Οι έμποροι αυτοκινήτων μοιάζουν να είναι οι πιο ευνοημένοι από το κράτος επαγγελματίες αυτή την περίοδο. Την πτώση των πωλήσεων την αντιμετώπισαν αρχικά με την μείωση του ειδικού τέλους ταξινόμησης. Και τώρα ελπίζουν να συνεχίσουν να πουλάνε, καθώς η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση της απόσυρσης για την ανανέωση του στόλου. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλοι κερδισμένοι δεν είναι οι αυτοκινητάδες, αλλά οι τραπεζίτες!
Η κατάσταση στον... κλάδο των αυτοκινήτων είχε διαμορφωθεί πολύ άσχημα μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση μείωσε τα έσοδα του δημοσίου για να βοηθήσει τους εμπόρους. Να ξεφορτωθούν, δηλαδή, τα απούλητα αυτοκίνητα που επί μήνες ήταν παρκαρισμένα στα τελωνεία και τα οποία κινδύνευαν να απαξιωθούν από την αχρηστία. Η μείωση του ειδικού τέλους ταξινόμησης ήρθε ως μάννα εξ΄ ουρανού. Οι έμποροι ξεπούλησαν και οι γειτονιές της Ελλάδας γέμισαν με καινούργια πολυτελή αυτοκίνητα. Οι πλούσιοι καταναλωτές ήταν αυτοί που ουσιαστικά κέρδισαν, αφού το μέτρο είχε ως φυσικό αποτέλεσμα να μειωθούν περισσότερο οι τιμές των ακριβών αυτοκινήτων. Με άλλα λόγια, κέρδισαν εκείνοι που δεν είχαν ανάγκη, οι έχοντες και οι κατέχοντες. Κέρδισαν, επίσης οι έμποροι που βρήκαν μία σανίδα σωτηρίας για να πιαστούν. Κέρδισε η κυβέρνηση που έκλεισε το μάτι στους εύπορους ψηφοφόρους της. Αλλά περισσότερο και πάνω απ’ όλους κέρδισαν οι τράπεζες!
Γιατί; Αν γκρεμιζόντουσαν οι εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων θα έχαναν πολλά λεφτά οι τράπεζες και θα ήσαν υποχρεωμένες να αυξήσουν δραματικά τον στόλο τους από κατασχεμένα αυτοκίνητα. Μιλάμε για ένα παιγνίδι δισεκατομμυρίων. Αν η αλυσίδα έσπαγε, τότε ο μεγάλος χαμένος θα ήταν οι τράπεζες.
Το πρόβλημα είναι ότι το μέτρο της μείωσης του τέλους ταξινόμησης είχε ημερομηνία λήξης. Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε σε πιέσεις για την μονιμοποίησή του. Αλλά βρέθηκε ένας άλλος τρόπος για να συνεχίσει η αγορά του αυτοκινήτου να... ανθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η απόσυρση. Είναι ένα μέτρο από το οποίο κερδίζουν περισσότεροι καταναλωτές, αφού δεν αφορά μόνο τα ακριβά αυτοκίνητα. Κερδίζει, επίσης, το περιβάλλον, αφού ο στόλος των αυτοκινήτων είναι όντως γερασμένος. Κερδίζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αυτοκινητοβιομηχανίες και ισχυρή πολιτική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κερδίζουν οι έμποροι που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν επιλογές. Κερδίζει η κυβέρνηση, επειδή είναι ωραίο να μοιράζεις λεφτά. Αλλά και πάλι ο μεγάλος κερδισμένος είναι οι τράπεζες. Όχι μόνο διότι δίνεται τεχνική αναπνοή σε έναν κλάδο που οφείλει πολλά χρήματα. Αλλά και γιατί πολλά από τα νέα αυτοκίνητα θα αγοραστούν με... δάνεια. Θα ρωτήσετε τώρα τι θα γίνει με αυτά τα νέα δάνεια αν συνεχιστεί η κρίση ή τι θα γίνει με τους εμπόρους αυτοκινήτου όταν τελειώσει και το μέτρο της απόσυρσης.
Ε, μέχρι τότε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!
Ή αλλιώς, έχει ο Θεός...
Θανάσης Μαυρίδης στο Capital
Καλώς ήρθατε
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
συμφωνω με οσα γραφεις θα συμληρωσω ομως οτι οι φτωχοι που δεν εχουν λεφτα να παρουν νεο αυτοκινητο και εχουν παλιο θα πληρωσουν περισσοτερα χρηματα στα τελη κυκλοφοριας δηλαδη παλι απο εμας τους φτωχους θα τα παρουν
Δημοσίευση σχολίου