Καλώς ήρθατε

Δεν κάνουμε πλάκα: Μας πέρασε ακόμη και η Ουγκάντα

freefotos.gr

Ένας Έλληνας μπορεί να κάνει δουλειές στην Ουγκάντα, αλλά ένας κάτοικος της αφρικανικής αυτής χώρας θα βρει περισσότερο αφιλόξενο το περιβάλλον της Ελλάδας για δουλειές απ’ ό,τι εκείνο της Ουγκάντας!
Ο λόγος;
Η κρατική διαφάνεια στην Ουγκάντα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα!

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πριν από... έξι χρόνια ο κ. Καραμανλής χρησιμοποιούσε τις σχετικές διεθνείς εκθέσεις για να πλήξει την τότε κυβέρνηση Σημίτη. Και κέρδισε τις εκλογές με ένα από τα βασικά του συνθήματα την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μετά από πεντέμισι χρόνια «νέας διακυβέρνησης» η χώρα βρίσκεται σε αυτό τον τομέα σε χειρότερο σημείο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Είναι μία προσωπική ήττα του κ. Καραμανλή. Πολύ απλά διότι επί πεντέμισι χρόνια δεν έκανε το παραμικρό. Δεν το λέμε εμείς, αλλά η έκθεση του World Economic Forum, το περιεχόμενο της οποίας είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη του κόμματός του...

Διαβάζουμε στην Καθημερινή στις 28/11/2003 και με αφορμή ομιλία του κ. Καραμανλή στη Βουλή: «O κ. Kαραμανλής κατέθεσε σειρά δημοσίων εγγράφων και εκθέσεων διεθνών οργανισμών, που περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, όπως οι προβλέψεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, του Eλεγκτικού Συνεδρίου, του διοικητή της Tραπέζης της Eλλάδος, του Economist, του Διεθνούς Iνστιτούτου για την Aνταγωνιστικότητα και του World Economic Forum.

Kαταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η χρονική περίοδος των κυβερνήσεων Σημίτη «αποδεικνύεται κύκλος χαμένων προσδοκιών για τον πολίτη και την οικονομία. Eίναι τέλος εποχής και αφετηρία μιας νέας για την κοινωνία και την οικονομία».

Επίσης, στις 29/9/2004 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας σε ομιλία του στο London Business Scholl είπε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum-WEF) για το 2003, στον πίνακα της σχετικής κατάταξης 102 χωρών, η Ελλάδα κατέχει:

- την 35η θέση όσον αφορά το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας-Ανάπτυξης,
- την 39η θέση όσον αφορά το Δείκτη Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας,
- την 33η θέση όσον αφορά το δείκτη που αναφέρεται στο μακροοικονομικό περιβάλλον, και
- την 40η θέση όσον αφορά στην ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στην έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης - Διαχείρισης (International Institute for Management Development -ΙIMD) η Ελλάδα, μεταξύ 60 οικονομιών, κατέχει την 44η θέση σε όρους συνολικής ανταγωνιστικότητας καταγράφοντας πτώση 10 θέσεων από το 2000».

Κι ήρθαν έτσι τα πράγματα που το πολιτικό όπλο του 2003 και του 2004 γύρισε μπούμεραγκ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε την λύπη μας. Γι΄ αυτά που συνέβησαν, γι΄ αυτά που δεν έγιναν και για όσα πιθανότατα μας περιμένουν. Και να ελπίζουμε ότι μία ημέρα η Ελλάδα δεν θα συγκρίνεται με την Ουγκάντα...
Θανάσης Μαυρίδης στο capital
Σχόλιο apneagr:Στην φωτογραφία βλέπετε κατοίκους της Ουγκάντας όταν τους είπαν ότι μπορούν να ανοίξουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails