Καλώς ήρθατε

Η Βαβέλ του σήμερα!

freefotos.gr

Σύμφωνα με την αφήγηση που περιγράφεται στη «Γένεση», το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, ο «Πύργος της Βαβέλ» ήταν ένα ψηλό κτήριο, που κτιζόταν στην Μεσοποταμία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ίσως ως ένα σύγχρονο πολιτικό κέντρο της εποχής εκείνης. Στόχος των κατασκευαστών του ήταν να φτάσουν μέχρι τον ουρανό, μέχρι τον Θεό! Όμως, λόγω της βλασφημίας αυτής προς τον Θεό, αυτός έσπειρε σύγχυση στις γλώσσες των κατασκευαστών του, με αποτέλεσμα αυτό να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Με την γενικότερη έννοια του σήμερα, ο «Πύργος της Βαβέλ», ήταν η πρώτη προσπάθεια εθνογένεσης.

Μερικές χιλιάδες χρόνια μετά, και... μετά από μπόλικο νερό που κύλησε στους μύλους της Ιστορίας της ανθρωπότητας, μοιάζει να έχουμε φτάσει σε ένα παρόμοιο γεγονός! Οι άνθρωποι μιλάνε μεταξύ τους, αλλά κανείς, ή σχεδόν κανένας, δεν μπορεί να καταλάβει τον άλλον! Ή τουλάχιστον, έχουν δημιουργηθεί τόσες και τόσες ομάδες μεταξύ τους, που όλοι βάλουν εναντίον όλων. Ως σύγχρονος «Πύργος της Βαβέλ», μπορεί να θεωρηθεί η τρομερή ανάπτυξη της επικοινωνίας, της τηλεπικοινωνίας, των δορυφόρων, των έξυπνων μηχανών, αλλά και ακόμα οι τρομερές εξελίξεις στην ιατρική, οι τραγικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και η τεράστια καταστροφή που έχουμε προκαλέσει οι άνθρωποι στον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Και επιτρέψτε μου επίσης, να τολμήσω εδώ να συγκρίνω την πτώση των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, του «Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου», με αυτήν την πτώση του «Πύργου της Βαβέλ». Είναι σε όλους μας γνωστές οι παγκόσμιες επιπτώσεις που ακολούθησαν την τραγική πτώση τους!

Σ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν και ο τίτλος της στήλης: «Βαβέλ». Γιατί ζούμε στην εποχή της πλήρους αμφισβήτησης, γιατί οι διοικούντες τα κράτη, οι κυβερνώντες, οι εξουσιαστές του πλανήτη, δεν ακούν ποτέ τους λαούς που τους αναδεικνύουν στις θέσεις αυτές. «Βαβέλ», γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ώστε να σώσουμε την οικονομία μας, τον πλανήτη μας, τους εαυτούς μας από όσα λυπηρά συμβαίνουν καθημερινά. «Βαβέλ», για την μεταξύ μας ασυνεννοησία, αφού μια χούφτα άνθρωποι στην Ελλάδα, δεν μπορούν να κάτσουν κάτω και να δουν ποιο είναι το καλό της χώρας, το καλό του λαού αυτής της χώρας! «Βαβέλ», γιατί όλα γύρω μας κατάντησαν γελοία πια, γιατί δεν έμειναν ούτε αξίες, ούτε ήθη, το έγκλημα κάνει πορεία ανενόχλητο, γιατί κάποιοι κουκουλοφόροι αυτοχρήστηκαν «προστάτες» της δημοκρατίας ημών και υμών και «τιμωροί» της εξουσίας και των πλουσίων! Και ακόμα, γιατί, η τηλεόραση γέμισε με τόση καφρίλα, που κατάντησε πλέον άκρως επικίνδυνη και επιθετική προς τον άνθρωπο!

«Βαβέλ», γιατί ο κόσμος γύρω μας μοιάζει να γκρεμίζεται και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το αύριο. Οι πολυεθνικοί κολοσσοί καταρρέουν παρασύροντας μαζί τους εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία, στη φτώχεια και στη μιζέρια, καθώς τα στελέχη του έχουν γεμίσει τόσο χρήμα τις τσέπες τους που ξεπερνάει το μυθικό! Γιατί επιμένουν στην καραμέλα ότι η τροφή στον πλανήτη δεν αρκεί για να επιβιώσουν οι πεινασμένες μάζες της Αφρικής, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο υπέρμετρος φαταουλισμός συσσωρεύει τροφή και χρήμα υπέρ του Βορρά και της Δύσης εναντίον του Νότου και της Ανατολής. Γιατί το ισχύον καπιταλιστικό σύστημα προτιμά να μαζεύει χρήμα και τροφή για τον εαυτό του παρά να το κατανέμει και στους μη έχοντες!

«Βαβέλ», γιατί ο άνθρωπος, έπαψε να είναι άνθρωπος και μεταλλάχθηκε σε έναν αμείλικτο καταναλωτή! Γιατί όπως είπε και ο μεγάλος οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, «ενώ στη Δύση πεθαίνουμε από το πολύ φαγητό, στο Νότο πεθαίνουν από την έλλειψή του».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από τον Απρίλιο του 2009, ξεκίνησα να δημοσιεύω μια εβδομαδιαία στήλη στον ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ, καθημερινή εφημερίδα της Δράμας. Το πρώτο κείμενο της στήλης, δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2009. Σήμερα το αναδημοσιεύω εδώ. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.
από ΕΩΘΙΝΟΝ

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

yannidakis είπε...

Βρισκω τον παραλληλισμο σου πολυ ευστοχο & μαζι σου, προβληματιστικα κι εγω σε αυτο το τερας ανυπαρξιας της ουσιας στην συγχρονη κοινωνια.
Στο yannidakis live οι Τρίτες ειναι αφιερωμενες στην "Επικοινωνια μεσω Τεχνολογιας" http://tinyurl.com/to-erotima-tis-evdomadas ομως εκει που εισερχονται οι "θορυβοι" αρχιζει ο συγχρονος τροπος ζωης που ειναι γεματος απο δαυτους.
Δε θελω να προβλεψω ενα μελλον που ολοι δουλευουμε για την επικοινωνια & τελικα παρα τα νεα επιτευγματα & υπηρεσιες, καταφερνουμε να νοιωθουμε περισσοτερο μονοι & ξενοι μεταξυ μας.
Πολυ καλο κειμενο :[

yannidakis είπε...

"καταχωρηση τσι μερας" για την Τεταρτη συμφωνα με την ομωνυμη λιστα του yannidakis live, η καταχωρηση σου τουτη.
Καληνωρίσματα :[

Related Posts with Thumbnails