Όσο πιο γρήγορα ανασυνταχθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόσο το καλύτερο. H επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής είναι πλέον ανοιχτός πόλεμος και τρομοκρατία κατά όλων των Ελλήνων. Οι τρομοκράτες είναι αδίστακτοι και επιθυμούν να σκοτώσουν για να δημιουργήσουν αναρχία και κάποια καινούργια Δεκεμβριανά. Η ιστορία γιγαντώνεται βέβαια από παλιά, καθώς ομάδες τρομοκρατών έχουν στρατολογήσει τώρα και παιδιά που δρουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Μια απλή και γρήγορη έρευνα, αποφέρει την ειδησεογραφία επιθέσεων στην Πεύκη, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, στον Κορυδαλλό. Η λίστα τελειωμό δεν έχει.
Ευτυχώς για... όλους μας, η μυθολογία του αγωνιστή τρομοκράτη είναι πλέον νεκρή στο συλλογικό υποσυνείδητο του Ελληνα, παρά της προσπάθειες ορισμένων εφημερίδων να ηρωοποιήσουν τον πολιτικό λόγο των τρομοκρατών, ή κάποιων κίτρινων δημοσιογραφίσκων τύπου Ζουγκλίστα που αφήνει τον Ξηρό να αρθρογραφεί online. Η σύλληψη της 17Ν δεν παρουσίασε στο προσκήνιο συνειδητοποιημένους αριστερούς επαναστάτες ή κάποιο σχέδιο ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, παρά μερικά θλιβερά επαρχιώτικα βλαχαδερά που σκότωναν κόσμο και λήστευαν το κοινό εθνικό χρήμα. Η ιδεολογική 17Ν που μας απασχόλησε για 28 χρόνια, ήταν τελικά μια βλαχοσυμμορία επαρχιωτών που λήστευε ταμιευτήρια για να καλοζωιστεί.
Στο πρώτο μας τρομοκρατικό ντεμπούτο, είδαμε κάποια παπαδοπαίδια να στρατολογούν ξαδέλφια και κολλητούς στις καφετερίες, έναν κιθαρίστα άσχετο με την πολιτική, έναν άλλον που μπήκε στην οργάνωση κατά λάθος χωρίς να ξέρει καν που μπήκε (Τέλιος), έναν τρίτο γραφικό που πήγαινε τσιλιαδόρος σε ληστείες για να κονομήσει λεφτά ώστε να εκδώσει το βιβλίο του (Ψαραδέλης), ο υποτιθέμενος εγκέφαλος, ο Μητσάρας με τα μέλια, αποδείχθηκε πολύ κατώτερος του Μάρξ, ο Γιωτόπουλος δεν άρθρωσε ποτέ πολιτικό λόγο (όπως συνήθως κάνουν οι ιδεολόγοι αριστεριστές), και εκείνοι που έκαναν πολιτικές αναλύσεις (Τζωρτάτος), χρησιμοποίησαν κάτι απίθανες εκφράσεις του τύπου "μας τα παίρνουν οι φραγκάτοι", που δεν θεώρησα και πολύ εντυπωσιακές. Ο πολιτικός λόγος των μελών της οργάνωσης ήταν μηδέν σε επίπεδο ουσίας, η εκφραστική τους πολύ κάτω του μετρίου, και η εμφάνισή τους αντιστοίχως επαρχιακή.
