Καλώς ήρθατε

Ηγέτες και μάνατζερ

freefotos.gr

Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αποτελεί αξιοπαρατήρητο γνώρισμα αυτών των ημερών το γεγονός ότι στον Πρωθυπουργικό θώκο βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου ένας πολιτικός άνδρας που αμφισβητήθηκε στο παρελθόν, ένας ηγέτης του ΠΑΣΟΚ για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι όσο αυτό βρισκόταν επικεφαλής του Κόμματός του αυτή θα συνέχιζε να…Κυβερνά της Ελλάδα!...

Αν παρήλθαν οι χρόνοι εκείνοι!…

Εδώ και εβδομάδες τώρα, μετά την... απίστευτη για το μέγεθός της καταβαράθρωσή της, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε το θεσμικό του ρόλο ως ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση και αναζητά τον επόμενη Αρχηγό της…

‘Ω καιροί, ώ ήθη!...

Στο μεταξύ ο νέος Πρωθυπουργός δίνει «καινοτόμα» δείγματα ως αρχηγός και μάνατζερ, ενώ οι επίδοξοι ηγέτες της ΝΔ φιλονικούν εάν οι εκλέκτορες εξαντλούνται στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στα μέλη του Κόμματος ή περιλαμβάνουν και…φίλους…

Ένα από τα διάφορα καθιερωμένα σε διεθνή κλίμακα σχήματα αναλυτικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς ενός ηγετικού στελέχους, ενός σύγχρονου πολιτικού ή ακόμη και του μάνατζερ κάποιους σύγχρονου πολυεθνικού επιχειρηματικού κολοσσού, είναι το σχήμα που περικλείεται από τα σημεία αναφοράς του απόλυτου αυταρχισμού και της απόλυτης δημοκρατίας.

Παρουσιάζοντας στη σημερινή μου blogger-άποψη εκλαϊκευμένα, το συγκεκριμένο σχήμα, θα γίνει εύκολα αντιληπτό ότι το συνθέτουν οι ακόλουθες 5 πιθανές μορφές:

(1) από τον καταναγκαστικό αυταρχισμό όπου ο ηγέτης-πολιτικό πρόσωπο ή μάνατζερ υπαγορεύει στους υφισταμένους του και εφόσον παραστεί ανάγκη απειλεί κιόλας,

(2) τον φιλάνθρωπο αυταρχισμό όπου ο ηγέτης υπαγορεύει δίνοντας ταυτόχρονα και εξηγήσεις και ενισχύοντας την "σωστή" συμπεριφορά των συνεργατών του ( είτε πρόκειται για υπουργούς και υφυπουργούς, είτε πρόκειται για στελέχη ) με κάποιες επιβραβεύσεις,

(3) τον παραπλανητικό αυταρχισμό όπου ο ηγέτης εξαπατά τους υφισταμένους του δημιουργώντας τους την ψευδαίσθηση ότι αυτοί και συμμετέχουν και καθορίζουν τις εξελίξεις του παιχνιδιού ενώ ουσιαστικά αυτός είναι εκείνος που ελέγχει την
κατάσταση στα παρασκήνια ή με παρασκηνιακές ενέργειες μιας
μικρής επίλεκτης ομάδας Συμβούλων,

(4) την συμβουλευτική ηγεσία όπου οι υφιστάμενοι, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλη της διοικητικής ομάδας μιας μεγάλης επιχείρησης ή οργανισμού και αισθάνονται και
πιστεύουν ότι οι ιδέες και οι προτάσεις τους είναι επιθυμητές από την ηγεσία και μπορεί να έχουν επιρροή στη λήψη αποφάσεων, και, τελικά

(5) την φιλελεύθερη προσέγγιση όπου ο ηγέτης ή ο μάνατζερ συμμετέχει στην ομάδα που επιβλέπει ως μέλος και συναινεί στις αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτήν.

Αναμφίβολα υπάρχουν δεδομένες ιστορικές στιγμές στη ζωή κάθε ομάδας που απαιτούν τη μετουσίωση ενός "δημοκρατικού" ηγέτη σε "αυταρχικό" αρχηγό για να επιτευχθούν κοινοί στόχοι ή για να αποσοβηθούν κρίσιμες για την επιβίωση της ομάδας ή του κοινωνικού συστήματος καταστάσεις.

Σίγουρα, επίσης, υπάρχουν δεδομένα παραδείγματα "αυταρχικών" ηγετών που, με προκάλυψη της "χαρισματική" τους προσωπικότητα και την επιφανειακή δημοκρατικότητά τους, πετυχαίνουν να παγιώσουν, να διαιωνίσουν εάν όχι εσαεί πάντως πέρα από τα προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα την κατοχή και την άσκηση της εξουσίας.

Βέβαια κάποια στιγμή ακόμη και τέτοιοι "χαρισματικοί" ηγέτες ωθούνται από τον λαό στην αφάνεια ακριβώς επειδή στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα υπάρχει νομοτελειακά κατοχυρωμένη δικλείδα ασφαλείας για αυτές τις περιπτώσεις.

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

exomatiakaivlepo είπε...

TΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ
Ο Κος Πρωθυπουργός, ως “αμερικανοτραφής” λειτουργεί-δουλεύει & σκέπτεται με τις αμερικανικές και όχι μόνο πρακτικές “project management’. Αυτό δεν είναι και τόσο κακό. Το κακό είναι , ότι αυτά που κάνει δεν τα έχει σχεδιάσει-μετρήσει-υπολογίσει η δεν γνωρίζει πως να τα κάνει.
Έxει λοιπόν καταρτίσει μια λίστα θεμάτων (tasks) στο μπλοκάκι του & καθημερινά σβήνει ένα-ένα τα θέματα (done), θεωρώντας πως υλοποιήθηκαν.
Για παράδειγμα, είχε πει προεκλογικά θα φέρω τον Ασεμπιγιο και τον έφερε, έτσι έσβησε την εκκρεμότητα (done), είχε πει διαφάνεια στις προκηρύξεις των γενικών γραμματέων, όλα στο διαδίκτυο (done) κλπ.
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν όλα DONE, όλα καλώς καμωμένα.
Του διαφεύγει όμως ότι ένα πρόγραμμα (project) σύμφωνα με τις βασικές αρχές του project management (βλέπε Wikipedia)

http://en.wikipedia.org/wiki/SMART_(project_management)

θα πρέπει να είναι :
S Specific Significant, Stretching, Simple
M Measurable Meaningful, Motivational, Manageable
A Attainable Appropriate, Achievable, Agreed, Assignable, Actionable, Action-oriented
R Relevant Realistic, Results/Results-focused/Results-oriented, Resourced
T Time-bound , Timed, Time-based, Timeboxed, Timely, Time-Specific, Timetabled,
με λίγα λόγια θα πρέπει να έχει αναλυθεί-κοστολογηθεί-εξεταστεί και καθοριστεί επακριβώς ο σκοπός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.
Τι έχει γίνει απ όλα αυτά, ΤΙΠΟΤΑ!!!
Αν αυτού τι γίνεται “show business” , επικοινωνιακά τρυκ και απλή διαγραφή (done) .
Μόνο που σε λίγο θα ακούγονται πραγματικά done-done αλλά θα είναι από τα καμπανάκια που θα κτυπάνε σε όλα και για όλα τα θέματα.
DONE

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails