Καλώς ήρθατε

Το πραξικόπημα

freefotos.gr

Την Πέμπτη βρέθηκα εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες. Έφυγα ξημερώματα, προτού κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες, και μόνο όταν έφτασα στον προορισμό μου μπήκα στο Διαδίκτυο να δω τον Τύπο. Ομολογώ ότι είναι μια διαδικασία που δεν μου αρέσει, αλλά όταν λείπεις στο εξωτερικό δεν έχεις πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Ο Θεός με φώτισε. Διότι αν... δεν φρόντιζα (έστω κι έτσι...) να διαβάσω εφημερίδες, δεν θα είχα ενημερωθεί για τα τραγικά γεγονότα που έπληξαν τη χώρα.

Έτσι πληροφορήθηκα ότι είχε εκδηλωθεί πραξικόπημα κατά τον δημοκρατικών ελευθεριών, ότι είχαν επιλεγεί μέθοδοι καταστολής τις οποίες μόνο μια χούντα μπορούσε να φανταστεί κι ότι (εκεί επικρατούσε μια διάσταση απόψεων...) στη χώρα είχε εγκαθιδρυθεί είτε καθεστώς αστυνομοκρατίας είτε κράτος «Μεγάλου Αδελφού» - αναλόγως ποιον διαβάζεις... Ομολογώ ότι συγκλονίστηκα. Πότε πρόλαβε και καταλύθηκε η δημοκρατία; Και πώς κατάφερε και την κατέλυσε η ΝΔ, την οποία (μεταξύ μας...) θεωρώ βασικά ανίκανη να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρο;

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να φανταστώ είναι ότι μας εξαπάτησαν. Πεντέμισι χρόνια παρίσταναν τους ανίκανους για να μας πιάσουν στον ύπνο. Ακριβώς όπως παρίσταναν τη Δεξιά, ενώ στην πραγματικότητα ήταν Ακροδεξιά, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο παρατηρητικός Αλαβάνος.

Οι δυσάρεστες σκέψεις με κύκλωσαν. Τι να κάνω τώρα που η χούντα με βρήκε στο εξωτερικό; Να ζητήσω πολιτικό άσυλο σε κάποια πρεσβεία; Και τι θα γίνει με την οικογένειά μου που έμεινε πίσω, στο γκουλάγκ του Δένδια;

Οι συνομιλητές μου κατάλαβαν αμέσως ότι κάτι με απασχολούσε.

- Ονομαστικοποιήθηκαν τα κινητά, τους εξήγησα.

- Το ίδιο ισχύει κι εδώ, μου διευκρίνισαν...

- Ναι, αλλά θα φτιαχτεί και τράπεζα για το DΝΑ.

- Εμείς έχουμε από χρόνια, μου απάντησαν.

- Και κάμερες; Έχετε κάμερες; φώναξα με απόγνωση.

- Φυσικά. Τι πρόβλημα υπάρχει;

- Καλά, αφού τα έχετε όλα αυτά, δεν έχετε κάποιον να σας αποκαλύψει ότι ζείτε σε χούντα; Δεν σας είπε κανένας Καρατζαφέρης πως όσα καταγράφουν οι κάμερες θα πηγαίνουν κατευθείαν στο γραφείο του Ομπάμα;

Εκεί, νομίζω, άρχισαν να με παίρνουν για τρελό.

- Και τι τις θέλει τις κασέτες με τον Καρατζαφέρη ο Ομπάμα; Δεν πιάνει Τηλεάστυ στον Λευκό Οίκο;

Ομολογώ ότι μου προκάλεσαν οίκτο. Άμοιροι, αφελείς και αξιολύπητοι. Τουλάχιστον στην Ελλάδα έχουμε χούντα αλλά το γράφουν όλες οι εφημερίδες. Ενώ αυτοί ζούνε σε χούντα αλλά δεν έχει βρεθεί κανείς να τους το πει.
του Γ. Πρετεντέρη στο ΒΗΜΑ

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Οδυσσέας Τηλιγάδας είπε...

«Δεν κατηγορώ εκείνους που επιζητούν τη δύναμη, αλλά εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχθούν.» (Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν. - Θουκυδίδου Ιστορία, Δ 61)

Οδυσσέας Τηλιγάδας
elas@acsmi.gr

Related Posts with Thumbnails