Η νέα γενιά τρομοκρατών, παρότι σαφώς πιο επικίνδυνοι, πολυπληθέστεροι και ιντερνετικώς μοντέρνοι, είναι επίσης και φιλοσοφικά ηλιθιότεροι των προκατόχων τους. Όπως φαίνεται και από τις προκηρύξεις τους, ο πολιτικός τους λόγος αναδύει αμάθεια, θυμό και απλοποιημένη παιδαριώδη σκέψη. Το ίδιο και η συμπεριφορά τους. Οι Πυρήνες της Φωτιάς (τουλάχιστον όσοι συνελήφθησαν), είχαν φτιάξει γιάφκα μέσα στο σπίτι που ζούσαν! Εκεί κοιμόντουσαν, συναντιόνταν, έκαναν σχέδια και μαγείρευαν. Εκεί έφτιαχναν και τις κατσαρολάτες βόμβες. Μετά πήγαιναν για καφέ όλοι μαζί. Προφανώς δεν είχαν διαβάσει το εγχειρίδιο του καλού επαναστάτη Μαριγκέλα, και δεν έχω λόγους να πιστεύω πως είχαν εξαντλήσει τον Μάρξ, τον Γκράμσκι, ή άλλους του αντιδραστικού χώρου. Όλα δείχνουν πως υπακούουν στις σύγχρονες δυναμικές της ελληνικής κοινωνίας που τους ανέδειξαν. Ελαφρύς χαβαλές, απέραντος θυμός, και μια αντιεξουσιαστική συμπεριφορά γαλουχημένη από χρόνια στις λογικές των αντιεξουσιαστικών καταλήψεων, το αστικό μίσος, και το μπάχαλο των Δεκεμβριανών. Οι καινούργιοι τρομοκράτες φτιάχνουν βόμβες, κατεβαίνουν σε μπαράκια των Εξαρχείων από μόδα, είναι εντελώς αμόρφωτοι εγκυκλοπαιδικά, και σκοτώνουν για χαβαλέ.
Θα θεωρούσα επομένως λάθος για την Αστυνομία να ψάχνει δυνατά και εγκεφαλικά άτομα. Κοινοί εγκληματίες είναι, που στρατολογούν πιτσιρίκια για γρήγορα γιουρούσια. Πιθανότατα κάπου να έχουν συλληφθεί παλιότερα, ανάμεσα σε συναυλίες, γήπεδα, μολότοφ στο Σύνταγμα, ή αντιεξουσιαστικές "σκούπες". Και φυσικά θα έχουν επανειλημμένως αφεθεί ελεύθεροι, χωρίς συλλογή στοιχείων, γιατί έτσι επέβαλε η γενική αριστερίστικη κουλτούρα. Όπως και όλοι οι προηγούμενοι αντιεξουσιαστές, σίγουρα θα είναι και φιλοσοφικά κατά της εργασίας, και πιθανότατα να έχουν ήδη διαπράξει σωρεία ποινικών αδικημάτων, ληστείες τραπεζών και ταμιευτηρίων. Ένα καλό σύστημα πληροφορικής σε συνδυασμό με τις καινούργιες τεχνικές DNA, εύκολα θα μπορούσε να τους φέρει στην επιφάνεια συνδυάζοντας διάφορα στοιχεία.
Και ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης σίγουρα οργανώνει την Αστυνομία διοικητικά και θεσμικά, και προφανώς ετοιμάζει και κάποια ομάδα κρούσης με καλή τεχνική, επαγγελματική και φυσική εκπαίδευση, η ώρα απαιτεί άμεση αφύπνιση όλων των Ελλήνων και πρακτική δράση. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σπάσει μερικά ταμπού και να προχωρήσει. Να ξοδέψει χρήματα για πληροφορίες και συστήματα πληροφοριών. Και να ζητήσει τη βοήθεια του απλού κόσμου. Καλή Αστυνομία σημαίνει καλή πληροφορία, καλά δίκτυα πληροφοριοδοτών στον υπόκοσμο, κίνητρα για μετανοούντες εγκληματίες, δυνατότητα να μαζεύει και να αξιολογεί πληροφορίες από το απλό κοινό. Το μέτρο με την επικήρυξη κάποιων κακοποιών είναι μια καλή αρχή, ένα ταμπού που σπάει. Η δημόσια ασφάλεια, πρέπει να κατανοήσουν όλοι, είναι μια πολύ ακριβή εθνική υπόθεση, που αν δεν χρηματοδοτηθεί και πετύχει, θα γεμίσουμε στο αίμα. Η εμείς, η οι τρομοκράτες θα κερδίσουν την Ελλάδα.
Χρειαζόμαστε άμεσα μια ιστοσελίδα τύπου FBI, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να αφήνουν πληροφορίες για πιθανές τρομοκρατικές και εγκληματικές ενέργειες. Οι πληροφορίες θα αξιολογούνται. Με αυτόν τον τρόπο βρέθηκαν οι γιάφκες της 17Ν, με την βοήθεια του κόσμου. Κάθε πληροφορία, θα διοχετεύεται ηλεκτρονικά σε κάποιον στην υπηρεσία προστασίας, και θα έχει έναν ειδικό ηλεκτρονικό αριθμό. Αυτά για το web και τους χρήστες, που αν επιθυμούν θα μπορούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Και από πίσω, οι υποθέσεις που δουλεύονται, θα μπορούν να συνδέσουν κάτω από τον ειδικό κωδικό αριθμό, και πληροφορίες από άλλες πηγές και βάσεις δεδομένων. Όλες οι υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να αυτοματοποιηθούν, τα στοιχεία να "καθαριστούν" τεχνικά, και να μπουν με μια κεντρική βάση δεδομένων (database). Κάποιοι ειδικοί σε database technologies θα πρέπει να αναλάβουν την συντήρηση των δεδομένων.
Το τελικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να είναι ένα σύστημα που παίρνει πληροφορίες από όλα τα αστυνομικά τμήματα, την υπηρεσία μεταναστεύσεως, τις παραμεθόριες, την οικονομική υπηρεσία, υπουργεία, κτλ, κλπ. Και τις παρουσιάζει σε μία οθόνη, real-time, σε κάθε γραφείο, αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα που υπάρχει ανά την επικράτεια ή κινείται στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Στα γραφεία του υπουργείου προστασίας, οι έρευνες στις βάσεις δεδομένων θα μπορούν να συνδυαστούν γρήγορα πληροφορίες για συλλήψεις, ληστείες και βιαιοπραγίες που εκκρεμούν, προσωπικά στοιχεία, και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια σωστή έρευνα. Θα αρκούν έτσι μόνον λίγα δευτερόλεπτα για μια έρευνα (database search), που θα μας έδινε όλα τα κοινά ονόματα εκείνων που συνελήφθησαν πέρσι πετώντας μολότοφ στην Πεύκη, βρέθηκαν φέτος σε τραμπουκισμούς στον Πειραιά, η συνελήφθησαν πετώντας γκαζάκια σε τράπεζες της Θεσσαλονίκης. Τα σκόρπια και ασύνδετα data, αν συνδυαστούν καλά, γίνονται πληροφορίες (information). Και η Πληροφορία είναι δύναμη.
Για ένα τέτοιο σύστημα, θα απαιτηθούν ειδικοί άνθρωποι της πληροφορικής (golden boys κατά πολλούς), και πολλά μα πολλά εκατομμύρια σε χρηματοδότηση. Έχω δουλέψει σε πολλά τέτοια projects, και γνωρίζω πως είναι τεράστια σε μέγεθος, πολυπλοκότητα και συντήρηση. Αλλά είναι απαραίτητα. Σε κάποια επίσκεψη σε μια κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ, πληροφορήθηκα κάποτε πως υπάρχει τεράστιο data overload. 50 διαφορετικά συστήματα είχαν τις ίδιες ακαθάριστες πληροφορίες, και δεν επικοινωνούσαν καλά μεταξύ τους. Το κόστος να διορθώσουμε τα 50 αυτά συστήματα, ήταν μεγαλύτερο από το κόστος ενός νέου συστήματος. Αποτέλεσμα ήταν να ξηλωθούν 10 IBM mainframers και να πεταχτούν κυριολεκτικά στον δρόμο! Εμείς υποθέτω έχουμε ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα, και θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέα συστήματα εκ θεμελίων. Είναι αδιανόητο μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα που μαθαίνεις τα προσωπικά του καθενός στο καφενείο με λεπτομέρειες, να μην μπορεί να ξεκαθαρίσει μια βεντέτα με 500 αληταράδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Information is Power.
από Locus Publicus
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου