Καλώς ήρθατε

Πως θα εγγυηθεί το Δημόσιο τα ασφάλιστρα που είναι στον... αέρα

freefotos.gr

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που «καίνε» 1.300.000 ασφαλισμένους, με συμβόλαια στις εταιρείες που έβαλαν λουκέτο, επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομίας με υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει το πως θα εγγυηθεί το Δημόσιο τα συμβόλαια σε όλους τους κλάδους.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας προσπαθούν να διευθετήσουν όλες τις εκκρεμότητες του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για παροχή εγγύησης του Δημοσίου στα συμβόλαια ζωής και ιατρικής περίθαλψης. Το θεσμικό πλαίσιο απλώς παρέχει μια "ομπρέλα" στους σφαλισμένους χωρίς να δίνει συγκεκριμένες εγγυήσεις για τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από τους ασφαλισμένους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να... τεθούν σφιχτά χρονοδιαγράμματα στην διαδικασία εκκαθάρισης ώστε:

* Να δοθούν κατά προτεραιότητα και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των 700 εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες που έκλεισαν.

* Να αποτιμηθούν τα αποθεματικά των εταιρειών ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα για την δυνατότητα κάλυψης των ασφαλιστικών συμβολαίων.

* Να προσδιοριστεί επακριβώς ο ρόλος του επόπτη, για την διαχείριση των ασφαλιστηρίων ζωής και του εκκαθαριστή, για τη διαχείριση των ασφαλιστηρίων ζημιών.

Ειδικά στην περίπτωση των ζημιών, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας προσπαθούν να λύσουν τους «γρίφους» και τα κενά της νομοθεσίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στις ασφάλειες αστικής ευθύνης στα Ι.Χ όπου προβλέπεται ότι ο ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί για το αυτοκίνητό του, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, αλλά σε περίπτωση πυρκαγιάς ή κλοπής του Ι.Χ. ο ασφαλισμένος είναι σήμερα... ανασφάλιστος! Για την αστική ευθύνη οι αποζημιώσεις θα δίνονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα. Συγκεκριμένα σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να γίνει φιλικός διακανονισμός και το Ταμείο θα καταβάλει την αποζημίωση στην ασφαλιστική εταιρεία που λειτουργεί. Το Ταμείο έχει, την περίοδο αυτή, στην διάθεσή του 80 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα πρέπει να χειριστεί 130.000 ανοιχτές υποθέσεις αστικής ευθύνης.

Το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να δώσει λύση και στα ασφαλιστικά συμβόλαια περίθαλψης. Και αυτό γιατί το κλείσιμο το εταιρειών δημιουργεί πρόβλημα σε όσους θέλουν να καλύψουν ιατρικές δαπάνες και έξοδα νοσηλείας. Εάν δεν βρεθεί φόρμουλα για να αποζημιωθούν άμεσα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καλύψουν τις δαπάνες από την τσέπη τους και στην συνέχεια να διεκδικήσουν τα χρήματα τους από τον επόπτη που έχει τοποθετήσει το δημόσιο στις εταιρίες που έκλεισαν.

Ο επόπτης μάλιστα θα αναλάβει και το δύσκολο έργο να διαπραγματευτεί φάκελο προς φάκελο την μεταφορά των συμβολαίων σε νέες εταιρείες και παράλληλα να διαπραγματευτεί ποιο ποσοστό κάλυψης των ασφαλίστρων θα αναλάβουν οι εταιρείες και ποιο το Δημόσιο.

Σήμερα συνεδριάζει και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών με στόχο να συσταθούν ομάδες εργασίες με το υπουργείο Οικονομίας για υπάρξουν κοινά αποδεκτές λύσεις για τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους.
Του Στέλιου Κράλογλου στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails