηγική μεταρρυθμίσεων, με στόχο μια πιο σύγχρονη, πιο δίκαιη κοινωνία. Ένα σχέδιο που θα θεμελιώνεται στέρεα σε αξίες, όπως η αποτελεσματικότητα, η αξιοκρατία, η κοινωνική ευαισθησία, ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ένα σχέδιο που θα έχει ως βάση του την παιδεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό μας, την ιστορική μας μνήμη και προπαντός την εθνική μας αυτογνωσία. Γιατί μην ξεχνάτε, φίλες και φίλοι, εθνικό είναι το αληθές.»
Αναγκαία και δίκαια όλα αυτά. Αναμένουμε λοιπόν από την κ. Μπακογιάννη, αν φυσικά εκλεγεί στην προεδρία της ΝΔ, τη νέα στρατηγική μεταρρυθμίσεων για μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια στρατηγική με κοινωνική ευαισθησία που, δυστυχώς, δεν είδαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Και φυσικά εθνικό είναι το αληθές, διότι πάνω στο ψέμα δε μπορεί ποτέ να χτιστεί ένα υγιές οικοδόμημα, ακόμη κι αν το ψέμα είναι μέρος της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.

«Βασική μας στρατηγική επιλογή θα είναι να οικοδομήσουμε και πάλι τις πλατιές κοινωνικές συμμαχίες, με τις μεγάλες ομάδες που χάνουν από αυτά που μόλις περιέγραψα. Με τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα που είναι οι πιο αδικημένοι Έλληνες, με τις παραγωγικές μας επιχειρήσεις, προπαντός τις μικρές και τις μεσαίες που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Με τους παραγωγικούς αγρότες, αλλά και τις δυναμικές ομάδες - επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες - που ζητούν να ανταμείβεται η δουλειά, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Με τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που θέλουν να σταδιοδρομήσουν με ήθος, με αξιοπρέπεια, ως δημόσιοι λειτουργοί. Και προπάντων φίλες και φίλοι, με τις νέες και τους νέους, που δεν μπορούν να μένουν άλλο στο περιθώριο.»
Πολύ ωραία όλα αυτά που είπατε, κυρία Μπακογιάννη! Για να μην πλατειάζετε όμως, θα μπορούσατε να πείτε ότι θέλετε να οικοδομήσετε συμμαχίες με όλους τους έντιμους πολίτες. Οι κοινωνικές συμμαχίες με ομάδες και ομαδούλες μπορεί να παρεξηγηθούν. Η καλή κυβέρνηση είναι σύμμαχος με ΟΛΕΣ τις κοινωνικές ομάδες. Εάν εκλεγείτε, που σας το εύχομαι, παρακαλώ μην το ξεχάσετε ποτέ αυτό: ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ!
από Μαρία Σεφέρου

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails